בלי לראות, בלי ללכת: טיולים פאראלימפיים
12/07/2021לא צריך לחכות ארבע שנים כדי לבחון מקרוב את ניצחון הרוח במשחקים הפאראלימפיים. מספיק לצאת לטבע הישראלי, ולפגוש פנים אל פנים את מי שיוצאים לטייל למרות מוגבלותם. פגשנו שני אנשים מיוחדים שעבורם, למילה "אקסטרים" יש משמעות נוספת

אי אפשר לדבר על האולימפיאדה מבלי להזכיר את המשחקים הפאראלימפיים, בהם ספורטאים בעלי מוגבלויות מתחרים בענפים שונים. אבל לא צריך לחכות ארבע שנים כדי לבחון מקרוב את ניצחון הרוח. מספיק לצאת לטבע הישראלי, ולפגוש את מי שיוצאים לטייל למרות מוגבלותם.
"לצאת לטבע זה הדבר החשוב בעולם", אומר גיא משה (46) מכפר סבא. "זוהי פעולה שעושה טוב לנפש".
גיא הוא קטוע רגליים, ומזה שנים עוסק בספורט אתגרי, כולל סקי מים, קיאקים ועוד. לפחות פעם בשנה הוא יוצא למסע של יומיים להקפת הכנרת בקיאק, ובעבר גם ערך מסע שיט בצפון ים המלח.
כאשר מדובר בטיולים יבשתיים, מצטרף גיא ל"חוג אתגר" של עמותת אתגרים, שם הוא מסתייע במתקן הקרוי "גילגולון", כלי מיוחד המנגיש את הטבע לאנשים עם מוגבלות פיזית. הגילגולון הוא מושב הנישא על גבי גלגל אחד, כאשר מלפנים ומאחור ישנם שני מוטות נשיאה, בהם משתמשים המתנדבים המניידים את המתקן בשטח. באופן זה, הגילגולון מסוגל לעבור ברוב מסלולי הטיול בישראל, גם המורכבים שבהם.
"אני אוהב לטייל בעיקר במקומות שבהם יש מים", הוא צוחק במענה לשאלה באשר לאזורי הטיול המועדפים עליו. "אבל גם יש לי פינה מיוחדת לטיולים במדבר. אני מתחבר יותר למרחב המדברי, ש'דורש' ממך למצוא את הפנינים שחבויים בו".
גם דרור כרמלי (56) לא מוותר על טיולים בשטח. דרור, תושב אשדוד, הוא עיוור, ולצורך היציאה לטיולים הוא נעזר במלווים מתנדבים.
לפני כעשור, קיבל הצעה שאי אפשר לסרב לה: מספר חברים הציעו לו לבצע יחדיו את שביל ישראל, כאשר כל מקטע מהשביל יבוצע אחת לכמה שבועות. המסע הארוך נערך במשך שלוש שנים וחצי, ואליו הצטרפו מספר עיוורים נוספים, יחד עם מלווים מתנדבים. "זה זיכרון מיוחד, ואני זוכר היטב קטעים של התרגשות באזורים מסוימים, בעיקר בנגב", הוא מספר.
דרור, בדומה לגיא, לא מאפשר למוגבלות שלו להשאיר אותו בבית, ויוצא לטבע בכל הזדמנות שנקרית על דרכו – לפחות אחת לחודש.

על נגישות בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים
אנו ברשות הטבע והגנים רואים חשיבות עצומה בכל הקשור להנגשת שמורות הטבע והגנים הלאומיים לאנשים עם מוגבלות. לצורך כך, אנו משקיעים מאמצים ומשאבים רבים.
בין אם מדובר בהנגשה פיזית או קוגנטיבית, היא מאפשרת לאנשים עם מוגבלות לבלות בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים ולחוות חוויה דומה, ככל הניתן, לזו שחווים אנשים ללא מוגבלות.
כמובן, כל פעולות ההנגשה מתבצעות תוך פיתוח מושכל וזהיר, על מנת למנוע פגיעה בערכי טבע, נוף ומורשת המצויים בשטחי השמורות והגנים.
אחת הדוגמאות לכך מצויה באזור העתיקות שבמתחם המעיינות בשמורת טבע נחל חרמון (בניאס). כאן הנגישות בוצעה, ככל הניתן, בהתחשב בתנאי השטח: הגישה אל מפלס מערת בניאס עשויה מצע מהודק או סלע מקומי בתוואי הקרקע הקיים. היכן שאפשר הותקנו מאחזי יד במדרגות. ליד המקדשים וארמון אגריפס השני יש שילוט מידע מאויר. באזור המקדשים יש מערכת הדרכה קולית לשימוש עצמי, המיועדת גם למוגבלים בראייה.
זוהי רק דוגמה אחת מבין אינספור עבודות הנגשה בחניונים, מצפורים, מרכזי שירות, קופות, שבילים, נקודות רחצה בנחלים, אזורי פיקניק, שירותים, מקלחות חוף, אתרים היסטוריים, חניוני לילה ועוד.
למפת הנגישות המלאה של אתרי רשות הטבע והגנים – לחצו כאן
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות