אל קבר הנביא- סיור סתווי בנבי סמואל

מאת: נעמה טוכפלד, רשות הטבע והגנים 21/09/2022

רוחות של התחדשות נושבות, תקיעות שופר מתערבבות בקולות המתפללים ואם יש אתר המשלב בצורה מופלאה מורשת, נוף, טבע ושאר רוח, במרחק נסיעה לא ארוכה מהמרכז הרי שזהו הגן הלאומי נבי סמואל.

תאנה על רקע נבי סמואל
תאנה על רקע נבי סמואל, תאנה על רקע נבי סמואל

גן לאומי נבי סמואל שוכן על גבעה, המורמת מסביבתה ומתנשאת לגובה 885 מטרים מעל פני הים. לאורך תקופות רבות היווה נבי סמואל מוקד קרבות משמעותי מתוך הבנה שמי ששולט בנבי סמואל שולט על הסביבה כולה ומשקיף על העיר ירושלים.
בשנות השבעים של המאה ה-20 ניטעו עצים רבים, בעיקר אורנים וברושים, בסביבת נבי סמואל מתוך כוונה להוסיף צמחיה ירוקה בסביבות ירושלים.

בימי הסתיו הקצרים נעים לטייל פה ובערבים קריר, ואפשר לראות קבוצות מתפללים הפוקדות את האתר.  מאז התקופה הביזנטית המסורת הנוצרית מזהה במקום את רָמָה, מקום קבורתו של שמואל הנביא. מסורת זו מקובלת על יהודים ומוסלמים כאחד. ציון הקבר נמצא במערה חצובה בסלע, מתחת למבנה המרכזי. למידע מלא על האתר >>

נבי סמואל – צילם עמוס טל, עמוס טל

המלצת השבוע היא למסלול מעגלי קצר ומתאים לכל המשפחה. המסלול השחור, בו נלך, עובר בחלקו המערבי והצפוני של נבי סמואל וכולל שרידים רבים וצמחיה עשירה. זהו טיול טבע המשלב גם חווית מורשת ורוח, מתחילים.

מנקודת החניה צועדים בשביל המסומן שחור לכיוון דרום מזרח, בין עצי האורן הרבים. לאחר כ-250 מטרים נבחין בשרידי בונקר מבוצר הפונה דרומה וממנו נשקף נוף יפה דרומה ומערבה. מכאן ניתן לערוך תצפית לכיוון העיר ירושלים והשלוחות שממערב לה.

משרידי הבונקר הירדני נצעד צפון מערבה בין עצי האורן והברושים. בין העצים ניתן להבחין בשיחי קורנית מקורקפת המפיצים ריח זעתר אופייני בעת החיכוך בהם. השביל השחור חוצה דרך סלולה וממשיך צפונה עוד כ-900 מטרים אל הבונקר הגדול. מומלץ להיעזר בפנס ולהיכנס אל הבונקר המחולק לחדרים ובו שלושה פתחים בתקרה המשמשים לכניסת אור ואוויר.

מהבונקר הגדול נצעד צפונה כ-800 מטרים אל פתחה של מערה חצובה ובתוכה עמודים התומכים בתקרת המערה. במערה נובע מעיין שכבה, המהווה חלק ממספר מעיינות הנובעים במפנה הצפוני של הר נבי סמואל כתוצאה משכבות הסלע השונות.

ממערת המעיין ממשיך השביל השחור דרומה חזרה אל השביל האדום. במהלך הצעידה בשביל, נשקף נוף יפה ביותר של עמק גבעון למרגלות תל אל ג'יב המזוהה כגבעון המקראית. עמק גבעון הינו עמק פורה שהיווה עורף חקלאי ליושבי ההר עוד מתקופות קדומות. העמק מהווה את ראשיתו של נחל שורק שאורכו כ-70 ק"מ ומקיף את נבי סמואל משלושת עבריו – צפון, מערב ודרום.

באמצעות השביל האדום הרחב נשוב חזרה מערבה אל החניה. לאורך המסלול כולו, במהלך עונות השנה ניתן להתרשם מפריחת סתווניות רבות בסתיו, ושפע רקפות בחורף ובאביב.

למסלול המלא הקליקו >>

הנוף מנבי סמואל – מרדכי לאש, הנוף מנבי סמואל - צילם מרדכי לאש

וברוח ימים אלו, ביום חמישי 29.9 יתקיים סיור מודרך וערב פיוטי סליחות מיוחד בגן הלאומי,

עם אנסמבל מפואר של מקהלת פיוט קהילות שרות עם הנגנים והפייטנים מנחם נאבת, שגם מנגן על עוד ממסורת ספרד-ירושלים, כוכבה לוי ממסורת הלאדינו ושיר יפרח ממסורת מרוקו.  את ההרכב ישלימו נגן הכינור אברהם מימרן ונגן הדרבוקה נתנאל בן-שטרית. הפעילות היא חינמית וללא תשלום אך מותנית בהרשמה מראש דרך האתר.

להרשמה הקליקו >>


גן לאומי נביא סמואל בלילה. צילם עמוס טל

נקודת התחלה וסיום: חניית גן לאומי נבי סמואל

מה לשים בווייז: גן לאומי נבי סמואל

משך הסיור: כשעתיים וחצי

אופי המסלול ודרגת קושי: מעגלי, דרגת קושי בינונית