תכנון נכון מוסיף המון: רט"ג מנגישה את אתריה ומסריה
20/01/2019כדי שכל אחד ואחת יוכלו לחוות את הטבע הארצישראלי, רשות הטבע והגנים הכינה את הקרקע לפתיחת שערי הגנים הלאומיים ושמורות הטבע בארץ לכל המבקרים באשר הם.

לשאוף את אוויר ההרים הצלול, לחזות בנוף המשכר והמוריק של צפון, ליהנות מפריחה ססגונית בדרום או לצאת לטיול משפחתי בגן לאומי. כל אחד מאתנו אוהב לטייל, אבל לא כל אחד יכול. כדי שכל אחד ואחת יוכלו לחוות את הטבע הארצישראלי רשות הטבע והגנים הכינה את הקרקע לפתיחת שערי הגנים הלאומיים ושמורות הטבע בארץ לכל המבקרים באשר הם.
מעל 70 אנשים – ביניהם מעצבים, אוצרים ומפתחי תוכן – השתתפו בכנס הנגישות של רשות הטבע והגנים. ביקור באתר צריך להיות משמעותי ונוח לכל מבקר – וזוהי אחת אחת ממטרותיה העיקריות של רט"ג כיום, כאשר הדרך ליעד זה כוללת תכנון ופיתוח נכון של נגישות בליווי מקצועי מתאים.
נגישות סביבתית והנגשת תכנים
גם כיום, לרוב מתייחסים לנושא הנגישות בעיקר בפן הפיזי, אך מעבר לכך יש גם את הפן הקוגניטיבי.
מה המחשבה הראשונה שעולה בראשכם כשאתם שומעים על אדם עם מוגבלות? לרוב המחשבות שלנו יוליכו אותנו לאדם הנעזר בכיסא גלגלים, אדם עיוור או אדם חירש, אך הגדרתה של מוגבלות רחבה הרבה יותר וכוללת כל אדם שלא מצליח להסתדר בסביבה שאינה ביתו ללא תיווך ואמצעי עזר.
האם כשאנחנו מטיילים בחו"ל ולא מבינים כלל את שפת המקום איננו מרגישים מוגבלים? זו רק דוגמא אחת מיני רבות כיצד מוגבלות יכולה לבוא לידי ביטוי בחיינו.
עדות ממקור ראשון לחייהם של בעלי מוגבלויות הביאה ענבר גלוסשניידר, אם לילד עם קושי בתקשורת (תפיסה ודיבור), שמצריך התאמה בתחומי חייהם השונים. ענבר פתחה בפנינו צוהר לעולמה וחלקה את קשיי משפחתה בהערכות לטיול ועל הקשיים בטיול עצמו. "כדי שנוכל כולנו לטייל וליהנות אנחנו צריכים שיהיו במקום שלטים עם מעט מלל בגופן גדול, צבע וניגודיות. אם במקום מוצג סרט הסבר, הדיבור בו צריך להיות נינוח ובמשלב שפתי לא גבוה, כדי שגם בנינו יוכל להבין", ספרה ענבל. "התמיכה שהילד זקוק לה היא שפתית, חזותית וטכנולוגית. צריך שהחוויה תהיה חושית, שתהיה אינטראקציה עם הילד – צריך להתעניין בו ולגשת אליו".
נגישות היא לא רק למקומות ולמשאבים, אלא היא גם נגישות למידע. לכן, ברשות הטבע מדברים לא רק על ההנגשה הפיזית, אלא גם על הנגשת תכנים, מתוך ההבנה כי כל מבקר צריך לצאת עם חוויה משמעותית מהאתר בלי קשר למוגבלותו או לקושי שלו. כיום, באתרי הרשות משתמשים בשפה פשוטה וברורה יותר, בהמחשות ויזואליות של מידע ובהתאמות לשפות שונות עבור תיירים.

החזון: יצירת אוירה מזמינה ומכילה למגוון צרכים
סביבה נגישה היא סביבה נקייה מחסמים – פתוחה, ברורה, נוחה, פשוטה, סלחנית לשגיאות, המאפשרת לכמה שיותר אנשים בחברה להשתלב בה.
בהתאם לכך, רשות הטבע והגנים מתכננת את אתרי הטבע לפי צרכי קצוות החברה ולא לפי הרוב. אם מסלול הוא נוח כולם ילכו בו – עגלות ילדים, עגלות נכים, הולכי רגל, מתקשים בהליכה ועוד. אם המסרים נהירים ופשוטים – כולם יוכלו להבין אותם. השאיפה היא ליצור תכנון שיתאים לכולם מלכתחילה, ולא התאמות לצרכים מסוימים לאחר מעשה.

מארגני הכנס
הכנס אורגן על ידי הממונה על תחום הנגישות ברט"ג, עדנה זקן; אדריכלית ויועצת הנגישות לרט"ג, יעל דניאלי להב; מנהל ההמחשה, יובל ארטמן; וממונה תחום קהל וקהילה במחוז מרכז, איל מטרני. את הכנס הנחה אדריכל זאב מרגלית. היום נפתח בדברים שנשא מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, שסקר את הנעשה עד כה בתחום הנגישות ברשות.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים