צוערי קורס חובלים שומרים על הים
06/10/2021בחמש השנים האחרונות, פעמיים בשנה מתכנסים צוערי קורס חובלים ליום מיוחד במינו, שבו הם לומדים כיצד לשמור על הים, אבל מזווית אחרת ממה שחשבו. זהו שיתוף פעולה של היחידה הימית ברשות הטבע והגנים וחיל הים שנולד כתוצאה מהמחשבה כי פעילות ביטחונית במרחב הימי היא ללא ספק חשובה ונצרכת אך אפשר, וגם צריך לרתום את הקצינים והצוערים גם לנושא שמירת הסביבה הימית שחשוב לא פחות. הקורס כבר הפך לסוג של מסורת והתגובות מפתיעות.

גם בים, קצין שומר טבע
בחמש השנים האחרונות, פעמיים בשנה מתכנסים צוערי קורס חובלים ליום מיוחד במינו, שבו הם לומדים כיצד לשמור על הים, אבל מזווית אחרת ממה שחשבו. זהו שיתוף פעולה של היחידה הימית ברשות הטבע והגנים וחיל הים שנולד כתוצאה מהמחשבה כי פעילות ביטחונית במרחב הימי היא ללא ספק חשובה ונצרכת אך אפשר, וגם צריך לרתום את הקצינים והצוערים גם לנושא שמירת הסביבה הימית שחשוב לא פחות. הקורס כבר הפך לסוג של מסורת והתגובות מפתיעות.
יגאל בן ארי, מנהל היחידה הימית של רשות הטבע והגנים מספר: בסוף כל השתלמות נערך משוב בין המשתתפים כדי לחוש את הדופק, לראות מה חשבו החבר'ה, איך התקבלו הדברים וכן הלאה וניגשתי לאחד מהם, שישב בשורה האחורית דווקא. לאורך הקורס הוא נראה מעט מכונס אולי גם מסוייג, ועניין אותי לשמוע את דעתו. הוא אמר לי כך: "תשמע, החומר לא פשוט ודי מורכב, ברמה מאוד גבוהה. היה לי קשה לעקוב אחר כל החומר המועבר בקורס. אבל מה שכן, תמיד ראיתי את הים כמרחב כללי שבו זזים כלי שיט, ועכשיו אני מבין שזה בעצם בית גידול עשיר, מגוון, רגיש מאוד, שצריך להגן ולשמור עליו וקיומו אינו מובן מאליו, אז זה מה שלקחתי".
באותו לילה, מציין בן ארי בסיפוק, הלכתי לישון טוב. הרגשתי שמלאכתנו נעשתה.
לשאלה, האם הוא רואה מגמת שיפור בעקבות הקורסים וההשתלמויות שנעשות בשיתוף הצבא והיחידה הימית של רשות הטבע והגנים עונה בן ארי בבטחון מלא: בוודאי. אני רואה גרף שיפור מתמיד. אנחנו רואים בחבר'ה האלה שותפים, חשוב לנו השיח הזה. הם שומרים על גבולות הים ברמה הבטחונית, אנחנו שומרים עליו ברמה של שמירת הטבע הימי, ולאורך הזמן אני רואה הידוק בשיתוף הפעולה, אם בדיווח על צבי ים פצועים, דולפינים, עברות דיג, פגיעה בשמורות טבע ימיות. יש כמובן עוד הרבה מה לעשות אבל אני בהחלט רואה שינוי מדיניות מבורך ואופק שיתוף פעולה מבטיח שכולם יצאו נשכרים ממנו ובראש ובראשונה- הים.
יאלי מבורך, שבעצמה שירתה בחיל הים וכיום עובדת בהיחידה הימית של רשות הטבע והגנים, מרכזת גם את הקורס. פנינו אליה עם כמה שאלות עם סיומו המוצלח של עוד מחזור.
תוכלי לספר לנו מעט על הקורס הזה, מה מיוחד בו ולמה הוא נפתח?
"זהו יום הכשרה והעשרה עבור צוערי קורס חובלים על מנת להעמיק את היכרותם עם הסביבה הימית ובכך לפתח אצלם מודעות סביבתית ותחושת שליחות לקידום שמירה על הסביבה הימית והתנהלות ספינתית נכונה יותר במהלך שרותם הצבאי. בהיותם צוערי חובלים הם עתידים להיות מפקדי מחלקות או מפקדי ספינות ואנחנו מאמינים ביכולתם להשפיע על התנהלות הצוותים והגברת המודעות"

מי קהל היעד של הקורס?
"צוערי קורס חובלים בבה"ד חיל הים"
מה הקריטריונים להשתתפות בקורס, מה מצפים מהצוערים?
"מדובר ביום הכשרה במהלכו הצוערים עוברים סיור חוף סלעי, הרצאה על אקולוגיית הים התיכון, הרצאה על ערכי טבע מוגנים ועל פיקוח דיג ושמירה על הסביבה הימית. יום עשיר ומלא בתוכן ובסוף היום עליהם לעבור מבחן עם שאלות אמריקאיות מכל אחת מההרצאות על מנת לקבל תעודת קצין שומר טבע המקנה להם בין היתר, כניסה חופשית לאתרי רשות הטבע והגנים".
למה חשבתם שנכון לפתוח קרס כזה, מה הערכים שהקורס הזה מקנה לצוערים?
"אנחנו מאוד מאמינים בעשייה משותפת למען שמירה על הסביבה הימית. חיל הים הוא אחד מהגופים הפעילים ביותר במימי הים התיכון הישראלי ויש לו פוטנציאל מאוד גדול בסיוע על השמירה הימית. המטרה שלנו היא לגרום לצוערים להיות חלק מקהילת שומרי הים בישראל ולאמץ את ערכי שמירת הטבע אשר אותם הם יעבירו הלאה לפקודיהם בהמשך. יש לזה למעשה אפקט מתגלגל לדורות הבאים".

ספרי קצת על חוויות מהקורס עצמו?
"מדובר ביום אינטנסיבי ועמוס בחוויות. אני אישית הייתי מאמנת סימולטור בחיל הים ואני מאוד מתחברת לעשייה הזו ולחשיבות התכנים. בתור חיילת בחיל הים נחשפתי רבות לפעילות בספינות ואני מאמינה שיש עוד דרך ארוכה לעבור על מנת למקסם את שמירת הטבע בפעילות חיל הים. במהלך היום אנחנו מנסים להכניס כמה שיותר תכנים רלוונטיים על מנת שהצוערים יקבלו מושג על החיים מתחת למים ויסתכלו על הסביבה הימית כיותר מאשר שטח עבודה ולחימה".
אלו תגובות שמעת מהצוערים?
"הצוערים מאוד מתלהבים מההכשרה. כל פעם מחדש זה מרגש לראות איך הם מגלים עולם חדש בהכרות הקצרה שאנחנו עושים להם עם הסביבה הימית. התגובות שלהם בסוף היום תמיד חיוביות, הם לוקחים את הנושאים בכובד ראש ותמיד מעוניינים להמשיך בשיתוף הפעולה ובקשר עם היחידה הימית. היו לי כבר צוערים ממחזורים קודמים שהתקשרו לדווח על תצפיות או אירועים וכל זה לא היה קורה אם לא היו מכירים אותנו ולומדים במהלך הכשרת קצין שומר טבע"
האם לדעתך המטרות שהצבתם לעצמכם בפתיחת הקורס הושגו, האם זה משהו שניתן לדעת כבר עכשיו או לאורך זמן?
"אני חושבת שכן. אין ספק שיום ההכשרה הזה תורם רבות לעיצוב הצוערים האלה כמפקדים עתידיים. עם זאת אני מצרה על כך שאין לנו ימים נוספים שכן מה שהם מקבלים הוא טעימה קטנה מאוד ויש תכנים רבים נוספים שהיינו יכולים להעביר להם".
האם לדעתך מדובר במסורת, קורס שיחזור על עצמו או שזה משהו חד פעמי?
"זו לא הפעם הראשונה של הקורס ובטח לא האחרונה. ממחזור למחזור אנחנו משתפרים ומפתחים את התכנים והתגובות של הצוערים בהתאם.
החלום שלי הוא לעשות להם סדרת אקולוגיה ימית בו נעביר יחד שבוע עמוס וחוויתי הכולל צלילות, הפלגות, סיורים בשמורות ובמרכזי המחקר וחשיפה הרבה יותר מעמיקה לנעשה בישראל למען שימור הסביבה הימית".
לסיום, מסר אחד שלך לקצינים שומרי טבע?
"אתם חלק גדול מאוד ובלתי מבוטל מאנשי הים בישראל וככאלה זוהי זכותכם וחובתכם לעזור לשמר את הסביבה הימית בכל אשר תלכו"

כתבות נוספות בנושא שומרים על הים >>
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים