אחרי מסע ארוך: זכר עזניית נגב הגיע מבריטניה לגרעין הרבייה בישראל
24/10/2022זכר העוזנייה הוחזק באוסף באנגליה שנסגר. ארגון בריטי לפיזור בעלי חיים בשבי והעברתם למקומות ראויים, פנה אלינו. בשל משבר הקרונה ולאחר מכן שפעת העופות, הגעתו של הזכר נדחתה שוב ושוב. החודש, בשעה טובה, הוא הגיע לארץ ויצטרף לגרעין הרבייה

אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים: "אחרי למעלה משנתיים של ניסיונות ייבוא הגיע אלינו שחקן החיזוק: זכר עזניית נגב כבן 11 שנים. הזכר הוחזק באוסף באנגליה שנסגר. ארגון בריטי לפיזור בעלי חיים שהוחזקו בשבי, למקומות ראויים, פנה אלינו ולקח על עצמו לטפל ביבוא שנכשל ממש עם פרוץ הקורונה ולאחר מכן בשל שפעת העופות שהיתה בבריטניה ובישראל.
הצלחת המבצע המורכב היא גם בזכות עזרה צמודה וטיפול של ד"ר רוני קינג, וטרינר רשות הטבע והגנים , וד"ר נילי אבני-מגן, ווטרינרית גן החיות התנ"כי, שפעלה גם מול הרשויות הווטרינריות הבריטיות להסדיר את ענייני הדרישות הווטרינריות כאן".
הפרט הגיע לישראל והועבר לגן החיות התנכ"י בירושלים, שם אנו מקווים לייסד זוג נוסף לזוג בחי-בר כרמל שגידל השנה גוזל לתפארת וראשון מאז 1994.
ד״ר נילי אבני-מגן, הווטרינרית הראשית של גן החיות התנ״כי: ״הכחדת המינים מן הטבע היא אחת הבעיות הגדולות ביותר שאנו מתמודדים איתה בעידן הנוכחי. אנו בגן החיות התנ״כי משקיעים רבות במגוון רחב של פרוייקטי שימור והשבה לטבע של מינים שונים ביניהם היחמור הפרסי, הנשר המקראי, בזים אדומים ועוד. גם בניסיון להקמת גרעין רבייה לעזנית הנגב אנחנו שמחים לסייע, ואם זה יביא בעתיד להשבתה לטבע הארצישראלי זו תהיה הצלחה אדירה״.


עזניית הנגב
עזניית הנגב נמצאת בסכנת הכחדה עולמית (EN), האוכלוסיה שלהם בעולם מוערכת בכ-6,500 פרטים בוגרים ותחום התפוצה ברחבי אפריקה והמזרח התיכון הולך ומצטמצם עקב הרעלות ופגיעה על ידי האדם.
בעבר עזניית הנגב קיננה בכל רחבי האזור המדברי במזרח התיכון, בין היתר בישראל. כיום נותרה אוכלוסייה קטנה של כמה מאות זוגות וזו כנראה הערכה מופרזת. בישראל המין נכחד כמקנן ב-1989. לפני כ-70 שנה המצב היה שונה לחלוטין, והמין קינן עד מרכז מדבר יהודה בצפון ובכל רחבי האזורים המישוריים וערוצי הנחלים הרחבים עם עצי שיטה בנגב המערבי , במכתש רמון ובערבה. שרידי הקינים עדין ניכרים על כמה עצי שיטה. הסיבה להכחדה בישראל היתה הפרעות, ציד ושוד קינים (יצוא גוזלים לאירופה בשנות ה-70) והרעלות עם פיתוח החקלאות בערבה.
יש לציין כי השנה לראשונה מזה 18 שנה הושגה רבייה מוצלחת בשבייה ובחי-בר כרמל גודלה לראשונה מאז 1994 נקבה צעירה, במסגרת פרויקט פורשים כנף. אנחנו מקווים שזו סנונית ראשונה למאמץ מאד ארוך טווח לשיקום המין (ספציפית אוכלוסיית תת המין של המזרח התיכון) שבשנים האחרונות מצב העולמי הורע .

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות