לראשונה בישראל שני מסלולי טיול בדרך הבשמים הקדומה במתכונת פרמיטים (אישורי מסע מקדימים)
14.10.2021רשות הטבע והגנים משיקה לראשונה אפשרות טיול בשני מקטעים של "דרך הבשמים" הקדומה בנגב באמצעות מנגנון היתר מיוחד (פרמיטים -אישורי מסע) שיינתנו למטיילים בהרשמה דיגיטלית

שני המסלולים על דרך הבשמים, שנבחרו לתקופת מבחן, הם המקטע ממפער נקרות למיצד ובור נקרות באורך של כשבעה קילומטרים והמקטע מנפתול נחל עומר עד לאורחן מור באורך של כשני קילומטרים.
מדובר בשני מסלולים שלא היו מסומנים ועד כה כמעט ולא היו מאושרים לטיול. עתה ניתן יהיה לטייל בהם תחת הנחיות ודגשים לאחר הרשמה באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים וקבלת אישור מראש לטיול במועד מוגדר.
המטיילים במקטעים אלו, שמתחברים גם למסלולי טיול קיימים, יוכלו ליהנות מנופים עוצרי נשימה ושרידים ארכיאולוגיים ולחוות ולהתרגש מהעוצמה והיופי של דרך הבשמים הקדומה.
המסלולים מתאימים למטיילים מטיבי לכת וניתן לשלבם כחלק ממסלול הליכה רב יומי ממכתש רמון לערבה או לחילופין עם תכנון והיערכות של הגעה עם רכב ואיסוף לאחר מכן.
לדברי שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "אני גאה שרשות הטבע והגנים מיישמת אחת מן המסקנות החשובות של הטיפול בממשק אדם-טבע לאור הצטופפות האוכלוסייה מחד והרצון לשמור על רווחת בעלי החיים מאידך. מנגנון היתרי הכניסה לשמורות ייושם כניסיון ואם יצליח נוכל להרחיב בו את השימוש. המנגנון הזה ישמור גם על הערכים וגם על בטיחות המטיילים. אני מבקש מהציבור לסייע בידינו ולמנוע תופעות של השחתת וגניבת ערכים כפי, שלצערנו, קרה כבר באתרים דומים".
צפו בסרטון:
ההרשמה לקבלת הפרמיטים תיפתח כאן >> באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים
החל מה-1.11.2021
ברשות הטבע והגנים מציינים כי מנגנון הפרמיט, הנהוג בעולם ומיושם עתה לראשונה יאפשר למטיילים לחוות חוויות טיול מיוחדות ומעצימות בנופים בראשיתיים ומיוחדים שיד אדם כמעט ולא נגעה בהם. מנגנון הפרמיט, באמצעות הרישום המקדים והאישור מראש, יאפשר לבצע בקרה ולשמור על ערכי המורשת, נוף וטבע הרגישים במיוחד באזור זה. כמות המטיילים בכל מועד תוגבל על מנת לשמור על המקטע ועל חווית הטיול הייחודית.
ברשות הטבע מציינים כי תקופת המבחן של מנגנון הפרמיטים לשני מקטעים אלה תלווה בניטור בתחומים שונים על מנת לאמוד את השפעת המטיילים על המרחב ברמה האקולוגית על החי והצומח, ברמת שימור השרידים הארכיאולוגיים הרגישים וייחודיים וכן ברמת חווית המבקר לרבות צרכי המטיילים ושביעות הרצון.
על מנת לשמור על בטיחות המטיילים וערכי הטבע והמורשת במסלולים, המטיילים יידרשו במסגרת ההנחיות בין היתר ללכת רק על תוואי הדרך המאושרת להליכה, להימנע מהזזת אבנים, פגיעה והוספת אבנים למערומי אבן קיימים לאורך הדרך, וכן לא לדרוך על שרידי קירות, מתקנים או מערומי אבן.
בתוך כך, מאחר ומדובר בשטח אש של צה"ל יידרשו המטיילים נכון לעתה גם לאשר את הטיול מול גופי הצבא הרלוונטיים על מנת לטייל במסלול במועד הנתון. זאת בהתאם להנחיות במעמד ההרשמה.
אודות דרך הבשמים:
"דרך הבשמים" היא מדרכי המסחר הידועות והחשובות בעת העתיקה. הדרך עברה לאורך של כ-2,000 קילומטר וחיברה בין דרומו של חצי האי ערב לבין נמל עזה שלחופי הים התיכון. הדרך קיבלה את שמה בזכות הבשמים, שהועברו בה בדרכם מהמזרח אל המקדשים באירופה.
"דרך הבשמים וערי המדבר בנגב" הוכרזה כאתר מורשת עולמית, בשנת 2005. שטח ההכרזה נמצא ברובו בתחומי שמורת הטבע מצוק הצינים. אורך הקטע של דרך הבשמים, המצוי בתחומי מדינת ישראל הוא כ-180 ק"מ מגבול ירדן ועד נמל עזה. בקטע זה שרדו אתרים לאורך תוואי הדרך העתיקה: מצדים, חאנים, בורות מים, מערכות חקלאות, אבני מיל ושרידי הדרך עצמה כולל עבדת וחלוצהשנכללות אף הן בהכרזה. השרידים לאורך הדרך, מהווים דוגמא לנוף תרבות, המצוי על רקע נופי הטבע והצומח המרשימים של הנגב. נוף התרבות הוא למעשה השטח שהוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסקו בשנת 2005. המבקרים והעוברים בה, יכולים לחוש ולחוות את הנוף שהיה מנת חלקם של משתמשי דרך הבשמים בעת העתיקה לפני 1500 שנה ויותר.

סיפור דרך מקטע מפער נקרות – מיצד ובור נקרות
(מידע בסיסי. מידע מפורט יותר עם נ"צ מתקבל עם הרישום למסלול)
המסלול מתואר ממערב למזרח.
תחילת מסלול רמת נקרות במפגש נחל ארדון ונחל נקרות (מפגש שבילים אדום-כחול-שחורת)
מתחילים בעליה מתונה מזרחה אל רמת נקרות. לקראת ראש המעלה גלי אבנים על סלעים. לאחר כ- 100 מטרים מגיעים לראש המעלה.
כ- 100 לאחר ראש המעלה קיים פיצול ערוצים כאשר הדרך ממשיכה (מזרחה) על משטח סלע מעל לערוץ הדרומי. בהמשך הנתיב הקדום כ-200 מטר מזרחית שורת גלי אבנים (רגמים) נמוכים המסתיימים בגל אבנים גדול.
גלי אבנים אלו נוצרו כנראה מתוך תפיסה פולחנית של ההולכים בדרך שהוסיפו אבן לאבן במעברם בנתיב, המנהג ידוע ומקובל בתקופה הרומית וזכה לפרוט רב במשנה ובתלמוד כפולחן מרקוליס אל המסחר הרומי שנחשב כמובן כעבודה זרה אך הצורך להזכירו פעמים רבות מצביע על הפופולריות שלו "הזורק אבן למרקוליס זוהי עבודתו" מסכת סנהדרין פרק ז' משנה ו'. בהנחה שכנראה אינכם מקיימים פולחנים רומיים ביום יום, אל נא תוסיפו או תגרעו אבנים מרגמים עתיקים אלו.
נקודת פיצול חשובה נוספת נמצאת 150 מטר מזרחה. הדרך הקדומה חוצה את הערוץ וממשיכה לכיוון דרום מזרח. לאחר חציית הערוץ ניתן לראות מספר נתיבים מקבילים חוצים מדרגת סלע ומתלכדים בהמשך. מניפת דרכים זאת מאפיינת דרכים עתיקות באזורים מישוריים .
המשך הנתיב מזרחה על רמה שטוחה והתוואי מאד ברור, אלומת שבילים עתיקים שבמרכזם שביל פראים חדש ובהיר.
אתר ארכאולוגי חשוב ויפה במסלול הוא שורת שיניות ומעגל אבן עשוי נדבך אחד בקוטר של כ-12 מטר אליו משיק מתקן דמוי סולם באורך של כ-8 מטרים. הסולם בנוי מאבנים המוטבעות בתוך הקרקע. האתר תפקד כנראה כמרכז פולחני מדברי "מקדש פתוח". האתר הינו עדין ביותר ויש להקפיד לא לדרוך על המתקן או על קירות המעגל. באתר הוצבו עמודים נמוכים וחבלול להדגשתו והגנה על המקום.
הדרך העתיקה יורדת לערוץ קטן, ועולה מצידו השני לאתר נוסף. אתר זה מאד דומה לאתר הקודם וגם בו שורת שיניות ומעגל אבן אליו משיק מתקן דמוי סולם שמורכב מאבנים המוטבעות בקרקע .
הדרך מגיעה לשיא גובה אשר עליו שורת רגמים בנויים ויורדת באופן מתון למישור שנחצה על ידי ערוצים רדודים. מצפון לנתיב הקדום שלושה מתקנים – שניים מהם ארגזי אבן בנויים המזכירים בצורתם מתקנים רודדים מן הנגב הדרומי.
לאחר כ-750 מטר בכיוון דרום מזרח הדרך נושקת לשפת אחד הקניונים הנשפכים לנחל נקרות. מימין לדרך מעל המצוק המזרחי של הקניון שורת שיניות ארוכה אשר בצידה מתקנים מלבניים . הדרך ממשיכה על הרמה לכיוון דרום מזרח מעל לקו המצוקים הצפוני של נחל נקרות ולאחר כק"מ מתחילה לרדת על שלוחה ארוכה לכיוון מצד נקרות.
בהתחלת הירידה גל אבנים גדול הדומה במאפייניו לגלי האבנים בעליה לרמת נקרות מנחל ארדון הנזכר לעיל (מרקוליס) ובסמוך לו מדרום לנתיב שרידי שני מבנים . האחד רבוע והשני אליפטי.
הדרך יורדת על גב השלוחה אל המדרון הצפוני ולאורכה גלי אבנים על בולדרים בדומה לעליה מנחל ארדון לרמת נקרות.
לאחר 7.4 ק"מ מגיע מקטע הפרמיטים לסיומו במצד נחל נקרות.
על גדתו הצפונית של נחל נקרות נמצא מצד רומאי מהמאה השניה לספירה, שרידי מבנה נבטי קדום לו מהמאה הראשונה לספירה ומעבר לאפיק הנקרות בגדת ערוץ צדדי. כ-250 מטר דרומה בור מים, חציו חצוב וחציו בנוי כמבנה אבן עם קשתות, המצדים והבור עברו חפירה ושימור

סיפור דרך – מנחל עומר לאורחן מור
(מידע בסיסי. מידע מפורט יותר עם נ"צ מתקבל עם הרישום למסלול)
ממצד קצרה יורדת דרך הבשמים אל נחל קצרה במקביל לשביל המסומן בשחור אשר בחלקים עובר על הנקב הקדום. לאחר כ-5 ק"מ בנחל נפגש נחל קצרה עם נחל עומר. מהמפגש חותר הנחל נפתול עמוק בקמר עומר אשר בחלקו המזרחי בנ"צ 213976-495020 מתפצלת דרך הבשמים ומתחיל מקטע הפרמיט החדש מהשביל המסומן בשחור ועולה בנקב רחב אל הרמה שממזרח. בראש המעלה תצפית יפה לכיוון הערבה ובנ"צ 214034-494966 מעט בהמשך שורת גלי אבן גדולים שניים מתוכם רבועים ובהם חללי קבורה אשר נפרצו על ידי שודדי עתיקות.
מנקודה זאת יורדת דרך עתיקה ברורה אשר לאורכה אבני שפה בקטעים רבים, רוחב הדרך כ-3 מטרים. לאחר כ-100 מטר מזרחה ניתן לראות ריכוזי אבנים של קברים רדודים ומצבות , הדרך יורדת באופן מתון מזרחה עד שבנ"צ 215007-494782 היא יוצאת מתחומי שמורת מצוק הצינים ולאחר כ-400 מטרים נוספים מזרחה מגיעים למכלול אורחן מור הכולל מ צד הלניסטי-נבטי-רומי, חאן גדול ובריכת מים (כיום יבשה).

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים