בן 13 צילם תמונת סלפי ומצא טבעת בת 1700 שנה בסוסיתא
04/09/2023משפחת גרוסמן שביקרה בגן הלאומי סוסיתא לא תיארו לעצמם שהוא יסתיים במציאת טבעת מהתקופה הרומית.

במהלך הקיץ התקיימה פעילות ערב בגן לאומי סוסיתא במסגרת פסטיבל "קיץ מורשת"
הפעילות בשיתוף משרד המורשת והמועצה לשימור אתרים איפשרה למשפחות ומבקרים ליהנות מכניסה ופעילויות מגוונות ב 11 אתרי מורשת ללא תשלום.
בגן לאומי סוסיתא, שנפתח למבקרים בחודש במרץ האחרון, נהנו המבקרים מנגינת נבל, סיורים מודרכים ועוד בשעות אחה"צ, לאור שקיעה עם תצפית מרהיבה לכנרת.
משפחת גרוסמן שארחה קרובי משפחה מקנדה ניצלה את ההזדמנות להגיע לביקור, הם לא תיארו לעצמם שהוא יסתיים במציאת טבעת מהתקופה הרומית.

איתמר גרוסמן:
בני דודי הגיעו לביקור מקנדה, ראינו שיש פעילות בסוסיתא והיות ואנו גרים קרוב והמקום יפהפה החלטנו לקחת אותם לסיור במקום. אני ובני הדודים שלי ניגשנו לנקודת תצפית על מנת לצלם את הנוף וניגשנו לאזור שליד הפסיפס ופתאום ראיתי על הרצפה לידי טבעת, בני משפחתי לא חשבו שזה משהו עתיק אלא סתם טבעת שנפלה למישהי. אבל אני התעקשתי והלכתי להורים שלי, ראינו שיש עליה חריתות וחשבנו שזה ממש עתיק, ניגשנו לנציג רשות הטבע והגנים שהיה במקום, אנשי הרשות לקחו את הטבעת לבדיקה ראשונית והתברר שאכן קיימת האפשרות שמדובר במשהו עתיק, אני ממש שמח שהתברר שזה נכון."
שרית פילאצ'י מיארה, ממונת תחום מבקרים וחווית הביקור, מחוז צפון שנכחה באירוע: "כשאיתמר וליאת אמא שלו פנו אלינו, והראו לנו שמצאו טבעת ישר הבנו שיש פה משהו משמעותי זה היה נראה מיוחד,
אבל פחדנו להתרגש מדי, שלא נעלה ציפיות. ניסינו לומר שיש סיכוי שזה מהתקופה הרומית, איתמר בהתחלה לא ממש הבין מה המשמעות אבל כשהסברנו לו שיש סיכוי שמדובר בטבעת שנמצאת במקום כ 1700 שנים נפתחו לו העיניים."
ד"ר דרור בן-יוסף, ארכיאולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים: "מדובר בטבעת ברונזה עתיקה בעלת עיטור שנוצר בעת היציקה. לאור מקבילות מהמרחב הארץ-ישראלי יש לתארכה לתקופה הרומית, בין המאה הראשונה לרביעית לספירה".

הגן הלאומי סוסיתא הנמצא על גבעה במורדות הגולן, מזרחית לכנרת ומול קיבוץ עין גב, משמר שרידים מפוארים של העיר הקדומה היפוס (סוס ביוונית) ובעברית סוסיתא.
העיר הקדומה, ששמה מרמז על קשר לסוסים, התפתחה כבר מהתקופה ההלניסטית (החל מהשנים 250 לפני הספירה לערך), הגיעה לשיאה בתקופות הרומית והביזנטית והמשיכה להתקיים גם לאחר הכיבוש המוסלמי עד שנחרבה ברעש אדמה אדיר בשנת 749 לספירה. לאחר שנחרבה לא יושבה מחדש.
המבקרים בגן הלאומי יוכלים לחוות ולהתרשם משלל ממצאים ארכיאולוגיים מרשימים במיוחד מהתקופות הרומית והביזנטית בהם הפורום, כיכר העיר המרכזית, מאגר מים ענק במרכז הפורום, שרידים של בזיליקה מפוארת ואודאון (תאטרון קטן מקורה). בנוסף גם משרידים של שמונה כנסיות, שהגדולה מתוכן היא קתדרלה שצמוד אליה בפטיסטריום – מבנה המיועד לטקסי הטבלה לנצרות. בקתדרלה עדויות לרעידת האדמה הגדולה שהחריבה את העיר בשנת 749 לספירה.
שכבה נוספת באתר מספרת את הסיפור המרתק של כיבוש סוסיתא על ידי חברי קיבוץ עין גב במלחמת העצמאות ואחזקת המקום לאחר מכן על ידי חיילי צה"ל, מחופשים לשוטרים, שהגנו על המקום מול הצבא הסורי עד למלחמת ששת הימים. במסגרת זו ניתן לחוות ולהתרשם בגן הלאומי מעמדות הגנה ובונקרים, שרידי רכבל שהעביר אספקה לחיילים שעל ההר וכמובן תצפיות נוף מרהיבות לכל האזור ובעיקר לכנרת.
במסגרת עבודות הפיתוח הוכשרו באתר גם שני מבנים צהליים היסטוריים בהם הדרומי – המשמש כמרכז מבקרים, שירות וסרט המחשה על סוסיתא העתיקה, והצפוני – המתרכז בסיפור עין גב וסוסיתא בעת החדשה.
עבודות השימור והפיתוח נעשו בהובלת רשות הטבע והגנים בשיתוף פעולה עם המועצה האזורית עמק הירדן, חברי קיבוץ עין גב, משרד התיירות, משרד המורשת, רשות העתיקות, המשלחת הארכיאולוגית של אוניברסיטת חיפה וכן נתיבי ישראל, שהכשירו את דרך הגישה לאתר ממש לקראת הפתיחה, לאחר שנים רבות שהיה סגור.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים