הירוק מתכסה בלבן- שלוש המלצות שלג

06/02/2023
יער אודם, צילום: אביה חן
יער אודם, צילום: אביה חן

 

הגולן, אחד מחבלי הארץ היפים ביותר, והמגוונים ביותר, זוכה להיות מושלג בימי החורף. כך הירוק מתכסה בלבן, והנופים המוכרים כל כך מתחדשים לנו אל מול עינינו.

בהיותו כה נדיר, אנו הישראלים חוגגים שלג במלא העוצמה. כשיש תחזית מזג אוויר המבשרת על צפי לשלג יש התרגשות באוויר, וכמובן, תכנונים איפה לראות ואיזה איש שלג לבנות.

קחו שלוש הצעות מושלגות במיוחד, לכבוד התחזית הצפויה. חשוב מאוד לא לרדת משבילים, היזהרו לא לעבור גדרות, יש גדרות מיקוש ויש שערים וגדרות בקר אלו שטחי חקלאות פרטיים ובטיחות הפרות והנוסעים על הדרכים חשובה. אל תשכחו לא להשאיר פסולת, ולשמור על הטבע ככל הניתן וכמובן תתלבשו חם ותביאו כפפות כדי שאיש השלג שלכם יצא הכי מקצועי שיש.

יער אודם. צילום לילא איברהים
יער אודם. צילום לילא איברהים

היער הקסום- יער אודם

יער אודם (יער מסעדה) הוא יער טבעי שבו שולטים אלון התולע ואלון מצוי, אך אפשר למצוא בו גם אלוני תבור ומיני עצים אחרים. ההליכה ביער בין העצים היא חוויה קסומה ומרגיעה, המאפשרת לנו להתחבר לטבע מחדש, וליהנות מכל היופי הזה. כאשר מושלג, היער נעשה לפלא ירוק ולבן, שקט ומרגיע, עם מרחבים פתוחים גדולים בינות העצים.

בתל קצעה תמצאו חלקי יער צפופים וגם קרחות יער קסומות למשחק. מסלול הטיול הכחול חופף לשביל הגולן ויאפשר לכם עליה על התל. שימו לב- כשתפגשו את השביל האדום עלו עליו, חיזרו איתו אל הכביש ואז ימינה שוב אל הרכב.

איפה נמצא: על כביש 98, בין בוקעתא למסעדה.

דרגת קושי : קל- בינוני, תלוי בגובה השלג.

כמה עולה: ללא תשלום

מה שמים בווייז: תל קצעה

 

הג'ובה הגדולה, צילם עמיחי גלעדי
הג'ובה הגדולה, צילום עמיחי גלעדי

 

אל הבור המסתורי- הג‘ובה הגדולה

הג’ובה הגדולה ("ג`וּבֶּת אֵל כֵבִירֵה "), ביער  מסעדה ישנה תופעת טבע געשית מאוד מיוחדת המוכרת בשם ה"ג`ובה" (בורות בערבית). עקב פעילות געשית וולקנית שהייתה בימי קדם באזור רמת הגולן. הג'ובה הינה תופעה גיאולוגית נדירה של בור טבעי הנמצא בקרקע הבזלת . ישנם כעשרים ושלושה בורות כאלה שגודלם משתנה מעומק של כ- 8 מטרים ועד לג'ובה הגדולה שעומקה הוא של כ – 60 מטרים וקוטרה של כ200 מטר. מה שמוסיף למסתורין היא העובדה שהסתכלות על כלל 23 הג'ובות מראה שהן מסודרות בקו הגיוני רציף בדומה לפריסת הרי הגעש. התופעה הנדירה נחקרה רבות על ידי גיאולוגים, ההסבר הרווח להיווצרותה הוא של ד"ר דורון מור, חוקר הגיאולוגיה הישראלי הראשון של הגולן. על פי הסברו הג`ובות הן תוצאה של פליטת גז וולקני מן העומק שיצר התפוצצות עזה. ההתפוצצות הינה של גז ללא חומר ועל כן הממצא היחידי שנותר בשטח הינו הבור שנוצר מאפקט ההדף. תיאוריה אחרת אומרת כי הג`ובות הן למעשה גופי מים או שלוליות גדולות שנלכדו מתחת לזרם לבה. בעקבות החום הרב המים הפכו לגז ויצרו חלל גדול שנשבר והתמוטט כתוצאה מבליה.

איפה נמצא: כביש 978, ליד מושב אודם

דרגת קושי: קל

כמה עולה: ללא תשלום

לשים בווייז- הג׳ובה הגדולה

מבצר נמרוד, צילום באסל חמד
מבצר נמרוד, צילום באסל חמד

 

התצפית המושלמת- גן לאומי מבצר נמרוד

גן לאומי מבצר נמרוד הוא אתר מרשים השוכן במדרונות החרמון, מעל למעיין בניאס. מכל פינה במבצר נראים גיאיות מיוערים ונופים נפלאים. מסלול הסיור עובר בין מגדלי שמירה מרשימים ומאגרי מים, עד למגדל העוז (דון ז'ון) המרשים, שנבנה כמבצר פנימי העומד בזכות עצמו.

עניין מיוחד מספק מעבר הסתרים של המבצר, הבנוי מאבני ענק ויוצא מהמבצר דרך פתח המוסתר היטב מפני מי שנמצא מחוצה לו. המבצר ידוע גם בשמו הערבי – קלעת סוביבה. הוא נבנה בשנת 1,228 על ידי אלמלכ אלעזיז עות'מן, מושל בניאס, כדי לחסום את הדרך בפני פלישת צבאו של פרידריך השני, שאיים לעלות מעכו לדמשק.

בשלב הראשון נבנה מבצר פשוט ובלתי מתוחכם, אך מאוחר יותר כבש הסולטן הממלוכי בייברס את המבצר, שהפך בימיו למתחם מבוצר ענק (אורכו כ- 400 מטר).

בסיורכם במבצר כדאי ללכת בעקבות המסלול המוצע על ידי רשות הטבע והגנים ולבקר באולמות השונים, במעברי הסתרים, במגדלי השמירה ובורות המים ולנסות לחוש את אווירת הימים ההם, בזמן הזה. הסיור מתחיל בשער המבצר המרשים. משם ממשיכים ימינה לאורך חומת המבצר. מיד לאחר הפניה ימינה ניתן לראות משקוף ענק עליו כתובת גדולה המספרת על בניית המבצר על ידי בייברס בשנת 1275 לספירה. בהמשך ניתן לראות אבן שהתגלתה במקום, שעליה מגולף אריה, סמלו של בייברס. מכאן ממשיך המסלול לאורך מגדלי השמירה ומאגרי המים של המבצר, במעלה הגבעה עד אל מגדל העוז של המבצר. זהו למעשה מבצר בתוך מבצר, אשר נועד לשמש מחסה ומפלט אחרון באם נפרצו חומותיו החיצונים של המבצר. במגדל זה נמצאו שרידי אולמות מפוארים, בריכות מים וחדרים רבים. הכניסה אל מגדל העוז נחסמה במערכת של שלושה שערים מאסיביים, הנמצאים בפינה הצפון-מערבית שלו, והמגדל כולו הוגן על ידי ארבעה מגדלים פנימיים, אחד בכל פינה. משם יורדים לאורך החומה הצפונית של מבצר נמרוד בחזרה אל השער. היציאה מתוך מבצר נמרוד עוברת דרך מעבר סתרים הבנוי מאבני ענק. היוצא מהמבצר דרך פתח זה מוסתר היטב מפני מי שנמצא מחוצה לו.

איפה נמצא: על כביש על כביש 989 בין ק. שמונה לחרמון. 30 דקות מקריית שמונה.

דרגת קושי: קל

כמה עולה: מבוגר, 22 שח, ילד 9 שח, חינם למנויי מטמון

מה שמים בוייז: גן לאומי מבצר נמרוד

מבצר נמרוד, צילום באסל חמד
מבצר נמרוד, צילום באסל חמד