בשביל החצבים כבר הייתם?
09/10/2020אנו ממליצים בעונה זו לטייל בשביל מיוחד המשלב ערכי טבע, מורשת ונוף.
המסלול נקרא "שביל החצבים" על שם החצבים שהעבירו פקחי רשות הטבע והגנים מאתרי בנייה בראש העין והוטמנו בצדי השביל. פריחתם בסוף הקיץ ולבלוב עליהם בחודשי החורף.

על שביל החצבים:
שביל החצבים שבמתחם תל אפק – אנטיפטריס (גן לאומי ירקון) הוא שביל שהוכשר בשנים האחרונות ולוקח את המבקרים בין סיפורי טבע ושמירת טבע, גיאוגרפיה ותנך והיסטוריה וארכיאולוגיה במרחק של כמה מאות מטרים.
הוא מכונה "שביל החצבים" כיוון שכחלק מהצלת בצלי חצבים וצמחים מוגנים אחרים בעת בניית השכונות החדשות של ראש העין הם הועתקו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים ונשתלו באיזורים בהם ישארו מוגנים, הגנים הלאומיים מגדל צדק וירקון הסמוכים לראש העין.
את בצלי החצבים טמנו לפני כמה שנים מבקרים, קהילות ומתנדבים. תחילת שביל חצבים, כשמו, מסומנת בשני צידיו בפרח המיוחד הזה שעמוד התפרחת שלו מתנשא לגובה מרשים ורב בימים אלה. סימון השביל מזכיר מנהג חקלאי מסורתי של סימון השטחים החקלאים. כיוון שהחצב פורח ברוב הדר באמצע הקיץ הוא מסמן לכל חקלאי את חלקתו שאותה יעבד לפני בוא הגשם.
שביל החצבים מתחיל בתצפית על בריכת החורף החריבה, ממשיך בתצפית אלי דרך הים ההיסטורית (ומסילת הרכבת, וכבישים 6 ו-444 של היום), צופה על המסדרון האקולוגי שגן לאומי ירקון הוא חלק ממנו ומשתלב עם רחוב רומי עתיק (קארדו) של העיר שנבנתה על ידי המלך הורדוס ומנציחה את שם אביו. לאחר ביקור במצודה העות'מאנית השביל ממשיך לאורך מפעל המים המנדטורי לירושלים ויורד לאגם שבו שט לבנון הירקון, הדג היחיד בעולם שנכחד ממקום חיותו והושב בהצלחה יתרה.
הידעתם?
- החצב אינו מבשר את בוא הסתיו אלא את אמצע הקיץ.
- בעבר החצב נוצל לסימון חלקות חקלאיות. פריחתו בעמוד פרחים מפואר ובולט באמצע הקיץ, בזמן שהחקלאי מכין את שדהו לפני היורה, גרמה לניצול זה.
- בגלל שבו חומרים חריפים ומגרים בעלי חיים אינם מחבבים אותו, דבר שהבטיח לחקלאים כי ישאר לדורות במקומו.
- יש האומרים ששמו בא בגלל שהוא חוצב את אדמת הקיץ הקשה ויש המספרים כי הוא פורח במחצית חודש אב (חצי-אב)
- החצבים שבגן לאומי ירקון הועתקו מאיזורי בנייה בראש העין לגנים הלאומיים מגדל צדק וירקון כדי שישמרו
שביל החצבים – נקודות העניין המרכזיות
בריכת החורף – מקווה מים עונתי עם מחזורי הצפה ויובש לאורך השנים. זהו בית גידול ייחודי שבו מתקיימים מינים של דו-חיים, סרטנים ירודים וחרקי מים.
התאטרון והקארדו הרומיים – הקארדו הוא הרחוב המרכזי בעיר אנטיפטריס, הקרויה על שם אביו של בונה העיר, המלך הורדוס. בסמוך לו מבני חנויות, בתי אמידים ומבני ציבור, בהם התאטרון שתפגשו בהמשך.
מבצר תל אפק – המבצר, הנמצא בראש התל, הוקם בתקופה העות'מנית בין השנים 1574-1572 לסה"נ ונקרא "בינאר באשי" שפירושו בטורקית "ראש המעיינות". תפקידו היה לשמור על מעבר אפק, רצועת הדרך המזרחית שהיא קטע של "דרך הים" בין הכרמל לעזה.
מפעל המים הבריטי (מפעל מים מנדטורי) – המבנים שלפניכם הם תחילת קו המים הראשון לירושלים הצמאה. הוא החל לפעול בשנת 1936 ופעילותו הופסקה בשנת 1939 בעקבות פיצוץ אחת המשאבות באזור לטרון.
האגם – מאגר מלאכותי על בסיס שקע קרקע שהיה קיים בעבר ותפקד כבריכת חורף עונתית. כיום יש בו מים כל השנה והוא מהווה את ראשיתו של נחל הירקון, ומימיו גולשים לכיוון מערב. זהו בית גידול לח מרהחב ביופיו, ובו צמחיית מים וגדות. באגם בעלי חיים רבים, עופות, דגים ייחודיים ודו – חיים. האגם, ככל הגן הלאומי, מוגן ואין לפגוע בחי ובצומח בו ואין להאכיל דגים, ראשנים ובעלי חיים אחרים.
מפת המסלול
את שיראו עיניכם תוכלו להשלים במידע שבשילוט המוצב במסלול ובדף המידע שתקבלו בקופת האתר.
המלצה למשפחות : בקופת האתר ניתן לרכוש ב- 10 ₪ חוברת "פקחים צעירים" המלווה בהפעלות את שביל החצבים (משימות 10-7 ולאחר מכן משימות 6-5).
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים
דפים קשורים