נקבת ים חומה שוחררה חזרה לים

05/08/2021

נקבת צב הים החום "סטיץ'", נמצאה בדצמבר 2020 ע"י ויקטור חיים מויאל ומאיר טפירו בחוף הים באשקלון. הם ראו קרס בפה של הצבה והבינו שהיא צריכה להגיע לטיפול. הם דיווחו מיד למוקד רשות הטבע והגנים והיא הובאה ע"י מתנדב רשות הטבע והגנים משה אבני למרכז הארצי להצלת צבי ים.

סטיץ
שחרור צבת ים חומה לים, צילמה אולגה ריבק רשות הטבע והגנים

"סטיץ'" קיבלה את שמה כמיטב המסורת ע"י המוצאים – מחווה לבן של מאיר, אוהד הסדרה "לילו וסטיץ".

בהגיעה למרכז ההצלה, "סטיץ'" עברה מיד בדיקה של מצב הקרס בתוך הפה. קרסי דיג הם אחד מגורמי הפגיעה הנפוצים בקרב צבי ים באזורנו. צבי הים נתפסים בקרס, לאחר שהם ניגשים אל הפיתיון המחובר לקרס ונושכים אותו. סכנת חיים נשקפת כאשר הקרס מחוררת את מערכת העיכול וגורמת לדימום ולזיהומים בחלל החזה והבטן, או כשחוט הדיג נשאר מחובר אל הקרס ונכרך סביב הגפיים והצוואר, מה שגורם לנמק או לחנק. במקרים אחרים, הצב בולע את חוט הדיג עצמו, מה שעשוי לגרום לחסימת מעיים קטלנית. במקרה של "סטיץ'", הקרס הייתה נעוצה באופן חיצוני יחסית, ומטפלי מרכז ההצלה הוציאו את הקרס באמצעות מכשיר מיוחד, דרך הפה, וללא ניתוח.

לאחר בדיקות ואבחונים נוספים, התגלה ש"סטיץ'" סובלת גם מדלקת ריאות שהתפתחה בעקבות טביעה. על אף שצבי ים חיים בים, יש להם ריאות והם נושמים אוויר ועל כן הם עלולים לטבוע. כאשר צב ים נלכד ברשת, בקרס או בפסולת כלשהי בים, הוא נבהל ומנסה בכל כוחו להיחלץ ממנה, וכך צורך יותר חמצן. עקב כך, הוא צריך לעלות לנשום בתדירות גבוהה יותר, אך אינו יכול כי הוא לכוד. בסוף, הצב מנסה לנשום במים ומכניס מים לריאות, דבר שיכול לגרום לטביעה מידית, בצקות, דלקות וכתוצאה מכך – למוות. "סטיץ'" טופלה באנטיביוטיקה, קיבלה נוזלים וזכתה למעקב צמוד שכלל גם בדיקות במרפאה הווטרינרית "כל חי" ברחובות אצל הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג, המלווה את מרכז ההצלה בהתנדבות מזה כ-20 שנה.

"סטיץ'" טופלה במסירות ע"י מטפלי ומתנדבי מרכז ההצלה במשך כ-9 חודשים, במהלכם היא קיבלה בריכת מי ים נקיים בטמפרטורה קבועה, מזון מתאים, ניקיונות סדירים ועוד. הפגיעות של "סטיץ'" החלימו, היא עלתה במשקל, מגלה התנהגות של צב ים בריא ושוחררה היום חזרה לים בגן לאומי פלמחים היפיפה, בליווי צוות העובדים והקהל הנרגש, היא נכנסה למים באנרגטיות וזכתה למחיאות כפיים סוערות מהנוכחים.

מרשות הטבע והגנים: "אנו מודים מקרב לב לכל מי שמוצאים צב ים פגוע ומדווחים מיד לרשות הטבע והגנים. במרכז הארצי להצלת צבי ים, צבי הים מקבלים טיפול מקצועי ויש לנו את הזכות הגדולה להשיבם חזרה לים התיכון".

צפו בסרטון שצילמה אולגה ריבק, רשות הטבע והגנים:

 

מצאתם צב ים חי או מת בחוף?
צלמו את הצב, שימרו מיקום מדויק
ודווחו מיד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*

אם הצב חי, אל תעזבו את הצב והמתינו להגעת פקח/מתנדב או הביאו את הצב ישירות למרכז ההצלה לאחר הדיווח.

בשום אופן אין להחזיר את הצב לים! צב ים שנפלט לחוף הוא חלש ופגוע וצריך טיפול רפואי. גם אם כלפי חוץ הוא נראה שלם, רוב הסיכויים שהוא סובל מפגיעות פנימיות, דוגמת טביעה או פגיעות הדף.

כתבות נוספות בנושא צבי ים >>

המרכז הארצי להצלת צבי ים >>