המלצת השבוע - טיול חורפי בתל דן - בין פלגי מים ופטריות

05/01/2022

דמיינו שאתם נמצאים ביער מהאגדות. הכל ירוק סביבכם, פלגי מים זורמים וצליל פכפוך הנחל משתלב עם קול ציוץ הציפורים, עלווה רעננה מכסה את העצים ועל גזעיהם ובולי עצים מסביב צומחות להן פטריות, עלי שלכת פזורים סביב ומזג האוויר צלול ומושלם.

צילם ארז גדעוני - פיטריות בתל דן
פיטריות בשמורת טבע תל דן - צילם ארז גדעוני

עכשיו תפסיקו לדמיין וסעו לסיור חורף מרהיב בשמורת הטבע תל דן.

תל דן- אחת השמורות האהובות והפופולריות ביותר לובשת מראה אחר בחורף. בקיץ היא המרענן האולטימטיבי עם בריכות שכשוך, מסלול נגיש מוצל וכיפי, מים זורמים סביב וצמחיה עבותה

אך בחורף המקום הופך להיות ציורי ממש. הפלגים גועשים בגלל מי הגשמים, הכל ירוק ורענן, פריחה בהתאם לעונה צצה מכל פינה והאטרקציה העונתית: פטריות!

כמי שיכולים רק לחלום על יערות עד טחובים עם פטריות הצצות לאחר הגשם, כמו באירופה גם כאן בישראל יש לנו אפשרות לטעום את האווירה בשילוב טיול משפחתי ומהנה.

ועוד לא דיברנו על הסלמנדרות, אם באתם אחרי יום גשום אולי יתמזל מזלכם ותראו את הדו-חי המסתורי והמרתק הזה חוצה את השבילים בזהירות וחששנות, זה הזמן להזכיר: אסוף לקטוף, ללקט או לגעת. אנו מבקרים ומשאירים את הטבע ללא הפרעה או התערבות כדי לאפשר לו לשגשג וכדי שנוכל ליהנות ממנו גם בביקור הבא.

פיטריות בשמורת טבע תל דן – צילם ארז גדעוני

 

הנה שלוש נקודות מומלצות:

  1. השביל הנגיש- זהו המסלול הקלאסי המאפשר צעידה מהנה בכמה רמות וגם מטיילים המרותקים לכיסאות גלגלים ומשפחות עם פעוטות יכולים ליהנות ממסלול כיפי במיוחד. השביל מתחיל ברחבת החניה של האתר. הוא מסתעף לכמה אפשרויות בכמה דרגות קושי אנו ממליצים לקחת את הזמן וליהנות מכל הדברים הקטנים שבדרך כמו למשל הפטריות, בזמן שאתם צועדים להנאתכם שימו לב לבולי העצים המונחים לצד הדרך, הטחב שהתפתח עליהם מאפשר את צמיחתן של הפטריות, שכמובן- אין לגעת או לקטוף אותן, מה שיוצר מראה קסום במיוחד לשביל. אם יתמזל מזלכם והגעתם ביום לח או אחרי גשם, נסו לזהות את הסלמנדרה החמקנית שצבעיה הם שחור וצהוב, מדובר ברגע נדיר ביותר. השביל עובר בין הפלגים ומגיע למרפסת תצפית חדשה, המשקיפה על נהר הדן הגועש. מעיינות הדן הם השופעים בישראל, ומספקים כ-250 מיליון מ"ק בשנה (9 מ"ק בשנייה). מקור המים הוא מי השלגים והגשמים המחלחלים בהר חרמון, מכאן השביל ממשיך בצל עצי "הג'ונגל" ומגיע לברכת השכשוך. מכאן תוכלו לבחור את המשך דרככם.
  2. דן העתיקה- בקיץ קצת חם מידי אבל החורף הוא זמן מצויין לביקור בתל דל העתיקה. אם כן, התחנה הבאה היא החומה המרשימה שלמרגלות התל. רובה בנויה אבני גוויל מבזלת, ובראש החומה הוצבו אבני גזית מטרוורטין, סלע שנוצר בעקבות שקיעת הגיר המומס במי מעיינות דן. החומה והשער שהתגלה בו הם מהתקופה הישראלית. הרצפה המקורית של הרחבה שמחוץ לשער מרשימה מאוד. ברחבה התגלו שרידי פולחן. על פי המסופר בתנ"ך בני שבט דן חיו במרכז הארץ, אך משלא עמדו בלחץ הפלשתים הם עלו צפונה וכבשו את דן (ליש). לפי המקרא בנה כאן ירבעם בית במות והציב בו עגל זהב. שרידי במת פולחן מרשימה התגלו במרכז התל.  ממצא מרתק מהתקופה הישראלית הוא שבר לוח בזלת הנושא כתובת חקוקה מימי מלך דמשק הארמי בן-הדד. בכתובת מוזכר "בית דוד", והחוקרים גורסים שבן הדד מתפאר בה בניצחונו על בית דוד. זו עדות  כתובה ראשונה על בית דוד, והיא מתוארכת למחצית השנייה של המאה ה-9 לפסה"נ.
  3. הסוללה והשער הכנעני ("שער אברהם")
    אם כבר הגעתם עד הלום לא תרצו לראות את השער העתיק בעולם?

"שער אברהם" – בנוי מלבני בוץ ועשוי משלוש קשתות. לגילוי זה נודעת חשיבות עצומה, שכן לפנינו עדות כמעט יחידה שבתקופה כה קדומה האדם ידע לבנות קשתות. עד גילויו של השער בתל דן (1979) סברו החוקרים שבתקופה הכנענית עדיין לא היו קשתות.

חשיפת לבני הבוץ העתיקות לאוויר חשפה אותן גם לפגעי הטבע: לבני חזה ושרקרקים חפרו בהן חורי קינון, צרעות ניצלו את חומר הלבנים לבניית קניהן, וצמחים נאחזו בלבנים והחלו לערער את יציבותן.

במאמץ להגן על השער הקדום הקימו אנשי רשות הטבע והגנים סככה מעל השער, ובמבצע מיוחד פורקה חזית החומה הסמוכה לו. הסדקים במבנה השער תוקנו והחזית הושבה למקומה. השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכאולוגיים ובהקפדה על שיטות הבנייה העתיקות.

ליד השער הוכשרה רחבת התכנסות נגישה והותקנו בה ספסלים לרווחת המבקרים ואונסק"ו הכירה בחשיבותו של שער אברהם כמונומנט אדריכלי לשימור, והוא אתר מורשת עולמית.

השער הכנעני בשמורת טבע תל דן. צילם טל ליוגנקי

 

 

ואם כבר יצאתם לדרך אתם מוזמנים להאזין להסכת שלנו שיתן לכם את הטיפים הכי שווים לביקור –הקליקו 👇🏼 והאזינו : 

 

פיטריות בשמורת טבע תל דן – צילם מאג׳די איברהים