שמורת טבע חדשה טרשי צפת - נוף סלעים מרשים

מאת: ד"ר דידי קפלן 01/01/2023

שמורת הטבע משתרעת על שטח של כ- 953 דונם, מזרחית לעיר צפת, במרומי רמות רזים, ברום של כ- 750 מטר מעל פני הים. ייחודה של השמורה הוא בראש ובראשונה בנוף הסלעים המרשים שנוצר עקב צורת בלייה וסדוק ייחודיים ביותר. שמורה זו תהיה ריאה ירוקה בתוך אזור הנמצא בתהליך בנייה מזורז ותשמש כמעבדת שדה מחקרית ולימודית של תופעות בלייה מעניינות ואסתטיות.

שמורת טרשי צפת. צילום יניב כהן
שמורת טרשי צפת., צילום: יניב כהן

הגיאולוג, דר' דב לויטה, מסביר כי ברמת רזים נחשף חלקה העליון של תצורת בר-כוכבא מגיל איאוקן תיכון. זהו גיר קשה המופיע כדרגשים משוכבים בעובי של 20 ס"מ עד 1 מטר. תנועות טקטוניות אזוריות גרמו לסלעי הגיר הקשה, שאינם נכנעים למעוות הפלסטי, להישבר ולהיסדק. הסדקים מהווים עורקי תנועה מועדפים למים ולאורכם מתקיימת פעולת המסה המרחיבה את הסדקים. צורת בלייה זו באה לביטוי מודגש ברמת רזים ויוצרת מערכת תעלות, חריצים ומשארי סלע דמויי כבשים.

 

הצומח במקום

ד"ר אביבה רבינוביץ' מציינת את חברת הצומח של המקום כמאופיינת בריבוי מיני העשבוניים על פני שיחים ועצים. במקום נרשמו כ- 250 מיני צומח עשבוני, בכללם חיטת הבר (שנתגלתה לראשונה בקרבת מקום), ובן-חיטה רב – אנפין, מאבות החיטה התרבותית.

כן נמצאו במקום עריוני צהוב ואירוס ארצישראלי,  מינים נדירים ומוגנים, זאת לבד משעורת בולבוסין, שעורת תבור, צבורת ההרים, אגורה מדברית, מיני תלתן אחדים ועוד.

 

פרפר נימפית הקוציץ

במקום נתגלתה אוכלוסייה יחידה בארץ ובמזרח התיכון כולו של הפרפר נימפית הקוציץ. לדעת הפרופסורים גרלינג וקוגלר וכן דובי בנימיני, יו"ר אגודת חובבי הפרפרים בישראל, יש חשיבות רבה לשמור על בית גידולו של מין נדיר זה בטרם יכחד מאזורנו כליל.

 

חיבור של טרשי צפת לנחל ראש פינה יוצר יחידה שימורית חשובה ורצף בין בתי הגידול של בתה עשבונית על גבי מסלע מיוחד, עם מצוקים ובית גידול לח של נחל ראש פינה. רצף זה חשוב ליצירה של יחידה אקולוגית ברת שימור, היכולה לתמוך באוכלוסיות של צמחים ובעלי חיים, בכללם עדרי הצבאים והבזים האדומים, המוצאים בשטחים פתוחים אלו אזורי צייד מספיק רחבים.

 

תקנון התכנית מתיר הקמת שבילי הליכה בסמוך לשכונת המגורים לטובת חשיפת ייחודיותה וערכיה של השמורה לציבור.

 

 הישג חסר תקדים

לדברי רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים: "זהו הישג חסר תקדים בקידום הכרזת שמורות טבע וגנים לאומיים לשנה זו מאז הקמת  הארגון באמצע שנות ה 60. ההכרזות הן  באזורים בעלי חשיבות אקולוגית, נופית וערכית בהן גם הכרזה על גלישת פלמחים כשטח מוגן ייחודי בלב המים הכלכליים של מדינת ישראל הודות לשרת הגנת הסביבה תמר זנדברג ושרת הפנים אילת שקד ומנהל התכנון.

"אני מודה לראשי הרשויות שתמכו בהכרזות ורואים בנו שותפים  לשמירת  השטחים הפתוחים משאב חיוני לשמירת צביונה של המדינה. ההכרזות על שמורות וגנים חשוב עוד יותר לאור לחצי הפיתוח המאיימים על השטחים הפתוחים ושינויי האקלים המחייבים היערכות של הגורמים הרלוונטיים לשמירת הטבע ונכסי המורשת.

"בעשור האחרון הוכרזו בין 2012-2021 73 שמורות טבע ו-26 גנים לאומיים בשטח כולל של 670 אלף דונם. המשימה שלנו לשנים הקרובות היא קידום הכרזות שמורות טבע בים לצד ניהול הגנים והשמורות הקיימות תוך התמודדות עם כמויות המטיילים ההולכות וגדלות בשטחים הפתוחים".