הצצה עונתית מרתקת לפלאי הטבע של ארץ ישראל במסלול הטיול 'מים אל ים'

מאת: דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים 14/10/2021

דותן רותם, אקולוג השטחים הפתוחים ברשות הטבע והגנים, ערך מסע מהים התיכון אל הכנרת ותיעד מפגשים מרתקים עם שפני סלע, משפחת חזירי בר, צמחים ונופים מרהיבים.

שפן סלע בנחל עמוד בין המצוקים, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים
שפן סלע בנחל עמוד בין המצוקים, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, שפן סלע בנחל עמוד בין המצוקים, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

התחלנו את הטיול בחוף אכזיב ועלינו במעלה נחל כזיב. לאחר כמה קילומטרים של הליכה לצד מטעי בננות בעמק הקורן הגענו לחלקי הנחל ההרריים. עין חרדלית היה עמוס במבקרים. שוחחנו עם פקח רשות הטבע והגנים היימן שנתן כמה עצות טובות והמשכנו במעלה הנחל שזרם למרגלותינו.

פרפרי לימונית האשחר, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, פרפרי לימונית האשחר, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

זרימת כמויות המים הגדולות מזה מספר שנים, בשל זיהום שלא מאפשר את שאיבתם לשתיה, נותן חיים חדשים למקטעי נחל ארוכים. ניתן היה לראות את חלקיהם היבשים של עצי דולב ששרדו את השנים בהן הקצאת המים הייתה קטנה וכיום הם שבים ועומדים במלוא תפארתם. הסתיו הממשמש ובא נתן בהם את אותותיו ועלים רבים כבר החלו נושרים עם כל משב רוח.

במעלה הנחל קצת לפני העליה לאבירים המשכנו עד לעין זיו שם טבלנו במים וגם פגשנו בדגי חפף ישראלי שנראה היה שמשחקים עם זרם המים הרדודים על פני אחד ממעברי הבטון החוצים את הנחל. דגי החפף כשמם כן הם קלילים (חפאפי בערבית), בעונת הסתיו הם עושים דרכם במעלה הזרם על מנת להתרבות. בסרטון שצלמנו נראה היה שהדגים עולים את המפל הקטן ולאחר מספר מכות זנב ופיתולי גוף הם 'מוותרים' ונסחפים חזרה וחוזר חלילה.

שושנת ים, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, שושנת ים, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

בלילה הראשון ישנו בחורבת מורגות וזומנה לנו חוויה של הכרזת טריטוריות של לילית מצויה., דורס לילי בינוני הניזון מציפורי שיר ומכרסמים קטנים. פרט אחד עמד מעלינו והשמיע קולות אופיניים ובמשך כמה דקות ענו לו ארבעה פרטים שונים מכמה כיוונים.

למחרת המשכנו במעלה נחל כזיב אל מרומי הר מירון. שם בשביל הפסגה פגשנו את הסתוונית הבכירה, ומבשר סתיו עם יחסי ציבור פחות טובים – החורשף המצויץ הפורח בצבע סגול בהיר.

סתוונית בנחל עמוד, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים
סתוונית בנחל עמוד, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, סתוונית בנחל עמוד, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

 

כמה ימים קודם לטיולנו ירד גשם קל ראשון לעונה, היה זה אות לנמלי הקציר להגיח מקיניהן למעוף כלולות. במשך כל הירידה מההר ראינו עשרות קיני נמלים רוחשים על פני האדמה שפרטים רבים בהם מכונפים. אלו הם הנסיכים והנסיכות שעוזבים את הקן הישן חוברים יחד להקמת קן חדש. ביום זה ישנו בחניון הפיתול שבנחל מירון.

צפו בסרטון:

למחרת המשכנו באור ראשון לאורכו של נחל מירון ושמחנו לשמוע את שקשוק המים הזורמים בחלקו העליון. מי מעיין שעד לפני כמה שנים נכלאו ונלקחו לטובת השקיה ושתיה ולאחרונה שוחררו לטבע לאחר מאמצים רבים של רשות הטבע והגנים. זו העונה בה הזיקיות בוקעות מקינים שהוטלו לפני שנה בקרקע וכעת הצעירים מגיחים מהאדמה ומטפסים על צמחים ומחפשים טרף ראשון.

זיקית, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, זיקית, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

נחל מירון מתחבר לנחל עמוד לאורכו נלך עד לכנרת. שעת הבוקר המוקדמת זימנה לנו מפגש עם משפחת חזירי הבר שבסרטון. נקבה ושני גורים. עמדנו אחד מול השני למשך יותר מדקה וכמו הגשש החיוור שאלנו למי זכות קדימה "זה שעולה או זה שיורד?" לאחר משא ומתן קצר פנתה החזירה לאחור והמשיכה לנבור בעלים שבצד השביל.

צפו בסרטון:

ראינו גם גמלת שלמה צעירה, הגלגול של הבטן, החלק האחורי של גוף החרק, מעיד על היותו של הפרט צעיר, אין לו כנפים ואברי הרביה אינם מפותחים. זו עדין מכונת הרג מושלמת מוסוות ואורבת בסבך הפטל לצד הנחל.

נקבת גמל שלמה צעירה, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים, נקבת גמל שלמה צעירה, צילום: דותן רותם, רשות הטבע והגנים

המשכנו לעבר בריכות שכווי שם טבלנו בפעם האחרונה לפני צאתנו למקטע אתגרי של חציית קניון נחל עמוד המזמן חוויה נופית עוצרת נשימה. לאחר כמה שעות הגענו לגשר האדיר של כביש 85 , ולחשוב שפעם היתה כאן סוללת עפר אדירה וכל הנחל נוקז למעביר בטון צר, כיום זהו מעבר רצוף וגבוה שמשתלב יפה בנוף. מכאן נהיה חם. ככל שהתקרבנו לעבר הכנרת נהיה חם וגם הרוח המפורסמת העושה דרכה ממערב למזרח בשעות הצהרים לא טרחה לרענן אותנו משום שהלכנו מצפון לדרום בתוך הקניון הצר והמדהים של העמוד התחתון. המסע הסתיים בחוף הכינרת בה התרעננו וחזרנו הביתה עייפים אך גאים על שהצלחנו לעמוד במסע בשלושה ימים.