רכס בשנית - המלצה למסלול טיול
06.12.2021שמורת טבע תל דן עמוסה מדי? קבלו טיול אלטרנטיבי:

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
מתי בפעם האחרונה ערכתם טיול פריחה על תל געשי? רכס בשנית שבגולן מספק לא רק תצפיות פנורמיות אלא גם מפגשים בוטניים מרתקים ומעיין אחד קטן וחמוד להפליא
נקודת מוצא וסיום: נוסעים על כביש 87 ובצומת הבשן פונים צפונה לכביש 98. לאחר כ-3 ק"מ מבחינים מימין בסימון שבילים ירוק. זאת נקודת הסיום ופה יחכה רכב האיסוף. בכדי להגיע אל תחילת המסלול ממשיכים עם הכביש עוד מספר ק"מ ומגיעים לפנייה המובילה אל הר חוזק. מטפסים מספר דקות בנסיעה זהירה אל ההר, מחנים ליד סימון שבילים ירוק המופיע על עמודי עץ.
בואו נתחיל בהרגעה: למרות שמצוין כי המסלול קווי, הרי שאורכו הצנוע ורמת הקושי הקלה שלו, מאפשרים לכם להגיע לכאן גם ברכב אחד בלבד, להתחיל את המסלול – ולשוב בחזרה אל המכונית בכל שלב. ואם יש לכם נהג תורן זריז ויעיל במיוחד, תוכלו לבצע את המסלול כולו, ולשלוח אותו להביא את הרכב בסוף הטיול.
הטיול שלכם נערך על גבי מה שמכונה בפי הגיאולוגים "חרוט לבה". אין זה סוד שהגולן, הרבה לפני שביקרתם בו, היה גועש ורוגש, ומימי קדם נותרו בו לא מעט תלים געשיים (רדומים, לשמחת כולנו).
רכס בשנית מצוי במזרח הגולן, על קו תלים ארוך ופוטוגני, שאף הוכרז בשנת 2018 כשמורת טבע. גובהו של הרכס מגיע לכ-1,000 מטר מעל פני הים, ויש עליו כ-13 תלים מרהיבים ביופיים.
הקרקע שעליה תצעדו במסלול זה היא תוצאה של פעילות געשית. כיום מכוסה הלבה הקרושה בשפע של חורש ירוק, המאכלס עצי אלון מכמה סוגים, אלה אטלנטית, אגס סורי ועוד. גם פרחים נהדרים ממתינים לכם כאן באביב: ממרווה כחולה, אירוס החרמון וכרכום דמשקאי ועד נורית קושטא, לוענית יריחו ועוד. כמובן, כוכבי המקום הם הסתווניות והחלמוניות, שמעטרות חלקים מהרכס בחודשי הסתיו – ומביאים לכאן חובבי פריחות נלהבים.
נוסף על כך, השמורה היא ביתם של צבאים, זאבים, חזירי בר, דלקים, גיריות ועופות דורסים. אם תרימו מבט לשמים, תגלו לא מעט מיני ציפורים, הפוקדות את המרחב בזכות מגוון בתי הגידול שמצויים בשמורה – חורש, יער ובתה עשבונית.
בשמורה ממתינים לכם שני שבילים מסומנים. הראשון הוא חלק משביל הגולן, והשני – שעליו תצעדו היום – נע בין תל חזקה לעין ג'וויזה, דרומית לאלוני הבשן. על הדרך, תזכו לתצפיות נוף מהממות לעבר מרחבי הגולן, הגליל והגלעד.
לאחר שמחנים, צועדים על השביל בסימון ירוק ושביל הגולן לכיוון דרום, והמשך – דרום-מערב. אם הגעתם לכאן בחודשים אוקטובר-נובמבר, כבר לאחר כמה עשרות מטרים, תוכלו להבחין בפריחת החלמוניות, המככבות כאן בצהוב עדין, וכן בפרחי סתוונית התשבץ – צמח נדיר שפריחתו צבועה בוורוד עז.
השביל הירוק ייקח אתכם עד לסיום המסלול, כך שאין סיכוי שתתברברו. פשוט תיהנו מהפריחה הצפונית הנהדרת שמציע חבל ארץ סחוף רוחות זה. לקראת סוף המסלול, תגלו הפתעה נוספת: עין ג'ואיזה, מעיין קטן החבוי לצד עצי צפצפה. לידו מצויים שרידי הכפר הצ'רקסי ג'ואיזה, שהוקם בסוף המאה ה-19 ושימש את בני העם שהגיעו מהרי הקווקז, בעידוד השלטון העותמאני.
מכאן, עוד כ-500 מטרים בהמשך השביל, ותגיעו אל רכב האיסוף.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.