נחל עמוד עליון - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע נחל עמוד
20.01.2020נחל עמוד מתפתל בין בריכות, בוסתנים, עצי פרי, סימני התיישבות קדומים ומעיינות, ומקנה תחושה של טיול בגן עדן - במיוחד כשמתחילות הפריחות (בעונה)! ואם תרצו להישאר עוד קצת - יש במקום אפשרות ללינת לילה. טיול מים בשמורת טבע ציורית ויפה, המתאים ומומלץ בכל עונות השנה!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
נחל עמוד מתחיל את דרכו במרומי הגליל העליון, חוצה את הגליל התחתון ונשפך לכנרת בבקעת גינוסר. נחל עמוד זורם לאורך כ-22 קילומטרים, בדרך מיוחדת משלו – מדרום לצפון.
פלג מים הזורם כל השנה בין מדרונות עטורי חורש, עצי דולב ענקיים, בריכות מים צלולות, שרידי טחנות קמח ומבטשה – כל אלה מחכים לכם במסלול טיול קסום בשמורת טבע נחל עמוד!
תיאור המסלול
מנקודת היציאה לעין יקים
מהמבואה יוצא שביל רחב, מסומן באדום, לעבר משטרת עין יקים (עין תינה). דרך זו נסללה בתקופת המנדט הבריטי כדי לאפשר גישה למשטרה. מבנה המשטרה נותרה בשטח – מבנה בטון מוכה קליעים. תחנת משטרה זו הוקמה בימי "המרד הערבי"
(1939-1936) כדי לפקח על מבנה המשאבות שבעין יקים, על רקע פגיעות של ערבים במתקנים אסטרטגיים באותם הימים. עין יקים היה אז מקור המים של העיר צפת.
שביל המסומן בשחור, החופף ל"שביל ישראל", מגיע מנחל מירון ואנחנו נרד בו לעין יקים. סימני ההיכר של המקום הם בית המשאבות הגדול ועץ אגוז מלך יפהפה הצומח לצדו. מימיו של המעיין השופע מוזרמים לנחל ואינם נשאבים עוד. השם "עין יקים" מנציח את שמה של משפחת כוהנים בשם זה, שעברה לגליל לאחר חורבן הבית השני.
ברכת המים
מעין יקים יוצאת אמת מים, ואנו נמשיך בעקבותיה (השביל מסומן בכחול). האמה מגיעה לברכת מים בנויה, אחת מברכות רבות שהיו בעבר בקטע זה של הנחל. אקליפטוס גדול ועץ קזוארינה מצלים על הברכה. בברכות אגרו את מי המעיין בלילות, ובימים השקו במימיהן את החלקות הסמוכות להן. למרגלות הברכה פורצים המים ממזרקה קטנה, וסמוך לה שיקמו פקחי רשות הטבע והגנים בוסתן ישן, המדגים את שיטות העיבוד של החקלאות ההררית המסורתית. עצי הלימון הרבים שגדלו בסביבה בעבר העניקו לקטע זה של הנחל את השם "ואדי למון" (נחל לימון). מול הבוסתן, בצדו המערבי של השביל, נמצאים שרידי בית חווה הנשען על שני קמרונות מקושתים וגדולים.
כשהשביל מגיע לקצה הבוסתן, נפרשים לפנינו הנופים המרהיבים של השמורה. הערוץ העמוק היורד לנחל עמוד ממזרח, מכיוון צפת, הוא נחל שכווי, ובו עובר השביל העולה לצפת.
המבטשה
עתה השביל יורד לערוץ נחל עמוד. בנחל מקדם את פנינו מבנה אבן גדול ששוחזר בחלקו. במאה ה-16 פעלה בו מבטשה גדולה, ובה התנהל חלק מתהליך ייצור אריגי הצמר המשובחים של צפת. לאחר שתמה תקופת הזוהר של תעשייה זו הוסב המבנה לטחנת קמח. שם הטחנה, "טחונת אל-בטאן" (טחנת המבטשה), מעיד על ייעודו המקורי של המבנה.
ברכות שכווי
ליד המבטשה פוגש השביל הכחול שביל מסומן בשחור. הממהרים יוכל יכולים להמשיך בו, לפנות שמאלה במעלה הנחל, ולשוב לעין יקים. כל השאר מוזמנים להמשיך במורד השביל השחור, לחצות את הנחל בגשר אבן ישן, במורד השביל, אל המקום שבו ערוץ הנחל מתרחב ויוצר ברכות רדודות של מים צלולים. הגענו לברכות שכווי. השתקפויות עצי הדולב הגדולים מרצדות במים, ועצי התאנה, מבנה טחנת קמח הנטושה והמערה משלימים את התמונה.
חזרה במעלה הנחל
ברכות שכווי מציינות את קצה המסלול. מכאן נשוב במעלה השביל לגשרון האבן שעליו חצינו את הנחל קודם לכן, אך הפעם נמשיך בעקבות הסימון הכחול. עד מהרה נגיע למקום המפגש של נחל עמוד ונחל מירון. במפגש הנחלים נחצה את נחל עמוד ונטפס במדרגות החצובות בגדה הנגדית אל "פינת הקיסוס". השמש אינה מכה בקרניה את הפינה המלבבת הזאת, משום שהיא מכוסה כמעט כולה במסך של הצמח המטפס קיסוס החורש. הקיסוס מתפתח היטב במקומות מוצלים. הוא גדל בר במקומות ספורים בגליל, וכאן נמצא אולי הריכוז המרשים ביותר שלו בישראל.
הצעידה בנחל מירון היא חוויה בפני עצמה. בקטע זה מפזזים מים כל השנה ועצי הדולב רעננים וגבוהים במיוחד. השביל מגיע עד מהרה לעין יקים, המוכר לנו מראשית המסלול, ומכאן נטפס בשביל שבו ירדנו קודם לכן אל מבואת שמורת טבע נחל עמוד.
צומח
בחורף מתכסים המדרונות היורדים אל הנחל בפריחה מרהיבה של צמחי בצל ופקעת, כגון רקפת מצויה, כלנית מצויה, יקינטון מזרחי, עירית גדולה, בן חצב יקינטוני, מישויה פעמונית, עיריוני צהוב וגביעונית הלבנון, ובאביב מצטרפים אליהם מינים רבים של חד-שנתיים בשלל צבעים.
חי
בפלגי המים שוחים דגי חפף ישראלי – דג שבנחל עמוד אורכו כ-20 ס"מ. הנחל משמש אתר רבייה חשוב של הסלמנדרה הכתומה, של האילנית ושל צפרדע הנחלים מקבוצת הדו-חיים, קבוצה הנמצאת בסיכון קיומי עקב אובדן של בתי הגידול הלחים בישראל.
איך להגיע
מכביש עכו-צפת פונים מזרחה בין כפר שמאי למירון (כביש 89, בין סימני ק"מ 40 41). לבאים מכיוון צומת מירון – סעו עד מושב כפר שמאי, פנו פניית פרסה וסעו עד הפנייה לשמורה.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.