יודפת העתיקה, הר עצמון ונחל אבליים - המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע הר עצמון
06.03.2023הטיול ביודפת העתיקה, הר עצמון ונחל אבליים משלב בתוכו סיפור היסטורי מרתק, מסלול מגוון בחורש ים תיכוני, פריחה עונתית ונוף עוצר נשימה.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
הטיול ביודפת העתיקה, הר עצמון ונחל אבליים משלב בתוכו את הסיפור ההיסטורי המרתק של יודפת, אשר תושביה היהודים מרדו ברומאים בימי המרד הגדול. ביודפת תוכלו לחזות בשרידים המרגשים של היישוב שהחזיק מעמד נגד הצבא הרומי במשך 47 ימים של לחימה בפיקודו של יוסף בן מתתיהו. במסלול הטיול תוכלו לדמיין את הקרבות העזים שהתחוללו כאן ולטייל בין מערות מסתור ובורות מים ששימשו את המורדים.
המורדות התלולים של הר עצמון אל נחל יודפת תוארו ע"י יוסף בן מתתיהו בספרו תולדות מלחמת היהודים ברומאים:
"והעיר יודפת נמצאת כמעט כולה בראש סלע תלול, משלושת עבריה היא מוקפת תהומות אין חקר, עד כי המביט כלפי מטה -תחשכנה עיניו מעומק פי התהום…!"
המסלול עולה בין עצי חורש עד לפסגת הר עצמון (ג'בל דידבה), הר שנזכר בשם זה בכתבי בן מתתיהו. פסגת ההר מתנשאת לרום של 547 מ' מעל פני הים, והיא הגבוהה בפסגות הגליל התחתון המערבי. ההגעה לפסגה מזכה את מבקריה במראה נוף מן היפים בארץ.
בעונת האביב בין עצי החורש ניתן ליהנות מפריחתם של פרחים שונים, בניהם סחלבים רבים כמו סחלב פרפרני, סחלב שלוש שיניים, דבורנית גדולה, דבורנית דינסמור, דבורנית הקטיפה, דבורנית צהובה, סחלב אנטולי, סחלב הגליל וכן יקניטון מזרחי וצבעוני ההרים. בהר עצמון גדל גם הסחלב המצויר. מדובר במין סחלב אנדמי הגדל רק במספר מקומות בודדים בגליל ומצוי בסכנת הכחדה. באזור עינות אבליים ניתן למצוא מיני בעלי חיים אשר גם הם נמצאים בסכנת הכחדה, כמו סלמנדרה מצויה וטריטון הפסים. בחורש ניתן למצוא את הלטאה הירוקה וחומט ממין נחושית נחשונית שגם הם בסכנת הכחדה.
נקודת מוצא: חניית גן לאומי יודפת העתיקה. נוסעים בכביש 7955 ליישוב יודפת. פונים בכביש הגישה ליודפת ולאחר כ-150 מ' פונים שמאלה על פי השילוט המכוון לרחבת החניה של גן לאומי יודפת העתיקה.
נקודת סיום: חניית גן לאומי יודפת העתיקה. נוסעים בכביש 7955 ליישוב יודפת. פונים בכביש הגישה ליודפת ולאחר כ-150 מ' פונים שמאלה על פי השילוט המכוון לרחבת החניה של גן לאומי יודפת העתיקה.
אורך המסלול: כ-7 ק"מ.
תיאור המסלול
מרחבת החניה נעלה ליודפת העתיקה בשביל מסומן כחול (3176) ונתוודע אל העיר שלקחה חלק במרד הגדול ברומאים בשנת 67 לספירה ונענשה על כך קשות. לאחר מצור שנמשך 47 יום וקרב נורא ומר, עלה בידי המצביא הרומי אספסיאנוס לכבוש את העיר. רק מעטים ניצלו ובהם מפקד המרד בגליל, יוסף בן מתתיהו, שבחר שלא להתאבד כפי שעשו חבריו.
השביל הכחול יורד מהגבעה של יודפת העתיקה אל ערוץ נחל יודפת ועולה בין עצי חורש ים תיכוני לדרך רכב המסומנת שחור (3183). כאן נפנה ימינה, נצעד מעט, וסמוך לשער רכב נפנה שמאלה ושוב שמאלה בסימון הכחול כדי לעלות בשביל הולכי רגל תלול למדי לפסגת ההר. בין העצים ניתן למצוא בעונת הפריחה סחלבים.
מראש ההר נשקפת תצפית מרהיבה לכיוון צפון ומזרח לכיוון הרי הגליל התחתון והעליון. בפסגת ההר נמצאים שרידי מצודה מהתקופה הרומית.
צפו בסרטון שצילמה רחל אשכול:
השביל המסומן כחול מוביל אותנו לתצפית לכיוון דרום. תצפית מדהימה החושפת את המרחב שבין מפרץ חיפה והרי הגליל, הכנרת והגולן. למרגלותינו נחה בקעת בית נטופה, שבה עובר המוביל הארצי. מדרום לבקעה מתרומם הר טורען ומדרום לו – הרי נצרת. מכאן יורד השביל הכחול למטה עד דרך רכב רחבה, שבה יש לצעוד כחצי קילומטר [מי שרוצה לקצר יכול להמשיך בדרך העפר המתעקלת ימינה, מקיפה את הר עצמון ומתחברת לדרך רכב המסומנת שחור (3183) וממנה פונים ימינה לדרך עפר המסומנת אדום (3173)]. אנו נרד שמאלה בעקבות הסימון הכחול (3176) אל המעיינות הקטנים של נחל אבליים – עין אלווסטא ועין אלקזיזה, שמימיהם נאגרים בבריכות קטנות.
שימו לב: הירידה תלולה ומאתגרת ולא מומלצת לאחר גשם.
השביל הכחול ממשיך בערוץ בין כרמי זיתים וחלקות מעובדות וכקילומטר מהמעיינות פוגש דרך עפר מסומנת אדום (3173). נפנה ימינה והדרך תחזיר אותנו בעלייה לרחבת החניה של יודפת העתיקה, מהלך כשני ק"מ.
צפו בסרטון שצילמה רחל אשכול – המעיין:
הערות: ההליכה מותרת בשבילים המסומנים בלבד. הסטייה מהשבילים אסורה.
אורך המסלול: 7 ק"מ
משך המסלול: כ-6 שעות
דרגת קושי ואופי המסלול: טיפוס וירידה תלולים, מיטיבי לכת.
מוקדי עניין: שרידי הישוב יודפת העתיקה, חורש, סחלבים, תצפית נוף, מעיינות אבליים.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.