שמורת תל דן - המלצה לטיול נגיש בשמורת הטבע תל דן

מאת: יעל לרנר 12.06.2019

הטיול בשמורת תל דן הוא טיול שאפשר ליהנות ממנו במשך כל השנה - בחורף ובאביב הזרימה בנחל חזקה ומרשימה, ובימי הקיץ החמים המסלול מוצל ונעים. המסלול המונגש בשמורה כולל הליכה בתוך צמחייה על גבי גשרי עץ ולאורך הנחל, תל עתיק מימי התנ"ך, טחנת קמח נטושה, סלמנדרות כתומות, ולאמיצים - שכשוך קצר במים הקפואים כל השנה!

שמורת טבע תל דן מנו גרינשפן
צילם מנו גרינשפן
מנו גרינשפן

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון שבילים: 3


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-2 ק"מ (ניתן לקצר)


משך המסלול: שעתיים


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול מעגלי קל,


מונגש חלקית


מוקדי עניין


  • מסלול הליכה קצר לאורך נחל גועש

  • סלמנדרות

  • עץ פו הדב

  • פלגי נחל דן

  • תל דן – השער הכנעני

  • אתר הפולחן

  • טחנת הקמח

  • תצפיות נוף


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


נחל דן הוא הגדול והחשוב במקורות הירדן ויש בו שפע מים, שמקורם בשלגי החרמון. בנוסף, תל דן, השוכן בתחומי השמורה, מזוהה עם העיר המקראית דן, נקודת ציון חשובה בגבולה הצפוני של ארץ ישראל הקדומה. מדובר באחד מתלי העתיקות הגדולים בארץ, המשמר את שרידיה של העיר בת 5,000 השנים. בין הממצאים במקום: מתחם פולחני, המזכיר את סיפורי המקרא על עגלי הזהב, וטחנת קמח עתיקה שנשמרה בשלמותה. 

מיד עם הכניסה לשמורה תחושו בשילוב המופלא הזה של צמיחה ירוקה ושאון המים החזק, היוצר אשליה שהגענו בטעות לארץ אחרת ולא לשמורת טבע במזרח התיכון. במסלול הטיול הקליל המוליך למעיינות דן, שאורכו כשעה וחלק ניכר ממנו מתאים לטיול בעגלות, תוכלו לראות מגוון בעלי חיים, כמו גם מיני עצים וצמחיית נחלים, ואם יתמזל מזלכם, אפילו סלמנדרה המתגוררת במקום!

תיאור המסלול

מבחינת מסלולי טיול, יש כמה מסלולי טיול בשמורה, כאשר הפעם נתמקד במסלול קצר המתאים למשפחות.

נקודת מוצא: רחבת החניה של האתר

השביל הנגיש בשמורה
רשות הטבע והגנים האריכה את השביל הנגיש ועתה גם מטיילים המרותקים לכיסאות גלגלים ומשפחות עם פעוטות יכולים ליהנות מהאתרים החשובים בשמורה. שביל נגיש מתחיל ברחבת החניה של האתר. כמה עצי איקליפטוס שצמחו בצד השביל נכרתו. האיקליפטוס אינו מקומי והוא מתפתח על חשבון מינים טבעיים, והכריתה נועדה לאושש את הצמחייה הטבעית בשמורה.השביל עובר בין הפלגים ומגיע למרפסת תצפית חדשה, המשקיפה על נהר הדן הגועש. מעיינות הדן הם השופעים בישראל, ומספקים כ-250 מיליון מ"ק בשנה (9 מ"ק בשנייה). מקור המים הוא מי השלגים והגשמים המחלחלים בהר חרמון, ואיכותם גבוהה במיוחד – רק 10 מ"ג כלור לליטר.מכאן השביל ממשיך בצל עצי "הג'ונגל" ומגיע לברכת השכשוך. כאן גם אנשים עם מוגבלות בתנועה יכולים להיכנס למים וליהנות.

תל דן
התחנה הבאה היא החומה המרשימה שלמרגלות התל. רובה בנויה אבני גוויל מבזלת, ובראש החומה הוצבו אבני גזית מטרוורטין, סלע שנוצר בעקבות שקיעת הגיר המומס במי מעיינות דן. החומה והשער שהתגלה בו הם מהתקופה הישראלית. הרצפה המקורית של הרחבה שמחוץ לשער מרשימה מאוד. ברחבה התגלו שרידי פולחן.על פי המסופר בתנ"ך בני שבט דן חיו במרכז הארץ, אך משלא עמדו בלחץ הפלשתים הם עלו צפונה וכבשו את דן (ליש). לפי המקרא בנה כאן ירבעם בית במות והציב בו עגל זהב. שרידי במת פולחן מרשימה התגלו במרכז התל.ממצא מרתק מהתקופה הישראלית הוא שבר לוח בזלת הנושא כתובת חקוקה מימי מלך דמשק הארמי בן-הדד. בכתובת מוזכר "בית דוד", והחוקרים גורסים שבן הדד מתפאר בה בניצחונו על בית דוד. זו עדות כתובה ראשונה על בית דוד, והיא מתוארכת למחצית השנייה של המאה ה-9 לפסה"נ.

הסוללה והשער הכנעני ("שער אברהם")
מהשער הישראלי השביל הנגיש נמשך צפונה ומגיע אל הסוללה האדירה שהקיפה את היישוב בתקופת הברונזה התיכונה II (1750–1550 לפסה"נ). הסוללה התנשאה לגובה יותר מ-10 מ'. היא נבנתה משכבות עפר, אבן, חצץ וחומרים אחרים, ורוחב בסיסה מגיע ל-60 מ' ויותר! אך התגלית המסעירה ביותר בחלק זה של התל היא שער שלם לגמרי בעל משקוף בצורת קשת. השער מוגן היום בסככה מעוגלת וחצי שקופה, ולא בכדי. השער – "שער אברהם" – בנוי מלבני בוץ ועשוי משלוש קשתות. לגילוי זה נודעת חשיבות עצומה, שכן לפנינו עדות כמעט יחידה שבתקופה כה קדומה האדם ידע לבנות קשתות. עד גילויו של השער בתל דן (1979) סברו החוקרים שבתקופה הכנענית עדיין לא היו קשתות.חשיפת לבני הבוץ העתיקות לאוויר חשפה אותן גם לפגעי הטבע: לבני חזה ושרקרקים חפרו בהן חורי קינון, צרעות ניצלו את חומר הלבנים לבניית קניהן, וצמחים נאחזו בלבנים והחלו לערער את יציבותן.במאמץ להגן על השער הקדום הקימו אנשי רשות הטבע והגנים סככה מעל השער, ובמבצע מיוחד פורקה חזית החומה הסמוכה לו. הסדקים במבנה השער תוקנו והחזית הושבה למקומה. השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכאולוגיים ובהקפדה על שיטות הבנייה העתיקות.ליד השער הוכשרה רחבת התכנסות נגישה והותקנו בה ספסלים לרווחת המבקרים. עתה אפשר ליהנות בנוחות מאחד מפלאי הארכאולוגיה בישראל.אונסק"ו הכירה בחשיבותו של שער אברהם כמונומנט אדריכלי לשימור, והוא אתר מורשת עולמית.

בית אוסישקין בקיבוץ דן
סיור בשמורת תל דן איננו שלם ללא ביקור בבית אוסישקין – מוזאון אזורי לטבע ולארכאולוגיה בקיבוץ דן. בבית אוסישקין מוצגת תערוכה של בעלי חיים וצמחים מעולם החי והצומח שבבקעת החולה ובחרמון. בתערוכת קבע אחרת מוצגים בעזרת אמצעי המחשה ממצאים ארכאולוגיים מתל דן. אפשר לקנות כרטיס ביקור משולב לשמורה ולבית אוסישקין.​

הערה

הכניסה בתשלום

איך להגיע

מקרית שמונה נוסעים מזרחה לכיוון קיבוץ דן (כביש 99). מיד אחרי הקיבוץ פונים שמאלה בכביש הגישה לשמורה.

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת טבע תל דן

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.