ממצפה אופיר לקרן עין גב - המלצה למסלול טיול
11.05.2022לתפוס את האביב בקרניים - טיול רגלי בקרן עין גב

בדרום הגולן מתחבא מסלול מרהיב המגיע לשיאו באביב. גבעות יפיפיות, פריחה, פרפרים המון ירוק מול העיניים והכנרת הנשקפת ממול, מה צריך יותר מזה.
עונה מומלצת: סתיו ואביב
נקודת התחלה: מצפה אופיר
נקודת סיום: בית העלמין של קיבוץ עין גב, יש לדאוג להקפצת רכבים
טריוויה לדרך: אל תפספסו את ביר א-שגום והסיפור המיוחד על המשפחות שניסו להיאחז בקרקע בסוף המאה ה-19.
אין תקופה יותר מקסימה בגולן מתקופת האביב. הכל פורח, ירוק וזורם- גורים, גוזלים ואפרוחים חדשים מגיחים אל עולם הטבע, ועשרות אלפי מטיילים מגיעים לטייל בין שבילי הגולן, אם על שביל הגולן ואם באחת מעשרות נקודות המים היפיפיות שפזורות בשטח. אמנם, הקיץ כבר מציץ אלינו מעבר לפינה אך זה לא אומר שאי אפשר לתפוס טרמפ אחרון על העונה הנוחה והנעימה הזאת,
לכבוד האביב פתחה רשות הטבע והגנים את מסלול קרן עין גב, לאחר שנתיים בהם היה סגור בגלל בעיות בטיחות, ואף סימנה את השביל מחדש.
מסלול קרן עין גב הוא מסלול דרום גולני מרהיב, אשר מאפיין את הנוף, הקרקע והמסלע של דרום הגולן, כאשר השביל מתחיל בבזלת ועובר במחציתו לגיר הקדום, שנמצא תחתיה. המסלול נמצא בשמורת טבע מצוקי האון שהוכרזה בשנות ה2000, ומשמרת תא שטח ייחודי ורחב.
המסלול מיועד למיטיבי לכת או משפחות מיטיבות לכת, ומתחיל במצפה אופיר היפיפה, שסמוך למושב גבעת יואב. מצפה אופיר צופה אל הכנרת ואל נחל סמך, והוא הוקם פותח ונשמר לזכרו של אופיר שעל ז"ל מגבעת יואב, על ידי ג'ימי, אביו של אופיר.
מהקצה השמאלי של מצפה אופיר עולות מדרגות, עם סימון שבילים כחול, וכאן נתחיל את המסלול שלנו. נצעד על המצוק ונעבור שער בקר, לאורך המצוק נפגוש בונקרים סוריים ישנים, שממחישים את השליטה שהייתה לסורים עד 1967, מהגולן על קיבוצי עמק הירדן.
לאחר הליכה קצרה ונחמדה על המצוק נגיע לעצי זית, שם נוכל לעצור להפסקה קצרה, ושם גם השביל פונה ימינה, למטה בחדות. שם נפגוש את שביל הגולן. נפנה איתו שמאלה לביר א-שגום, מעיין קטן וסיפור היסטורי לא נתפס, על משפחות יהודיות מצפת שניסו להיאחז בקרקע, במזרח הכנרת, בסופה של המאה ה19.
ננוח בצל, זהו מקום נהדר לארוחת בוקר, או לנשנוש קליל- אל תשכחו לקחת את הפסולת אתכם כמובן. השוקת העתיקה ובית המעיין עדיין ניצבים במקום. ליד המעיין ספסלי בזלת בצל העצים ומי המעיין מוזרמים בצינור אל הנחל הקטן, עבור חיות הבר של השמורה. ניפרד משביל הגולן, נמשיך ונצעד על השביל הכחול. כעת, אנחנו על רמה נמוכה מהמצוק עליו צעדנו קודם, ואל מולנו תתגלה גולת הכותרת של המסלול- קרן עין גב המחודדת.
בשביל בו נצעד אין המון צל. זו הסיבה שהמסלול פחות מתאים בימי הקיץ החמים, עץ אחד יחכה לנו בדרך עם תצפית על הקרן, ולאחר הפסקה קצרה נמשיך בשביל שלנו, עד לפנייה חדה ימינה, שם נוכל לראות בבירור את השינוי במסלע בין הבזלת לגיר. בנקודה זו יש לרדת במשנה זהירות. יש דרדרת אבנים, ומי שמעדיף יכול לרדת בישיבה. נגיע אל האוכף שמחבר בין הרמה לקרן עין גב, יחכו לנו מרבדים ענקיים של סירה קוצנית- לא צמח גולני כלל וכלל, מה שמעיד על החלפת המסלע, החלפת הקרקע, ובעקבות כך גם הצומח. הגענו למרגלות קרן עין גב. שביל ירוק יטפס איתנו הלוך-חזור אל קצה הקרן, לתצפית, ומשם נרד חזרה אל הצומת ואל השביל הכחול. נקיף את הקרן מדרום, משמאל לקרן, ונהנה מגבעות יפיפיות ומעוצבות, סימנים של בעלי חיים שביקרו בשביל בלילה, פרפרים מקסימים, ותחנות הרחה של צבי ארץ ישראלי- נקודות אליהם חוזר הצבי הזכר כדי לסמן טריטוריה בעזרת הגללים שלו, שנראים כמו פולי קפה.
לאחר כארבעים דקות הליכה נגיע לקצה השני של הקרן. זו הירידה שנסגרה עקב דרדרות סלעים וחירוץ הקרקע וכעת ממתינים שהשטח ישתקם והצמחיה תחזור. התהליך יימשך שנים ולכן חשוב לא לטפס, ולתת לטבע לעשות את שלו.
נעבור מעבר בקר ונצעד על דרך עפר רחבה. ולפתע- עץ בודד בתצפית מדהימה, זו נקודת צילום מרהיבה. עוד רגע מסיימים, בעץ הבודד השביל עוזב את דרך העפר הרחבה לירידה צרה ומנוקדת עצים, אל מעבר בקר נוסף, ממנו ממשיכים בירידה צרה אל בית העלמין של קיבוץ עין גב. נקודת הסיום שלנו, שם השארנו, מבעוד מועד, רכב לסיום, או בצעידה קצרה לצומת עין גב, משם נשוב לרכב שבמצפה אופיר.
הערות:
את המסלול ניתן לעשות בשעות היום בלבד, ואין לצעוד בשמורה בשעות הערב והלילה. יש להצטייד בכמות מספקת של מים, נעלי הליכה תואמות וכובע, אין להשאיר פסולת במקום והכי חשוב: לצלם וליהנות!
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.