חולות, חבצלות וציפורים נודדות - המלצה למסלול טיול סתווי באילת וסביבותיה

03.06.2019

אילת והערבה הסמוכה לה מתגלות מחדש בכול עונה ועונה. הסתיו והחורף הן עונות מפתיעות ומומלצות לטיולים במיוחד באזור זה וכדאי לנדוד לכאן בעקבות הציפורים, הגשמים והשיטפונות הצפויים. במסלול הטיול נצא בעקבות הפריחה לחולות כסוי, הנמצאים מצפון לבקעת עבדה.

חולות כסוי צילם תום עמית.JPG חולות כסוי. צילום: תום עמית
שמורת טבע חי בר יוטבתה. צילום: יהב צימירינג
חבצלת הנגב. צילום: נדב טאובה

מספר מפת סימון שבילים

: 20

משך ואורך המסלול

משך המסלול: כשלוש שעות


 


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול קווי המשלב נסיעה ברכב (רגיל או שטח) ומסלול הליכה קל


מוקדי עניין


  • תצפית על נופי הערבה

  • צמחיית מדבר ופריחות בעונה

  • חי בר יטבתה

  • דיונות כסוי


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


אילת משנה את פניה ומתגלה מחדש בכול עונה ועונה. הסתיו היא עונה מפתיעה ומומלצת במיוחד באזור זה וכדאי לנדוד לכאן עם הציפורים, השלכת והשיטפונות הצפויים.

במסלולנו נצא בעקבות הפריחה לחולות כסוי, הנמצאים מצפון לבקעת עבדה. זוהי פינת טבע ונוף נהדרת שמומלץ לבקר בה בשעות אחר הצהריים עד השקיעה המרהיבה במקום.

תיאור המסלול

לחולות כסוי, השוכנים צפונה מאילת (שעה נסיעה מהעיר), נגיע בדרך חזרה מהעיר (או בדרך אליה), דרך כביש מס' 12 מאילת לצומת שיזפון. מהצומת נמשיך דרומה עד לפנייה לכיוון הישוב מעלה שחרות. אחרי נסיעה של כ – 4 ק"מ, נחנה את הרכב בצד הכביש ונעלה ברגל דרך שביל המסומן בירוק אל גבעה שבקצה שלה פרוסה דיונה יפיפייה וגבוהה. השיפועים החדים של הדיונה יוצרים מגרש משחקים טבעי המזמין השתוללות פראית בכל גיל.

הנוסעים ברכב שטח יגיעו לדיונה דרך נחל יתרו. בהמשך הדרך למעלה שחרות נפנה ימינה לדרך רכב 4*4 המסומנת בכחול ומגיעה לתחתית הדיונה.

סביבנו דיונות חול מיוחדות ונדירות, שמקורן מבלייה של סלע גיר. רוב החולות המוכרים לנו בארץ, במישור החוף, בנגב ובערבה, מקורם מבלייה של סלע יסוד והם מורכבים מגרגרי קוורץ שקופים. בחולות כסוי, לעומת זאת, הגרגרים קטנים יותר, דבר היוצר דיונות חול רכות במיוחד בגוון צהבהב.

בשהייתכם במקום נסו לאתר את עקבות צבי הנגב, שועלים וזוחלים אחרים שונים. תוכלו גם להבחין בכמה שרידים ארכיאולוגים בני 6000 שנים, מהתקופה שבה התקיימה בבקעת עבדה חקלאות עתיקה.

בדרך לחולות כסוי מומלץ לבקר גם בשמורת טבע חי בר יטבתה

צומח

פריחת חבצלת הנגב היא תופעה מעניינת נוספת שבשלה כדאי לבקר באזור אילת בעונת הסתיו.

שם הפרח מכיל בתוכו את המילה "בצל" ואכן החבצלת נמנית עם צמחים בעלי הפקעות (בצל) כמו למשל החצב. חבצלת הנגב פורחת בחודש אוקטובר וניתן למצוא אותה בחולות הנגב. הפרחים, ללא עלים, לבנים וקטנים וכדי ליהנות מריחם נאלץ לשכב על הבטן ולנשום חזק מהאף… המאמץ משתלם.

שמורת טבע חי בר יטבתה

השמורה שוכנת על כביש הערבה, ליד קיבוץ יוטבתה (חצי שעה נסיעה מאילת) שם נושמות החיות לרווחה בתום הקיץ החם, נהנות להן ממזג אויר המתחלף. זוהי עונת הייחום של הפרסתנים, כך שאפשר לראות לצד החיזורים, גם את קרבות הזכרים על הנקבות האטרקטיביות ביותר בעדר. בעונה זו מארחת השמורה אורחים מזדמנים המתווספים לצוות החיות הקבוע – אלו הן הציפורים הנודדות, שלהן משמש החי בר גם כבית חולים ומקום אישוש. מדי שנה, מבקרות באילת מיליוני ציפורים ועופות מכול רחבי העולם. בעונת הסתיו נודדות הציפורים דרומה, מאתרי הקינון באירופה ובאסיה אל אזורי החריפה החמים באפריקה. בשל מיקומה הגיאוגרפי של העיר אילת במפגש היבשות, זוכה אילת לתנועה רבה של ציפורים בשמים וביבשה.

לא תמיד עומדות הציפורים וביניהן חסידות ועופות דורסים אחרים, בתנאי המסע הקשה והן מגיעות לעיר באפיסת כוחות. צוות השמורה מקבל את פניהן, דואג לאישושן ולשחרורן להמשך מוצלח יותר.

לחובבי הציפורים הנופשים באילת מומלץ לבקר בפארק הצפרות שליד מעבר הגבול בין ישראל וירדן, שם ניתן לצפות בעונת הנדידה בטיבוע של הציפורים הנודדות. מומלץ גם לבקר בבריכות המלח הצפוניות, שמדרום לעברונה, שם ניצפה בחופמאים,בביצניות ואף בפלמינגו.

לקינוח ההפתעות הסתוויות באילת ולצד החוייה הסוחפת של צפייה בשיטפונות ניתן ביום חם במיוחד לסיים בשמורת האלמוגים בטבילה מרעננת.

העיר הדרומית אילת

ואכן עונות המעבר בעיר הדרומית מאופיינות במזג אויר לא צפוי. לא אחת, פוקדים אותנו באותו יום, בהפרש זמן קצר, החמסינים שמזכירים לנו שהקיץ לא תם לצד גשם שוצף וקוצף. ומפתיע הדבר במיוחד לאור העובדה כי בחורף כמעט ולא יורדים גשמים באילת וענני הגשם בצפון, במרכז ולעיתים בנגב לא מגיעים עד לעיר. תופעת "אפיק ים סוף", המתארחת באילת בסתיו, היא זו האחראית למזג האוויר המפתיע.

ברוב ימות השנה זוכה אילת למשב קל של רוח צפונית, המביאה עמה אויר יבש מהערבה. בסתיו ובאביב מתחלפת הרוח לעיתים לרוח דרומית ואז מתחילות ההפתעות. שקעים, שמקורם במדבר סהרה, גורמים לכניסת אויר חם ולח ולעיתים לעננות מוגברת ואז ניתקל בתופעת "אפיק ים סוף".

אל דאגה "אפיק ים סוף" איננו הורס חופשות סדרתי והוא בדרך כלל מסתיים ברוח דרומית קלה. במקרים קיצוניים יותר יתפתחו גשמים מקומיים ובמקרים נדירים עוד יותר יווצרו שיטפונות במקומות הנמוכים.

זוהי בדיוק ההזדמנות לנופשים בעיר לפקוד את השיטפונות ולצפות בעוצמתם (במקומות הבטוחים בלבד). זוהי חוויה נהדרת לכל המשפחה ורווח נקי תרתי משמע.

ואכן השיטפונות הם ברכה למדבר. הם מנקים את הואדיות, ממלאים את הגבים במים, מעשירים את מי התהום ומאגרי המים ומביאים להתעוררות הזרעים של הצמחים החד- שנתיים ולפריחת המדבר בחורף.

צפייה בשיטפון במדבר מחייב שמירה על כמה כללי בטיחות: לפני היציאה לטיול יש לברר את תחזית מזג האוויר ולבחור את מסלול הטיול בהתאם. במידה וקיים חשש לשיטפונות אין לבחור מסלול הכולל מעבר בקניונים או אפיקי נחל צרים ובעת הצפייה בשיטפון צריך להקפיד לא לעמוד קרוב מידי לאפיק הזרימה.

איך להגיע?
כתבו בוויז: נחל כסוי

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.