על גשרים וביצות - מסלול טיול בשמורת הטבע עין אפק
26.12.2019שמורת עין אפק היא פנינת חמד בעמק עכו ליד קריית ביאליק. השמורה, הכוללת את מקורות נחל נעמן, מהווה שריד לביצות שכיסו בעבר הרחוק את האזור כולו. בשמורה תוכלו לצעוד על גשר צף מעל מעיינות נובעים, לצפות בעופות מים ופריחות בעונה ואפילו לראות עדר תאואים (ג׳מוסים) המתגורר במקום!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
שמורת עין אפק היא פנינת חמד בעמק עכו ליד קריית ביאליק. השמורה, הכוללת את מקורות נחל נעמן, מהווה שריד לביצות שכיסו בעבר הרחוק את האזור כולו. השמורה היפה מזמינה את מבקריה לצעידה ארוכה על הגשר צף מעל מעיינות הנובעים במשך כל השנה. ואיזו צעידה זו! בדרך המקסימה תוכלו לצפות בצמחי מים ובבעלי חיים רבים, כגון תאו (ג'אמוס), הצב הרך, קרפדות, עופות מים ושפמנונים, אותם חשוב להקפיד ולא להאכיל! חשוב להדגיש כי לגשר הצף אין מעקה, לכן כדאי להביא את הפעוטות במנשא ולהשגיח על הילדים הגדולים יותר בשבע עיניים.
תיאור המסלול
גן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה
בתחילת המסלול גן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה. זהו אוסף של צמחים מאזור הנעמן, ובו מגוון מינים נדירים הצומחים בטבע באזור נחל נעמן. בגן משמרים צמחים של מלחות הנעמן, של בתי גידול לחים ושל קרקעות חמרה וסלעי כורכר. תוכלו למצוא כאן, בין השאר, את הצמח סם הכלב המזרחי, את האזוביון הדגול, את העדעד הביצות ואת אסתר הביצות.
טחנת הקמח העתיקה
מכאן ניתן להמשיך לטחנת הקמח. זהו מבנה גדול ומיוחד שנבנה בתקופה הצלבנית על יסודותיו של מבנה רומי. המבנה מזכיר במראהו מבצר, וככל הנראה פעלו בו חמישה זוגות של אבני רחיים לטחינת החיטה. סכר קדום וגדול שאורכו כ-600 מ' הרים את מפלס המים ויצר אגם. המים זרמו מהאגם והניעו את אבני הרחיים.
הטחנה המשיכה לפעול עד ראשית ימי המנדט הבריטי. בשנת 1924 חדלו אבני הרחיים מלפעול, אך בכך לא תם תפקידו של המבנה. בימי "המרד הערבי" (1936‑1939) הציבו אנשי הקיבוצים שבסביבה עמדת שמירה מבטון בגגו. רשות הטבע והגנים שימרה את המבנה וכיום הוא משמש לתצוגת כלים חקלאיים. באולם המרכזי מקרינים סרטון אורקולי המציג את מגוון החי והצומח בשמורה. כדאי מאוד לעלות לגג ולצפות במרחבי הגליל המערבי.
ברכות ואחו
שביל הסיור יוצא מטחנת הקמח אל ברכות המצודה – שתי ברכות שנחשפו בשנת 1982 כדי להגדיל את שטח גופי המים בשמורה. משם, לאחר שחולפים על פני צומת התעלות, ניתן לבקר במרפסת התצפית הצופה אל עבר האגם הגדול. בהמשך מומלץ לסטות מהמסלול ולטפס לתצפית הג'מוסים שנמצאת משמאלכם. כאן רועים להם בשלווה תאואים (ג'מוסים) וברעייתם יוצרים בית גידול של אחו לח.
השביל הצף מעל האגם
עתה אנו מגיעים לאגם הגדול – לבה של השמורה. האגם הגדול מוקף עצי אשל, גבעולים גבוהים של קנה וסוף וסבכים של פטל. על כל אלו משתרגים גבעוליו הדקיקים של החנק המחודד, צמח בעל עלים שצורתם צורת לב. חוצים את האגם על גבי שביל עץ ארוך, המרחף על פני המים ומעניק לטיול חוויה מיוחדת.
בחורף מומלץ למצוא פינה מוסתרת ולצפות במגוון מיני העופות המוצאים מקלט בשמורה. זו העונה שבה הברווזים שוחים במים והשלדגים אורבים על הענפים בציפייה לגילוי דגיגים. למראה אדם מוצאות הסופיות הדאגניות מקלט בסבך הגדות, אך האגמיות חוששות פחות וממשיכות לחתור בשקט במים. התמירונים ארוכי הרגליים מנקרים במרץ בבוץ כדי למצוא מעט מזון, ובפברואר אפשר, עם קצת מזל, לצפות בלהקות שקנאים וחסידות לבנות העושות את דרכן צפונה.
את כל הנפלאות האלה אפשר לגלות באגם הגדול או בברכות שבהמשך המסלול – ברכת סופיה, ברכת זיצר וברכת אשל. מבנה הבטון הסמוך לברכה שימש לתפיסת מי נחל נעמן, שהוזרמו בעבר לקירור מתקני הזיקוק בבתי הזיקוק שנבנו על גדות הקישון. ברכת זיצר מנציחה בשמה את ברנקו זיצר, הראשון שניסה לגדל דגים גידול מסחרי בביצות נחל נעמן.
בדרך תוכלו לשים לב גם למעיין המשושה שמהווה הצצה למפלס מי התהום בשמורה. הסתכלו מקרוב וחפשו את הבועות המעידות על הנביעה הטבעית שבמקום.
תל אפק
לאחר כל זאת יוליך אותנו השביל אל נקודת המוצא, אך לפני כן מומלץ לפנות דרומה ולעלות לראש תל אפק (תל כורדאני), המזוהה כיום עם העיר המקראית אפק שבנחלת שבט אשר. השם העברי אפק מרמז על אפיקי המים שלמרגלותיו ומכאן מקורו. היישוב במקום נוסד בתקופת הברונזה הקדומה (לפני כ-5,000 שנה) ונמשך גם בתקופת הברזל (התקופה הישראלית). מאוחר יותר, בתקופות ההלניסטית והרומית, עבר היישוב למרגלותיו הצפוניים של התל.
איך להגיע
בצומת עין אפק (כורדאני) שבכביש 4 פונים מזרחה לרחוב התל (כביש 7911 בקריית ביאליק). לאחר כ-1.5 קילומטרים מגיעים לשער השמורה.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.