הבולבוסים של נחל קידר - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע מסיב הרי אילת
19.12.2019הבולבוסים של נחל קידר - האם תמצאו שם אקזוטי מזה לטיול מדברי? בין אם ירדתם לאילת לחופשה ובין אם אתם חורשים את דרום הערבה בחיפוש אחר הפתעות בשטח, אל תוותרו על טיול קליל זה, הנערך בשמורת טבע מסיב אילת.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
בולבוסי הסלע בנחל קידר הם כנראה הגדולים בישראל. לצידם עוברת דרך קצרה יחסית, שאורכה 3 ק"מ המיועדת לכל רכב, שניתן לנסוע בה, להתרשם מבולבוסי הגיר הענקיים במשך שעה ארוכה, ולחזור בבטחה. בכל זאת, מדובר באחת מתופעת הטבע המיוחדות בארץ, חלק מהבולבוסים מתהדרים בקוטר של מטר ויותר.
שימו לב: נחל קידר נמצא בשטח אש ופתוח בשבתות בלבד,
יש לתאם את הכניסה אליו עם צה"ל
(מתא"ם דרום, טל' 08-9902926)
תיאור המסלול
הדרך בנחל קידר עוברת בנוף מתון ובשום אופן אינה מכינה את המטייל למראה הצפוי לו. נוסעים 1.8 ק"מ בדרך המסומנת בסימון שבילים אדום עד המפגש עם דרך המסומנת בשחור. פונים שמאלה בעקבות הסימון השחור ואחרי 1.1 ק"מ מגיעים לרחבת חניה קטנה, ולידה בולבוסי אבן ענקיים. חלקת הבולבוסים בנחל היא אחת מתופעת הטבע המרשימות בישראל. בשום מקום אחר לא מצאנו ריכוז של כמה עשרות בולבוסים שקוטרם יותר ממטר. הבולבוסים בשדה המפורסם בנחל צין הם גולות בהשוואה לבולבוסי נחל קידר.
איך נוצרים בולבוסים? תלוי את מי שואלים. הבדווים בנגב טענו שאלוהים מאס באנשים מרושעים, המטיר עליהם מטר של אבנים והרס את בתיהם. הבולבוסים הם גולגולותיהם – תזכורת שעלינו לשפר את דרכינו.
גרסה אחרת, מדעית יותר, מובאת בספר "אתרים גיאולוגיים בישראל" מאת עמיר אידלמן וליאור אנמר. אידלמן ואנמר מפנים את תשומת לבנו למעין קו משווה המקיף רבים מן הבולבוסים. קו זה הוא קצהו של מישור שחוצה את הבולבוס לרוחבו. כשפילחו בולבוס לשניים לאורך קו המשווה שלו (רק לחוקרים יש היתר לעשות את זה), נמצאו בחלק מהם שרידי מאובנים.
ייתכן שיש קשר בין המאובנים להיווצרות הבולבוסים, אם כי מאובנים יש הרבה ואילו בולבוסים נראים בדרך כלל בשכבות עשירות בסלעים ביטומניים. סלעים ביטומניים הם סלעים עשירים בחומר אורגני שנקבר בקרקעית הים בתנאים של חוסר חמצן, ולכן החומר האורגני לא התפרק. בקרקעית דלת חמצן נוצרת סביבה בוצית בעלת חומציות נמוכה (סביבה בסיסית), והיא מעודדת התגבשות של גיר שמומס במי הים. הגיר מתגבש סביב הגופה (לימים המאובן) עד שהוא עוטף אותה לגמרי. במשך הזמן המעטפת הולכת ומתעבה ונעשית מעוגלת ואחידה. לפי הסבר זה ממדי הגופה והיחס בין אורכה לרוחבה הם שקובעים את צורת הבולבוס, וייתכן שבהרי אילת הבולבוסים התגבשו סביב יצורים גדולים.
למה כאן? הבולבוסים נוצרים בסלעי תצורת מישאש – תצורת סלע שמורכבת משכבות של סלעי צור, קירטון ופוספוריט (סלע מכיל זרחן). מעליהם מונחות בדרך כלל שכבות של סלעים רכים מתצורות ע'רב וטקיה. בנוף מתון כמו הנוף בנחל קידר השכבות הרכות נסחפו והתכרסמו, אך הבולבוסים הכבדים עמידים יותר לכוחות הבליה המתונים ונשארו בשטח.
איך להגיע
נוסעים מאילת בכביש 12 לכיוון בקעת עובדה. כ-4 ק"מ מצפון לצומת סיירים פונים שמאלה בעקבות סימון שבילים אדום.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.