הר כפיר: קצר וקולע בין חורש אפלולי לתצפיות מדהימות
19.06.2023מסלול סובב הר כפיר בשמורת טבע הר מירון הוא מסלול שיפציר בכם לקחת את הזמן, להתענג על כל צעד, להסתתר בחורש העשיר ולהתמסר לתצפיות הנוף שלא מפסיקות להפתיע. זהו מסלול שמסתיים מוקדם מהצפוי, כך שבהחלט ראוי לצעוד בו בניחותא

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
המסלול הזה יפגיש אתכם הן עם חורש אפלולי ונהדר והן עם תצפיות נוף מרהיבות. כנראה שמי שנטעו בתחילת המסלול שולחנות וספסלי אבן רבים, ידעו מה הם עושים. כי זה בדיוק המקום שבו תרצו להעביר זמן איכות מול הנוף.
חובבי תצפיות נוף שמכבדים את עצמם, לעולם לא יטיילו בשעת צהריים, כשהשמש מצויה ממש מעל הקודקוד שלהם.
הם יטיילו מוקדם בבוקר.
הם יטיילו לקראת בין ערביים.
לעולם לא בצהריים.
כי רק כאשר השמש נוטה על צדה ושולחת קרניים ארוכות, הנוף הופך לצבעוני יותר, עשיר יותר, תלת-ממדי יותר. וזו בדיוק הסיבה שאל מסלול התצפיות הקצר והחמוד הזה כדאי להגיע בשעות הנכונות. אתם תודו לעצמכם.
נקודת מוצא: חניון הר כפיר
נקודת סיום: חניון הר כפיר
תיאור המסלול
את המסלול הזה מומלץ לצעוד בניחותא, בהליכת איטית ומהורהרת. למה? כי 1.7 ק"מ נוטים להסתיים מהר. מהר מדי.
הנוף הנשקף כולל את אזור הכנרת, רמת הגולן, הרי הגליל התחתון, הרי הגלבוע והתבור – וכל מה שביניהם. ויש ביניהם המון.
אבל זה רק חלק מהסיפור, כי אם תגיעו בעונת האביב, תתווסף למשוואה המנצחת הזו גם פריחה נהדרת של רימונית הלוטם, לוטם מרווני, לוטם שעיר, דם המכבים, וכן כמה נציגים ממשפחת הסחלביים, בהם דבורנית וסחלב פרפרני. וזו רק רשימה חלקית.
למעשה, בעונת האביב – כאשר כל עם ישראל כובש את הר הלל הסמוך בחיפוש אחר אדמונית החורש – אתם תוכלו להתענג על מסלול פחות מוכר – והרבה פחות צפוף.
כדאי לדעת כי הר כפיר הוא חלק בלתי נפרד משמורת טבע הר מירון, אחת משמורות הטבע הראשונות שהוכרזו בישראל (1965). היא משתרעת על פני 107,000דונמים ובתחומה נכללים כמה יישובים דרוזיים, בהם בית ג'אן שבה חלפתם בדרך לכאן.
למעשה, עוד בימי המנדט הבריטי, הכירו אנשי טבע רבים בחשיבותו של אזור זה, שרובו עוטה על עצמו חורש ים תיכוני עשיר ושוקק חיים, המהווה גם גבול התפוצה הדרומי של מספר מיני חי וצומח. אחד המוכרים בהם הוא אדמונית החורש הנדיר.
גם עולם החי בשמורה עשיר למדי, וכולל תנים, חזירי בר, זאבים, גיריות, שועלים, דלקים, סמורים וכן צבאים ויחמורים פרסיים, שחיו פה בעבר, נכחדו מנופי האזור והושבו למרחב זה באקט של צדק היסטורי-זואולוגי. לכל אלו מצטרפים שישה מתוך שבעת מיני הדו-חיים בישראל, כולל הסלמנדרה הכתומה, המצויה בסכנת הכחדה.
אחרי כל ההקדמות הללו, יוצאים לדרך: לאחר שמחנים את הרכב בחניון הר כפיר (או מעט לפניו, אם הוא מלא או אם הדרך פחות עבירה), חוברים אל סימון השבילים השחור, ופונים עמו לכיוון דרום-מערב (ימינה, אם פניכם מופנים לחניון). סימון השבילים בתחילת המסלול נוטה מעט לתעתע, כך שכדאי להצטייד באפליקציית ניווט שטח.
חוצים שער בקר, צועדים דקות ספורות ומיד מגיעים אל פיצול שבילים – שחור ואדום. כאן פונים ימינה עם השביל האדום, שרובו חולף בחורש של עצי אלון ואלה, תוך שהוא מספק נקודות מחבוא נהדרות. השביל האדום יעלה אתכם בעדינות במעלה הר כפיר, ועל הדרך תוכלו לפגוש לא מעט עצי קטלב שגזעיהם בולטים בגוון חום-אדמדם. אם אתם מטיילים עם ילדים, זה המקום לספר להם את האגדה שבזכותה זכה הקטלב לשמו. אם אינכם מכירים את האגדה – גוגל יספק לכם תשובה מפתיעה.
השביל האדום יביא אתכם (כאמור, מוקדם מכפי שחשבתם) אל מפגש שבילים אדום-שחור. כעת חוברים לשביל השחור וחוזרים איתו לנקודת ההתחלה. אם עד כאן התפאורה השלטת היתה חורש צפוף, כעת הבמה מוענקת לתצפיות הנוף היפות. אז קחו את הזמן, במלוא מובן המילה.
כי נקודת הסיום תגיע מהר מכפי שחשבתם.
הערות
מאחר שהמסלול קצר יחסית, מומלץ לשלבו עם מסלולים קצרים נוספים באזור, כולל "שביל האדמונית" בהר הילל הסמוך (בעונת הפריחה – אפריל) או שביל הפסגה בהר מירון, קפיצה לעין הזקן או לבריכת זבד
אורך המסלול: כ-1.7 ק"מ
משך המסלול: 2-1 שעות
דרגת קושי ואופי המסלול: קל, מעגלי
מוקדי עניין: חורש ים תיכוני, פריחות, תצפיות נוף
איך להגיע
נכנסים ליישוב הדרוזי בית ג'אן מכיוון כביש 864 ו-8643. בשל ריבוי הרחובות והצמתים ביישוב, מומלץ לכתוב בווייז "הר כפיר" (אך לא להסתמך עליו עד ליעד עצמו). לאחר הכיכר האחרונה בתחום הבנוי של היישוב, ממשיכים כ-1.5 ק"מ, מגיעים לצומת T, פונים ימינה ומיד שמאלה, וממשיכים בנסיעה לפי סימון שבילים כחול. כאשר רואים מצד ימין מבנה אחסון גדול בצבע לבן, מחפשים סימון שבילים ירוק שייקח אתכם ימינה אל כביש מעט משובש שהופך לדרך עפר. לאחר כ-2 ק"מ מגיעים לחניון הר כפיר (ניתן גם לחנות לפניו, אם הדרך משובשת).
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.