מקדש הנמרים וגב עשרון - המלצה למסלול טיול לרכבי 4×4 בבקעת עובדה
03.06.2019מקדש הנמרים בבקעת עובדה הוא שריד מרתק לתרבויות הפרהיסטוריות של הנגב. בהמשך הדרך דרומה סימנה רשות הטבע והגנים דרך חדשה, מתאימה לרכב שטח, המובילה אל גב המים הגדול שבנחל עשרון. שיטפון גדול אחד ממלא את הגב מים, והוא מחזיק אותם לפחות עד ראשית הקיץ.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
בקעת עובדה היא בקעת חולית רחבה המשתרעת על פני 60 קמ"ר. שמה ניתן לה על שם מבצע עובדה – המבצע הצבאי שבמהלכו נכבשו הבקעה ואילת בשלהי מלחמת העצמאות. בבקעה נמצאו שרידי אדם כבר מן התקופות הפרהיסטוריות, וחלקים ניכרים ממנה היו מעובדים עד מלחמת העצמאות. היום בלב הבקעה בנוי שדה התעופה הצבאי עובדה.
תיאור המסלול:
1.מקדש הנמרים
מקדש הנמרים הוא אתר פולחן פרהיסטורי פתוח לשמים. האתר היה פעיל מאמצע האלף ה-6 לפסה"נ (התקופה הנאוליתית) עד האלף ה-2 לפסה"נ (תקופת הברונזה התיכונה). האתר התגלה במקרה, על ידי טנק, וחקרו אותו החוקרים עוזי אבנר ואורה יוגב מטעם רשות העתיקות. רשות הטבע והגנים הקיפה את המתחם בגדר נמוכה כדי להגן על האתר הרגיש מפני רמיסה של כלי רכב, והציבה ליד המקדש שלט הסבר.
המקדש בנוי מחצר מרובעת מוקפת "חומה" כפולה עשויה מנדבך אחד של אבנים קטנות. אורך כל צלע של החצר הוא כ-12 מטרים. בחצר חפורים ארבעה בורות, ולפי דעת החוקרים הם מזבחות קדומים מכמה תקופות. גיל הפיח שנמצא במזבח הקדום ביותר נאמד בכ-7,500 שנה בבדיקת פחמן-14. במערב החצר יש עוד מתחם, אולי קודש הקודשים של המקדש. זהו תא מוארך ובו 16 מצבות אבן קטנות שכנראה ייצגו אלוהויות או אבות קדמונים.
ממזרח לחצר התגלו לוחות אבן קטנים נעוצים בקרקע, המתארים 16 דמויות בעלי חיים באורך כמטר. דמות אחת מייצגת ראם, ורוב הדמויות האחרות זוהו כנמרים לפי הזנב המורם שלהם. הנמרות פונות מזרחה אל זריחת השמש, וייתכן שהן מייצגות את החיים הפריון, ואילו הראם מתואר ללא ראש והוא בעל החיים היחיד הפונה מערבה, ונראה שהוא מייצג את המוות. האבנים הקטנות שמצטרפות ללוחות הן שחזור של הדמויות.רשות הטבע והגנים הכשירה את האתר לביקור בשנת 2011.
2.גב עשרון
ממקדש הנמרים ממשיכים בכביש לשחרות. ממשיכים כקילומטר אחרי שער בסיס עובדה ובעיקול הכביש נוסעים ישר בדרך עפר מסומנת בשחור, המובילה לנחל זוגן. הדרך מקבילה לגדר בסיס עובדה. נוסעים 1.9 ק"מ ופונים שמאלה בדרך עפר מסומנת בסימון כחול.
לאורך הדרך צומחים כמה עצים יפים של שיטת הנגב. אחדים מהם עמוסים שפע של פירות. תרמילי שיטת הנגב יוצרים צורת קשת ואינם מסולסלים כמו תרמילי השיטה הסלילנית. שיטת הנגב צומחת באזורים הרמים בהרי אילת ובאגן הנחלים חיון ופארן, ואילו השיטה הסלילנית צומחת באזורים הנמוכים והחמים יותר.
לאחר נסיעה של 1.4 ק"מ בערך בדרך הכחולה כדאי להתבונן מסביב ולראות שביל קדמון (נקב) שיורד מהגבעה מימין. תושבי המדבר הכירו את הגב הגדול ומן הסתם עשו את דרכם אליו בשביל זה. אחרי עוד 700 מ' מגיעים לשטח החניה של גב עשרון. מכאן צועדים בין עצי שיטה כ-200 מ' אל הגב.
גב עשרון הוא מקום נפלא לבלות בו שעה קלה של קורת רוח ביום חורף שמשי, אך הרחצה בו אסורה (מי הגב נחוצים לבעלי החיים).הגב נקווה למרגלות מפל סלע בגובה כ-10 מ', וכשהוא מלא מים נוצרת ברכה בקוטר 15 מ' בערך ובעומק 2 מ' ויותר. עומק הגב עשוי להשתנות משנה לשנה בעקבות סחף שמביא נחל עשרון.
נחל עשרון הוא נחל קצר. הוא מתחיל את דרכו מעט מדרום לשחרות ויורד לבקעת עובדה, שם הוא מצטרף לנחל בקעתיים ולערוצים הרבים שיוצרים את נחל חיון, אחד הנחלים הגדולים בנגב, ונשפך לנחל הערבה. הנחלים הרבים שהזרימו מים לבקעת עובדה אפשרו את עיבודה ואת התיישבות האדם במקום מתקופות פרהיסטוריות ועד אמצע המאה ה-20.
איך להגיע:
מצומת שיזפון נוסעים דרומה 5 ק"מ בכביש 12, פונים שמאלה לכיוון שחרות וחולפים על פני הגבעה היפה של דיונת כסוי. כ-400 מ' לפני שער בסיס עובדה מגלים את שרידי מקדש הנמרים כ-50 מ' ממזרח לכביש. השרידים מוקפים בגדר מתכת ולידם שלט הסבר.
הערה:
למקדש הנמרים אפשר להגיע גם ברכב פרטי.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.