טיול לגן הלאומי מבצר מונפור - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע נחל כזיב

מאת: יעקב שקולניק ויעל לרנר 14.11.2019

על צלעו של הר, בלב חורש טבעי ירוק עד, שוכן מבצר מונפור, מבצר צלבני קסום בן 900 שנה המשקיף אל נוף עוצר נשימה - הרי הגליל המערבי וערוצו המתפתל של נחל כזיב, הזורם בכל ימות השנה. טיול במבצר הוא חוויה נפלאה המשלבת טבע מרהיב לצד היסטוריה מרתקת ומעוררת דמיון.

מונפור3.JPG צילום: יעקב שקולניק
מבצר מונפור. צילום: צביקה צוק

מספר מפת סימון שבילים

: 2

משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-8 ק"מ, הלוך ושוב הכוללים ירידה ועליה תלולה מאוד.

משך המסלול: כ-4-5 שעות.


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול מעגלי בדרגת קושי בינונית, מצריך טיפוס בעלייה תלולה.


מוקדי עניין


  • נחל כזיב

  • נופי חורש קסומים

  • מבצר מונפור

  • תצפית מרהיבה


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


מבצר המונפור בגליל המערבי הוא מבצר צלבני בן 900 שנה, הבנוי בראש שלוחה צרה ותלולה בגדה הדרומית של נחל כזיב. המבצר, שמנקודות תצפית מסוימות נראה כאילו הוא ׳נטוע׳ בלב ההרים, מוקף בנופי חורש ים תיכוני פראי ועבות וביקור בו הוא חוויה מרתקת ויפה במיוחד

תיאור המסלול

נקודת מוצא וסיום: רחבת חניה בדרך למבצר מונפור.

מרחבת החניה ליד מצפה הילה יורדים בדרך עפר מסומנת בצבע אדום. חולפים על פני דרך לא מסומנת וכחצי קילומטר משם הדרך הופכת לשביל מסומן אדום. השביל פונה שמאלה ולאחר כ-1.5 ק"מ מגיעים בו לחפיר המבצר ולכניסה למבצר. 

מבצר המונפורט, ׳ההר החזק׳, בנוי בראש שלוחה תלולה שיורדת לנחל כזיב מדרום. השלוחה מתנשאת 180 מ' מעל אפיק הנחל ומוגנת משלושה כיוונים בערוצים עמוקים. הגישה הנוחה למבצר אפשרית רק ממזרח, ועל כן במזרח ניתקו אותו בוניו מהשלוחה בחפיר עמוק חצוב בסלע.

המבצר היה שייך למסדר צלבני וסביבו נבנו חוות וטחנות קמח, שהיוו חלק מהמארג החקלאי באזור. המבצר נהרס במקביל לכיבוש הממלוכי של הארץ בהנהגתו של הסולטן ביברס לאחר שנת 1266. 

השרידים הנראים בשטח כיום הם רק חלק קטן מהמבצר וכוללים את החומה החיצונית ובה מגדלים. בצד המזרחי, החדיר יותר, בוצרה החומה במגדל חזק במיוחד. בכניסה למבצר עוברים ליד שרידי שני מרתפים גדולים, שהיו תחת אולם מועצת האבירים (רפקטוריום). ממזרח לאולם נמצא מבנה ארוך ובו חדרי מגורים, מטבח ובתי מלאכה. מכנסיית המבצר נותר רק האגף הדרומי. אל שרידי המגדל הגדול מוליכות מדרגות. מאחוריו חפיר. בתחום המבצר נחפרו בורות מים גדולים (שכיום מכוסים ברשת ברזל), כדי להבטיח אספקת מים בעת מצור. תוכלו לבקר במבצר ולדמיין כיצד חיו כאן הצלבנים לפני מאות שנים וכמובן ליהנות מתצפית מרהיבה לעבר המדרונות מכוסי החורש של נחל כזיב. 

תוכלו לשוב מהמבצר במעלה דרך הרכב הלא מסומנת או להמשיך לביקור בחורבת נחת. במרחק כקילומטר מהמבצר יוצאת דרך קצרצרה מערבה. יורדים בדרך כ-100 מ' ופונים שמאלה (מערבה) בדרך עפר, ואחרי כ-150 מ' מגיעים לחורבת נחת. החורבה זכתה בשם זה בזכות צליל שמו הערבי של המקום – ח'ירבת אל-מנחתה (חורבת המחצבה). במחצבה זו חצבו את האבנים לבניית מבצר מונפור. בליבה גוש סלע גדול וגרם מדרגות חצובות עולה אליו. ייתכן שסלע זה שימש בסיס לעמדת שמירה קדמית של מבצר מונפור. מחורבת נחת שבים לדרך העפר המשתלבת בדרך המסומנת אדום ומגיעים בה חזרה לנקודת המוצא.

 

איך להגיע

נוסעים בכביש צומת כברי-מעלות (כביש 89) ונכנסים לכפר מעיליא. עוקבים אחרי השלטים למצפה הילה, מרחק כ-2.5 ק"מ. לא פונים להילה אלא ממשיכים בדרך העפר (סימון אדום) עוד כ-500 מ' ושם חונים.

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: מבצר מונפור

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.