מסלול טיול בנחל אדמי: בין הקניון הפראי למעיין הנסתר - הפתעות אתגריות בנחל אדמי

מאת: איל שפירא 12.01.2023

נחל אדמי, מיובלי נחל יבנאל, יוצר קניון בזלת יפה ובו צמחייה עשירה. לאחרונה הוא נפתח שוב למטיילים –לאחר עבודות שיקום אקולוגי ובטיחותי, וכעת הטבע כאן שוקק חיים מתמיד. וגם: מה עושות פה אבני פולחן של ימאים קדומים?

נחל אדמי, צילום: רחל אשכול צילום: רחל אשכול
צילום: רחל אשכול
צילום: רחל אשכול

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 3


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: 8.5 ק"מ


משך המסלול: 4-5 שעות


 


 


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: מיטיבי לכת, קווי


מוקדי עניין

מוקדי עניין: פריחה, עתיקות, תצפיות נוף, מים (בעונה)


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


לעתים יש צורך לתת לטבע יד כדי לסייע לו לחזור לעצמו. וכאשר עושים זאת ביד אמונה – הוא חוזר לעצמו בשיא אונו, כמוקיר תודה על השקט שניתן לו, כדי לאסוף את עצמו – ולחזור להיות שוקק חיים.

זהו בדיוק סיפורו של נחל אדמי, שזכה לשיקום אקולוגי לאחר התמודדות עם עצי אקליפטוס רבים, שיצרו בעיות בטיחות קשות כמו גם פגעו באיזון האקולוגי המקומי. השיקום ארך כשש שנים, וכעת המסלול נפתח שוב לקהל. אם תרצו, זהו "מסלול מהניילונים" – לא חדש, אבל בהחלט מחודש.

כאן, אפשר שוב לצפות במיני צומח וחי מקומיים ששגשגו במקום בעבר, בהם צבאים –המאכלסים את האזור, כמו גם בעלי חיים וצמחים שבית גידולם הוא הנחל עצמו.

שמורת טבע רכס אדמי משמרת את הנופים וערכי הטבע ברמות הבזלת של מזרח הגליל התחתון. ערוץ הנחל עצמו, מתהדר בקניון בזלת מרשים, שרידי אתרים קדומים ושפע של צמחייה מקומית עשירה הייחודית למקום.

אך יופייה של השמורה הוא רק חלק מסיפורה: השמורה, המשתרעת על פני 3,703 דונמים, מהווה מסדרון אקולוגי חשוב, המעניק לבעלי החיים אפשרויות מעבר מהרי הגליל התחתון לעמק הירדן. בין בעלי החיים המתגוררים כאן ניתן למנות צבאים, זאבים, חזירי בר, גיריות מצויות, תנים, שועלים, דורבנים ועוד. סימנים ורמזים לנוכחותם תוכלו לראות אם תשימו לב לפרטים שהם מותירים בשטח: עקבות באדמה, נוצות, גללים, קוצים ועוד.

השמורה הוכרזה בשל הרצון לשמרה ולטפחה כחלק מהמסדרון האקולוגי הארצי, לשמור על בתי הגידול האופייניים לה, בהם בתי גידול לחים, וכמובן – להגן על מגוון הצמחים המאכלסים אותה, בהם צמחים נדירים וייחודיים. בין השאר ניתן למצוא כאן מינים כגון ארבע כנפות צהובות, דמומית ארם צובא, חוטמית מאוצבעת, חזרזרת מחוספסת, כוכבית חיוורת, נורית הזיזים וצמחים נדירים נוספים שרק חובבי בוטניקה נלהבים מכירים היטב. לצדם, מצויים במרחב זה עצים מקומיים, בהם שיזף מצוי, אלה אטלנטית, שקד קטן-עלים, לבנה רפואי ועל גדות הנחל עצי ערבות. להשלמת הסצנה הנהדרת הזו, בעונת האביב האזור מנוקד במרבדי פריחה של נורית אסיה, עיריוני  צהוב וכמובן – מרבדי התורמוסים, שתמיד ממגנטים את המטיילים.

 

נקודת מוצא: דרך עפר בסימון כחול, מזרחית למושב שדה אילן

נקודת סיום: דרך עפר בסימון כחול, מערבית למושב הזורעים

 

תיאור המסלול

מנקודת החנייה צועדים מזרחה בשביל הרחב שסימונו כחול, ולאחר כחצי קילומטר מגיעים אל ערוצו של נחל אדמי. הדרך תוביל אתכם צפונה בערוץ ותטפס על גדתו הצפונית, ושוב מערבה. מכאן הדרך נמשכת על השביל הכחול בכיוון כללי מזרח, ותביא אתכם אל תל אדמי.

מעבר לעובדה שמראש התל ניבטת תצפית נהדרת לעבר בקעת יבנאל, הרי שכדאי לדעת כי למרות השם "תל", מדובר במקרה זה בגבעה טבעית. סבורים כי כאן הייתה העיר המקראית אדמי הנקב, בתל שרידים קדומים של אותו ישוב שביצורים הקיפו אותו. בין השאר, ארכיאולוגים מצאו כאן מספר שפיפונים – אלו הן אבנים ששימשו לפולחן בידי ימאים ודייגים, שפקדו את הכנרת הסמוכה בתקופת הברונזה הקדומה. למרגלות התל מצויה חורבת אדמי (הקרויה גם חרבת דמין). אלו הם שרידי יישוב מהתקופות הרומית והביזנטית, ששכן בצד דרך החורן שהובילה מעבר הירדן המזרחי לעכו. ומעבר לכל אלו, התל הגבוה (כ-160 מטרים גובהו) הוא נקודת מנוחה מצוינת, גם אם אינכם עייפים.

הדרך מובילה מעל הערוץ ולאורכו עד שהיא יורדת בזהירות בין סלעי בזלת מרשימים, ותיקח אתכם בקניון בזלתי פוטוגני. בהליכה לערוץ הנחל נדרשת חצית מים. כ-600 מטרים מאוחר יותר תגיעו אל האזור שבו נפתח הקניון והנחל זורם. מעיין עין אדמי מוסתר מן העין וסביבו צמחייה טבעית אשר לא מאפשרת כניסה. ניתן לגשת לנחל ולטבול ידיים.

ממשיכים עם השביל הכחול כ-800 מטרים. באזור זה בעונת האביב (פברואר-מרץ) מצויים משטחי פריחה של תורמוס ההרים. ממשיכים וחולפים בשער ברזל ומשם עד הרכב.

אנא הקפידו לא לקטוף או לרמוס את התורמוסים.

 

הערות

אין לטייל בנחל אדמי כשיורד גשם או לאחר גשמים חזקים בשל סכנת היסחפות. הנחל שטפוני וקיימת סכנת החלקה. הזורעים הוא מושב דתי. אם אתם מטיילים בשבת, השאירו את המכונית בשער היישוב. ניתן גם להתחיל בנקודת ההתחלה, לצעוד על-פי הפירוט ולשוב באותה דרך כאשר מתעייפים, קחו בחשבון שהעלייה חזרה מאתגרת.

 

איך להגיע:

לנקודת המוצא – נוסעים צפונה בכביש 65, חולפים על פני כפר תבור וכ-600 מטרים צפונית לבית קשת פונים ימינה (מזרחה) לכביש צר. הנסיעה לכיוון צפון-מזרח נמשכת כ-3.5 ק"מ. כאשר פוגשים דרך עפר בסימון כחול, פונים אליה ימינה (מזרחה) ומחנים. לנקודת הסיום – נכנסים למושב הזורעים מכביש 7688, חוצים את היישוב ומחנים בחלקו המערבי, בתחילת דרך העפר שסימונה כחול. רכבי שטח יכולים להמשיך מעט יותר פנימה.

אורך המסלול: 8.5 ק"מ

משך המסלול: 4-5 שעות

דרגת קושי ואופי המסלול: מיטיבי לכת, קווי

מוקדי עניין: פריחה, עתיקות, תצפיות נוף, מים (בעונה)

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.