נחל אוביל - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע נחל עשוש
28.11.2019שמורת טבע נחל עשוש מציעה מרחבים של מדבר בראשיתי וטהור שתוכלו "ללכת בו לאיבוד" בין קניונים, נחלים והרים נישאים. מסלול הטיול לנחל אוביל, הנמצא בקרבת מספר חניוני לילה ובדרך לאילת, הוא מסלול מעגלי למיטיבי לכת שבו תוכלו להנות מהליכה מאתגרת בערוץ נחל מדברי ומאחת התצפיות המרהיבות בארץ.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
שמורת טבע נחל עשוש אשר בצפון הערבה היא שמורת טבע עצומה בגודלה בקנה מידה ישראלי – כ-410,028 דונם (!). בזכות המרחבים האינסופיים, נופי מדבר בראשית, מגוון מסלולי הטיול המסומנים בה, והעובדה שהיא קרובה אך נסתרת מהיישובים שבשוליה היא מהווה גן עדן לטיולים באיזור.
מסלול הטיול לנחל אוביל הוא אחד מהמסלולים המומלצים למיטבי לכת בשמורה בשל העובדה שהגישה אליו נוחה, הוא נוח ומעגלי, ממוקם קרוב לכביש הערבה ובמרחק קטן ממושב פארן והכי חשוב – תוכלו ליהנות בו מאחת התצפיות המרהיבות ביותר על הערבה, צוקי חדוד, נחל פארן ומושב פארן. הרי אדום נראים היטב במזרח ובהם בולט ג'אבל הארון הנמצא מעל פטרה. המסלול מומלץ בדרך לאילת או כטיול כוכב במסגרת לינה באחד מחניוני הלילה באזור.
תיאור המסלול
נקודת מוצא וסיום: חניון הלילה שלמרגלות מצפור ראש מעלה פארן (כביש 40, בין סימני ק"מ 49-50).
לאחר הפנייה לכיוון מצפור ראש מעלה פארן אנו עולים בדרך עפר העבירה לכל סוגי הרכב. הדרך מסתיימת לאחר 1.1 ק"מ, במצפור ראש מעלה פארן – נקודת תצפית עוצרת נשימה על דרום מערב הר הנגב. מצד ימין (צפון) ניתן לראות הר בצורת שולחן, זהו הר כרכום, שלגביו נטען לאחרונה כי הוא-הוא הר סיני המקראי. לידו ניתן לראות את הגבוה בהרי הדרום, הר רמון. ממולנו – צוקי אוביל, שמהם יוצא חלקו העליון של נחל אוביל. בצידם הימני ניתן לראות שביל עיזים דקיק, שביל זה אינו מסומן והטיול בו כיום מחייב אישור של רשות הטבע והגנים. מאחורי צוקי אוביל נשקפת רמת סירה. דרומית יותר ניתן לראות את צוקי ציחור ובראות טובה – גם את הר צניפים.
מן המצפור, יורדים 400 מ' עם המכונית בדרך בה הגענו עד למפגש עם סימון שבילים ירוק. גם כאן קיימת נקודת תצפית טובה לצד מזרח. ממול מזדקרים צוקי חדוד; לאחריהם נשקפת רמת ברק והנקודה הגבוהה ביותר שלה – הר כיפה, הנחשב לאחד המצפורים המדבריים היפים בעולם. מתחתינו ניתן לראות ערוץ נחל ההולך וצר. זהו נחל פארן, הארוך שבנחלי האכזב בישראל המתחיל בחצי האי סיני ונשפך לנחל הערבה. בדיוק מתחתינו, ערוץ הנחל הולך וצר ומתרחב מחדש. זהו "מיצר פארן", אליו נגיע לקראת סוף הטיול. הביטו היטב למטה וחפשו את הנתיב המוליך מהנחל בחזרה אל הצוק בו אנו עומדים. אנו עוד נעלה בו.
נתחיל את מסענו הרגלי בשביל מסומן בירוק, אשר ילווה אותנו לאורך רוב המסלול. השביל פונה דרומה לערוצו של נחל אוביל, בין סלעי צור בני מיליוני שנים ובין תצורות סלע הנראות כמו בולבוסי ענק. ככל שמתקדמים בערוץ הוא הולך ונעשה צר. ליד קו מתח גבוה עוזב השביל את הנחל ומטפס לרמה שממזרח לו. בקצה המעלה יש נקודת תצפית יפהפייה בגובה 374 מ', המשקיפה לנוף מדברי יפהפה. השביל יורד בסדרה של מעלות ומורדות למפגש הנחלים ציחור ופארן. עד כה עברנו 7 ק"מ.
במפגש הנחלים פונים מזרחה בשביל ישראל כחצי קילומטר, ואחר כך מערבה בדרך x44 מסומנת שחור העוברת בערוץ נחל פארן. לאחר הליכה של כ-4 ק"מ מגיע השביל למיצר פארן. הערוץ הענק של הנחל, שרוחבו מגיע לעיתים ל-5 ק"מ, מתכנס לרוחב כ-100 מ' בלבד והמראה מרשים.
במיצר פארן פונים דרומה (שמאלה) בשביל מסומן ירוק, המתגבר על הפרש גובה של כ-150 מ' בנתיב מאתגר. בקצה המעלה מגיעים חזרה לנקודת המוצא: רחבת החניה וחניון הלילה.
איך להגיע
תחילת המסלול היא במצפור מצוקי פארן, בין הק"מ ה–49 וה–50 של כביש 40, מרחק כ- 50 ק"מ דרומית למצפה רמון (בסוף מעלה פארן) וכ-9 ק"מ צפונית לצומת ציחור במפגש הכבישים 40 ו-13.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.