משביל האטד לשביל הסוללה - המלצה למסלול טיול בגן לאומי חוף פלמחים
30.12.2019גן לאומי חוף פלמחים הוא אתר נופש ובילוי ידוע לחובבי חוף הים, אבל הוא גם אתר טבע המשמר חוף בתולי, רכס כורכר חופי, חולות נודדים, בעלי חיים וצמחייה אופיינית וגם סוללה אדירה של עיר כנענית קדומה. בטיול בשבילים החדשים שסומנו במקום, תוכלו ליהנות מכל אלה, כולל תצפיות מרהיבות מצוק אדיר ואפילו לראות חווה לגידול צבי ים!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
גן לאומי חוף פלמחים שוכן במישור החוף הדרומי, מדרום לראשון לציון ולגן לאומי נחל רובין – שפך נחל שורק, ליד קיבוץ פלמחים. זהו חוף יפה ובתולי שצופן בחובו טבע, בעלי חיים וצמחיית חוף אופיינית. בין השאר, החוף משמש בית גידול לצבי הים – מין בסכנת הכחדה בכל אגן הים התיכון.
בגן, המשתרע על 221 דונם, תוכלו למצוא את שרידיה של עיר הנמל העתיקה יבנה־ים, ובחצי האי, הבולט לתוך הים, יש שרידים מתקופת בית ראשון, דרך התקופות הפרסית, ההלניסטית, הרומית והצלבנית. נוסף על כך, תוכלו למצוא במקום מתקני מים ומתקני חקלאות עתיקים, לצד פריחת חבצלות החוף וצמחיית חוף.
הגן הלאומי גובל עם גן לאומי נחל רובין – שפך נחל שורק, עוד מקום מקסים שמומלץ לטייל בו.
תיאור המסלול
שביל האטד
יוצאים לדרך מהפינה הדרומית-מזרחית של רחבת החניה (עוברים את הקופה ופונים דרומה). השביל עובר על רכס הכורכר, המכוסה בצמחייה צפופה. בולטים במיוחד השיח הקוצני אטד החוף, רותם המדבר והמטפס-שיח פרסיון גדול. זהו שביל האטד. אורכו כ-600 מ' והוא מסתיים במצוק הנישא של יבנה ים.
יבנה ים
יבנה ים הוא צוק הסלע הגדול החודר לים בקצה הדרומי של הגן הלאומי. זה השריד הבולט ביותר מעיר הנמל העתיקה. המקום יושב לראשונה בתקופה הכנענית התיכונה. בתקופה זו היה היישוב מוקף סוללה אדירה, המקיפה כקשת שטח גדול מ-600 דונם. העיר כונתה "מחוזה דימנין" – הנמל של יבנה – והייתה עיר נמל חשובה מאוד. צליינים רבים ירדו כאן מספינותיהם.
בחפירות בניהולו של פרופ' משה פישר מאוניברסיטת תל אביב נחשפו שרידים של מבני ציבור מפוארים מתקופה זו, ובהם רצפות פסיפס מרשימות. יבנה ים שגשגה גם בתקופה הערבית הקדומה. בימים ההם נקראה העיר מאחוז יבנא – נמל יבנה. בתקופת שלטונם של החליפים לבית עבאס הפך המקום למאחז צבאי, ובתקופה הממלוכית הוא נודע בשם מינת רובין – נמל ראובן – על שם מסגד נבי רובין הסמוך בנחל שורק.
חוף הים
מיבנה ים השביל נמשך צפונה, על ראש המצוק ובמקביל לחוף. זהו שביל המצוק, המוביל למרכז השירות של הגן הלאומי ולסוכת המציל. על הרכס צומחים מינים רבים של צמחים, הבולטים בהם הם קריתמון ימי – צמח בשרני בעל תפרחת דמוית סוכך בצבע צהוב, ונר הלילה החופי – צמח בעל פרחים גדולים וצהובים.
בקטע זה של החוף נראים סלעי חוף וסלעי כורכר. הגלים מכים בהם, מציפים אותם ונסוגים חליפות. זהו עולם טבע ציורי, ובו הסלעים הם בית גידול לעולם עשיר של צדפות, סרטנים ומינים רבים אחרים של בעלי חיים, וחופמים וביצניות משוטטים ביניהם. אפשר לעצור כאן, אך מומלץ להמשיך לפסוע לאורך החוף. במקום שרצועת החוף נעשית צרה מאוד ניצב שלט המכוון ימינה אל שביל הסוללה, הלוא היא הסוללה הקדומה בחלקה הצפוני.
חוות צבי ים
בחוף, סמוך לסוללה, שלט מגלה מתחם קטן: "חוות צבי ים". נקבות של צב ים חום וצב ים ירוק עולות בלילות הקיץ אל החוף, חופרות מעין קנים ומטילות לתוכם את ביציהן. אחר כך הן מכסות את הקנים ושבות לים. הביצים הטמונות בחול נשארות ללא השגחה וכלי רכב, מתרחצים ובעלי חיים מסכנים את קיומן. צבי ים הם בעלי חיים נדירים בישראל. כדי לשמר את אוכלוסיותיהם, פקחי רשות הטבע והגנים מסיירים בחופי הארץ. קנים שמתגלים באזור פלמחים מועתקים לחווה שבגן לאומי חוף פלמחים, ושם שומרים על הביצים מכל משמר. בקיץ 2014 בקעו הביצים מעשרה קנים בחווה, וממנה עשו הצבונים הצעירים את דרכם אל הים בבטחה.
שביל הסוללה
עולים לסוללה. מראש הסוללה יש תצפית מרהיבה. במזרח נראים היטב גבעות השפלה ומעליהם נישאים הרי יהודה. לפניהם נראים אזור התעשייה של יבנה, נס ציונה, רחובות וראשון לציון. אפשר להבחין גם במגדלי עזריאלי ובמגדל שלום בתל אביב. קרוב לכאן, אחרי קצה הסוללה, נראים בתי קיבוץ פלמחים ובדרום ארובותיה הזקופות של תחנת הכוח באשדוד. מהסוללה גולשים היישר לרחבת החניה ובזאת תם המסלול הרגלי.
איך להגיע
מכביש תל אביב-אשדוד (4) פונים במחלף גן רווה לכביש 4311 לפלמחים. בדרך לגן הלאומי עוברים מעל נחל שורק וחורשת הצנחנים, חולפים על פני הכניסה לקיבוץ פלמחים ומגיעים לרחבת החניה.
הערה
אין להתקרב לקצה הצוק בתל יבנה ים.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.