ביקור באתר מורשת עולמית בעיר הקדומה חצור המקראית - המלצה למסלול טיול בגן לאומי חצור
09.01.2020תל חצור הוא אתר מורשת עולמית המזוהה עם חצור המקראית - הגדולה בערי ארץ ישראל בתקופה הכנענית. בטיול בשרידי העיר המרשימה תוכלו לשוטט בממלכת התנ״ך, לבקר בארמון כנעני, באתרי פולחן קדומים, במבנים מהתקופה הישראלית הקדומה ולחזות במפעל מים מרשים מאין כמוהו, הכל על רקע נוף עוצר נשימה לעבר עמק החולה והחרמון. תענוג!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
כשתגיעו לגן הלאומי תל חצור דעו כי לפניכם התל הגדול ביותר מתקופת המקרא, אשר נחפר במשך שנים ארוכות וגילוי אוצרותיו עדיין לא הסתיים! מעניין לגלות כי ממלכת חצור השתרעה בימי תפארתה על כ-800 דונם, יותר מפי 10 משטחה של ירושלים בימי בית ראשון. גם מספר התושבים בחצור העתיקה עלה על מספר התושבים בירושלים של אותם הזמנים. בחצור נמצאו ארמונות, אתרי פולחן, חומות מרשימות, שערים, בתים, מחסנים ומפעל מים מדהים. בואו לבקר בין דפי ההיסטוריה של ארץ ישראל וליהנות מאחת מנקודות התצפית היפות בארץ!
תיאור המסלול
נתחיל את סיורנו בעיר חשובה זו, בשערי העיר. נעמוד תחת העץ בחנייה העליונה ונתבונן בשער אשר בחומת הסוגרים לפנינו. השער מיוחס לתקופתו של המלך שלמה (המאה ה-10 לפנה"ס). הארכיאולוגים נהנים להשוות את הממצא הארכיאולוגי עם הכתוב: "וזה דבר המס אשר העלה המלך שלמה לבנות את בית ה' ואת ביתו ואת המילוא ואת חומת ירושלים ואת חצור ואת מגידו ואת גזר" (מלכים א' פרק ט' פסוק טו').
מעניין לראות את סדר הדברים על-פי חשיבותם – ראשית בונה שלמה את בית ה', את ביתו ואת ירושלים ואחר-כך פונה הוא על-פי החשיבות למקומות הבאים: חצור – החולשת על הכניסה לעמק החולה, מגידו – החולשת על הכניסה לעמק יזרעאל, וגזר – החולשת על עמק איילון. ודאי תשמחו לשמוע שגם אתרים אלו נחפרו ושער דומה נמצא גם באתרים האחרים.
נלך לאורך השביל ונגיע אל מבנה גדול ומקורה. הקיפו את המבנה לכיוון דרום ורדו במדרגות האבן, המשיכו עם השביל ותגיעו אל ארמון מלכי כנען. הארמון זכה לגג וריצוף לאחרונה כדי להגן עליו מפגעי מזג האוויר. ארמון זה בו אנו עומדים הוא בן למעלה מ-3000 שנה. ניתן לראות בבסיס המבנה אבני בזלת גדולות, ואם תתקרבו תוכלו לראות כי הן סדוקות, בשל השריפה הגדולה שהתרחשה בו בעת העתיקה.
רצוי להמשיך לתור אחר אוצרותיה של העיר העתיקה ולא לוותר על ביקור אצל דמות הלוחם העומד על תל חצור, אותה ניתן לראות מהכביש הראשי. אם נעלה ונעמוד בסמוך לדמותו, נוכל לראות את הנוף הנשקף וכיצד חולשת העיר על המפתח הדרומי של עמק החולה. אך הסכנה באה דווקא מצפון ובשנת 732 לפנה"ס מגיע תגלת פלאסר וכובש את הארץ בסערה. הישראלים גולים מארצם, ממלכת חצור נופלת ומיושבת מאז בדלילות.
מפעל המים של חצור, שנבנה כנראה בימי אחאב, גדול ומרשים במיוחד. תכלית המפעל הייתה להעניק ליושבי המקום אספקת מים סדירה גם בימי מצור, מבלי שיצטרכו לשאוב מים מן המעיינות שמחוץ לעיר. מהנדסי חצור הקימו מפעל השוכן כולו בתוך התל, לאחר שחצבו פיר לעומק 45 מטרים עד למפלס מי התהום.
בכניסה לקיבוץ איילת השחר שוכן מוזיאון עתיקות תל חצור. הביקור במוזיאון הוא חלק בלתי נפרד מהביקור בתל ומומלץ לבקר במוזיאון לאחר סיור בתל חצור. הביקור במוזיאון בתאום מראש.
איך להגיע
נוסעים צפונה על כביש 90. נעבור את צומת מחניים וניסע בכביש מתעקל בואדי צר עד שמשמאלנו הפנייה לתל חצור. כיון שהפנייה מכיוון דרום מסוכנת ושדה הראייה צר, מומלץ לנסוע עד קיבוץ איילת השחר (עוד כ-300 מטרים), להסתובב, לחזור ולפנות בבטחה ימינה אל תל חצור.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.