גן לאומי תל קדש- הארכיאולוגיה היא רק תירוץ - המלצה למסלול טיול

מאת: איל שפירא 28.03.2022

לגן לאומי תל קדש שבהרי נפתלי מגיעים בגלל האוצרות הארכיאולוגיים, אבל נשארים בזכות הנוף, האווירה והחיבור ההדוק לעברו של המקום, שחושף את עצמו למבקרים בכל צעד וצעד. כאן, גם בביקור השני והשלישי, מגלים הפתעות חדשות. וגם: לא תאמינו מה מקור המילה "סרקופג"

תל קדש -צילם איל שפירא תל קדש - צילם איל שפירא
איל שפירא
איל שפירא

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 1


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כקילומטר (יותר או פחות – לפי החשק והעניין)


משך המסלול: כשעה ויותר


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: קלה, מעגלי


מוקדי עניין

מוקדי עניין: תצפיות נוף, ארכיאולוגיה, פיקניק


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


שעת בין ערביים. זוג מתיישב למרגלות עץ אלה אטלנטית אדיר-ממדים ורב-ענפים. מצד אחד החרמון שראשו לבן. מצד שני לבנון. ובין לבין – מדרונות ירוקים של שיא החורף. השניים אוחזים ידיים ולא זזים מהנקודה שתפסו במשך שעה ארוכה. יש יותר פסטורלי מזה?

נכון, לגן לאומי תל קדש מגיעים בזכות האוצרות הארכיאולוגיים, אבל אלו משמשים כתפאורה הולמת לטיול קצרצר שמתאים במיוחד לחורף ולאביב. בואו להכיר פינת חמד שאליה כיף לשוב בכל פעם שתהיו באזור.

נקודת מוצא: חניית גן לאומי תל קדש

נקודת סיום: בנקודת המוצא

צפו בסרטון שצילם איל שפירא

תיאור המסלול

אז רגע, זה הגליל העליון או הגליל המזרחי? ובכן, הרי נפתלי משתרעים בגליל העליון המזרחי, ואחת הנקודות המרתקות באזור זה מגיע בדמות גן לאומי תל קדש, שנראה כתפאורה של סרט העוסק במסע בזמן. כאילו בכל רגע יגיעו המוני מאמינים וינהרו אל פנים המקדש הקדום, שחלקו נותר על תלו גם כיום.

כאן, באחד התלים הגדולים באזור זה של הגליל, ראוי להיזכר בעיר המבוצרת קדש שפעלה בשטחו של שבט נפתלי. נכון, היו כמה וכמה ערים בשם זה, ולכן המקום שבו אתם מטיילים כיום נבדל מהאחרות, וכונה "קדש בגליל בהר נפתלי". יותר ספציפי מזה לא תמצאו בגליל כולו.

העיר קדש, שנזכרת גם בספר יהושע כעיר מקלט שאליה ברחו בני בליעל, נכבשה בשנת 733 לפני הספירה בידי המלך האשורי תגלת פלאסר השלישי, מי שידוע כשליט שהגלה חלק מעשרת השבטים של ממלכת ישראל. אילו טיטוס, הקיסר הרומאי שהיה ידוע ברשעותו, חנה כאן, לפני שיצא למלחמה ביוחנן מגוש חלב.

כל הרקע הזה נועד כדי להכניס אתכם לאווירה. כי בשיטוט במקום, תגלו שפע מפתיע של רמזים מעברו הסוער של המקום.

מהחנייה של הגן הלאומי, יוצא שביל סלול ונגיש, החולף במוקדי העניין העיקריים של תל קדש. ברגע שתראו שלט של רשות הטבע והגנים המספר על הגן הלאומי, לכו עם השביל ימינה. הוא מקיף את הגן הלאומי, ויחזיר אתכם לאחר שעה קלה אל אותה נקודה. כאן, אי אפשר ללכת לאיבוד. הכל קצר, משולט ופשוט.

למרות שחפירות ארכיאולוגיות נערכו כאן כבר באמצע המאה ה-20, הרי שרק בחפירות שהתקיימו בתל קדש בשנים 2010-1997, נחשף במלוא הדרו מבנה הלניסטי גדול ומרשים. בשנת החפירות האחרונה, אף התגלה כאן מטבע ייחודי, שהוקדש לארסינואי השנייה, נסיכה ומלכה מבית תלמי, ומי שהיתה בתו של תלמי הראשון.

אבל גולת הכותרת היא שרידי מקדש מפואר מהתקופה הרומאית, שהדרו ניכר גם היום. מקדש זה הוקדש לאל הכנעני בעל שמין. הקיר הגבוה ביותר ששרד במקדש מתרומם כיום לגובה של יותר משישה מטרים, ולמרגלותיו תמצאו עמודים בעלי עיטורים, סרקופגים ואבני בנייה שראו ימים יפים יותר. מעריכים שהמקדש נבנה בשנת 117 לספירה בקירוב, ונחרב בשנת 363 לסה"נ ברעש אדמה קשה.

בנוסף, בדרככם בשביל הסלול, תתקלו בכמה וכמה סרקופגים, חלקם מעוטרים לעילא. כידוע, סרקופג הוא מבנה אבן קטן ששימש לקבורה, אך מעניין לגלות כי המילה מגיעה מהמילה היוונית סרקוֹפגוֹס, שמשמעותה "אכלן בשר". זאת בשל האמונה שהאבן מכלה את רקמות הגוף.

ובין כל אלו, תגלו פה פינות נהדרות תחת עצי אלה, ואפילו תעלות קשר מימי מלחמת העצמאות. להשלמת התמונה, באביב יקבלו את פניכם פרחי חרצית, כמו גם פרחי אירוס ארם נהריים – גיאופיט יפהפה הפורח בסגול בחודשים אפריל-מאי.

לאחר הסיור בחלק המוסדר של הגן הלאומי, אם תחצו (בזהירות) את הכביש, אל חלקו ה"פראי" יותר של תל קדש, תגלו שרידי מבנים נוספים מתקופות שונות. שימו לב: אזור זה אינו מוסדר ואינו נגיש למתקשים בתנועה.

איך להגיע

הגן הלאומי מצוי בצדי כביש 899 (כביש הצפון), מערבית לצומת ישע. יש שילוט.

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: גן לאומי תל קדש

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.