ביקור היסטורי בתל באר שבע - המלצה למסלול טיול בגן לאומי תל באר שבע
13.11.2019תל באר שבע הוא תל חשוב מתקופת המקרא, המשקיף אל מרחב החיים בו חיו ופעלו אבות האומה: אברהם, יצחק ויעקב. סיור בתל מספק הזדמנות לביקור בעיר קדומה ומתוכננת, כולל במפעל מים מרשים במיוחד מימי בית ראשון. מן התל נשקף מראה יפה של העיר באר שבע המעניק מבט מסקרן לעבר ישן מול חדש!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
גן לאומי תל באר שבע שוכן בראש גבעה נמוכה ממזרח לעיר, במפגש הנחלים חברון ובאר שבע. בתקופה הישראלית הקדומה (מאה 10 לפסה"נ) נבנתה כאן עיר מנהל מבוצרת, נציגת השלטון באזור הדרום.
העיר משתרעת על כל פסגת התל, 12 דונם, והיא נבנתה על פי תכנון עירוני קפדני: רחובותיה נמשכים בקווים ישרים, מרחבת השער יוצא רחוב המקיף את העיר כולה בקו מקביל לחומה ומבני העיר במעגל החיצוני נשענים על החומה. משני קצות רחבת השער יוצאים שני רחובות נוספים החוצים את העיר כולה לשני חלקים כמעט שווים. במקום הגבוה בתל ניצב בניין ציבורי, ככל הנראה מקדש או מקום פולחן.
בביקור בעיר הקדומה תוזמנו לטייל בנבכי ההיסטוריה ולדמיין את חיי הקהילה העשירים שהיו במקום ולקינוח – לבקר במפעל מים נדיר ומתוחכם שנבנה, שימו לב, בימי בית 1!
תיאור המסלול
מזבח ארבע קרנות
המזבח ניצב ליד קופת האתר. כאשר נמצא המזבח של תל באר שבע הוא היה מפורק, אבניו היו חלק מקירותיו של מחסן קדום. החופרים גילו אבנים מסותתות היטב והצליחו לבנות מהן מזבח קרניים גדול. סימני שרפה על האבנים מרמזים שאכן זבחו עליו קורבנות. ייתכן שפירק אותו מלך ממלכי יהודה, שמאס בפולחן זה. המזבח המקורי נמצא במוזיאון ישראל בירושלים, וכאן מוצג דגם בהשראת המקור. מכאן מעפילים אל שער התל.
השער הקדמי ובאר המים
בסיס השער בנוי מאבנים מעליהן נדבכים הבנויים מלבני בוץ. סמוך לשער העיר, מחוץ לחומה, תמצאו באר בעומק כ-70 מ'. חפירת באר בעומק כה רב בתקופה הישראלית הקדומה היא הישג טכנולוגי מרשים. חומת העיר אופיינית לערים ישראליות והיא מטיפוס "חומת סוגרים" – חומה כפולה שחלליה שימשו כשטח בנוי. חלקים מהחומה, הבנויים לבנים, שוחזרו. בתוך העיר אפשר להיווכח בתכנון האורבני: כל הרחובות בתל באר שבע מוליכים לכיכר ראשית, ומתחת לרחובות נבנתה מערכת ניקוז משוכללת לסילוק עודפי המים מחוץ לעיר.
השער הראשי ורחבת הכניסה
על השער הראשי מגנים שני מגדלים ומאחורי השער פרוסה רחבת הכניסה. החוקרים סבורים שרחבה מסוג זה, הנפוצה בערים בתקופת המקרא, היא "רחוב שער העיר" המוזכר בתנ"ך (דברי הימים ב לב 6). כיכר זו הייתה הכיכר המרכזית של העיר – כאן התכנסו התושבים וכאן עמד השוק. וזה בדיוק המקום לעצור ולדמיין את החיים שהיו כאן בעבר. תוכלו להמשיך לרחוב ההיקפי של העיר, רחוב מקביל לקו החומה שאליו התנקזו הרחובות שחצו את העיר.
מבנים בעיר
מסלול הטיול עובר בין המבנים בעיר. המבנה הראשון, "הארמון", ככל הנראה שימש אישיות בכירה. במבנה יש מסדרון כניסה ושני אולמות מרוצפים, ששימשו לאירועים רשמיים. היו בו גם חדרי מגורים, מטבח ומחסן. בחלק המערבי של הרחוב ההיקפי נחשף תוואי רחוב קדום, והוא מעיד שתכנית העיר נשמרה ברציפות ללא שינוי. בצד הרחוב נחשף "בית המרתפים" – בניין שיסודותיו הושתתו בעומק 4 מ'. שניים מחדרי המבנה היו מרתפים תת-קרקעיים. ייתכן שהיסודות כאן עמוקים במיוחד משום שהמבנה הוקם על אתר מקדש שפורק. משמאל לרחוב הקדום בתי הרובע המשולבים בחומה שבנייתם אחידה. בכל בית שלושה או ארבעה חדרים: חדר מבוא, ששימש כנראה חצר ופינת בישול וממנו הובילו מדרגות לגג; שני חדרי אחסון וביניהם טור עמודים (בחדר אחד כנראה החזיקו חיות משק); וחדר אחורי לשינה. חדר זה היה גם חלק מהחומה.
מגדל התצפית
מגדל התצפית משקיף על התל כולו ועל נופי בקעת באר שבע. לרגלי המגדל נראים שרידי המצודה שנבנתה בתקופה הרומית ושופצה בתקופה הערבית הקדומה.
המחסנים
מסלול הסיור עובר ליד שלושה מבנים גדולים, המשתרעים על 600 מ"ר לערך. שני טורים של עמודים מחלקים כל מבנה לשלושה מרחבים ארוכים. המרחב האמצעי היה מסדרון להעברת אספקה על גב חמורים, והמרחבים מימינו ומשמאלו היו חללי אחסון. במבנים נמצאו מאות כלי חרס. מאבני הקיר הצפוני של המחסנים שוחזר מזבח הקרנות של תל באר שבע.
מפעל המים
מפעל מים ייחודי ונדיר, שנחשף רק בשנות ה-2000, הוא גולת הכותרת של הביקור באתר. המתקן, מתקופת ממלכת יהודה (בסביבות המאה ה-10 לפנה"ס) בא לפתור את בעיית המים באיזור המדברי ועשה זאת על ידי הטיית, איסוף וקליטת המים משטפונות ערוץ נחל חברון הסמוך, ואגירתם בחללים תת קרקעיים, חצובים בסלע הקירטון המטוייח בשכבות טיח, על כך מעידים סימני כפות הידיים שתמצאו על הקירות. הירידה אל המתקן היא במדרגות אבן והמעבר בחללים החשוכים, בדרך אל היציאה מהתל, בהחלט מביאים את המסע אל העבר לשיאו, וכאן גם מסתיים הביקור במקום.
איך להגיע
האתר נמצא על כביש באר שבע-צומת שוקת. דרומית לעומר ובסמוך לישוב הבדואי תל שבע. 10 דקות מבאר שבע.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.