השביל הנגיש בין בריכות המים של עיינות צוקים - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע עיינות צוקים
26.12.2019דמיינו לכם בריכות קסומות וצמחייה שופעת למרגלות מצוקים נישאים בלב נווה המדבר הנמוך בעולם. אין צורך לדמיין! פשוט סעו לשמורת הטבע עינות צוקים שבצפון ים המלח! מדובר באחת השמורות היפות והמעניינות בארץ בה תמצאו נוף מרהיב, בריכות שכשוך נעימות הניזונות מהמעיינות הנובעים במשך כל השנה ושלווה מדברית אמיתית!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
עינות צוקים היא שמורה השוכנת למרגלות מצוקים נישאים בלב נווה המדבר הנמוך בעולם, מה שהופך אותה לאחת השמורות הייחודיות והמעניינות ביותר בארץ, הן בשל עושר מיני החי והצומח שבה והן בשל שרידי הפעילות האנושית שהתגלו בה. במקום תמצאו, מלבד נוף מרהיב, בריכות שכשוך נהדרות הניזונות מהמעיינות היפים, ולכן מלאות במשך כל השנה. הטיול בשמורה היא חוויה מענגת ומתאימה לכל גיל ולכל רמה בשל העובדה שיש בה שביל נגיש לעגלות שמגיע עד לבריכות השכשוך!
השמורה נחלקת לשלושה אזורים נפרדים. חלקה הצפוני של השמורה, "השמורה הסגורה", חסום בפני מבקרים מזדמנים. מרכז השמורה פתוח בפני כולם, ובו תמצאו בריכות שכשוך ושחייה במי מעיינות טבעיים, סככות, מלתחות, שירותים, שולחנות פיקניק והרבה מאוד צמחייה. כאן יש גם אתר ארכיאולוגי מתקופת בית שני, שבו בית אחוזה, בריכת השקיה, גן ומתקן גדול שהפיקו בו את בושם האפרסמון. אם תרצו לטייל בדרום השמורה (אזור המכונה "השמורה החבויה"), תוזמנו, מפאת הדאגה ושימור הטבע המתפרץ שבמקום, להיכנס לכאן רק בלוויית מדריכים מוסמכים מטעם רשות הטבע והגנים, ובתיאום מראש.
צפו בסרטון שצילם ארז דגן:
תיאור המסלול
- שרידים ארכאולוגיים של חווה חקלאית
השביל הנגיש יוצא מקופת השמורה דרומה ומגיע לאחר כ-100 מ' לנקודה הצופה על מכלול ארכאולוגי. חוקרים קבעו שזו חווה חקלאית מימי הבית השני – מתקופת החשמונאים (130 לפסה"נ) עד ימי המרד הגדול (68 לספירה). ייתכן שאנשי החווה נמנו עם חברי כת קומראן, כותבי המגילות הגנוזות. בחפירות באתר בשנת 1954 נחשף מבנה דו-קומתי, שחדריו הקיפו חצר. באזור החקלאי נמצאו מערכת מסועפת להולכת מים וברכות אגירה, בהן ברכות שיקוע. על סמך חפירות בעת האחרונה הסיק הארכאולוג יזהר הרשפלד שהחווה התמחתה בייצור "שמן אפרסמון" משמני סיכה וקטורת. נראה כי במקום גידלו תמרים ל"דבש התמרים" המיוחד שיריחו התפרסמה בייצורו. - ברכת תמר
השביל הנגיש מגיע לברכת תמר, ברכה עגולה ועמוקה שנוח להשתכשך ולטבול בה. מעלון חשמלי עומד לרשות אנשים עם מוגבלות בתנועה כדי להורידם למים. ברכת תמר פתוחה לרחצה כל יום בחודשים יולי ואוגוסט. מאמצע מרס עד סוף נובמבר הברכה פתוחה רק בסופי שבוע ובחגים. בימים שברכת תמר פתוחה יש שירותי הצלה.השביל הנגיש מגיע לברכת קנה ולאגם סוף, סמוך מאוד לברכת תמר. - ברכת צפצפה
המשך המסלול אינו נגיש לכיסאות גלגלים.מומלץ להמשיך מעט מזרחה אל ברכת צפצפה. כאן זורם פלג רדוד ונעים ולידו עצי צפצפת הפרת, הניכרים במגוון הצורות של עליהם. במקומות מוצלים בין הפלגים מוצבים שולחנות פיקניק, ובתוך הפלגים שוחים נאווית כחולה (הזכרים כחולים עם נקודות) ונאווית המלחות (לזכרים יש שני פסים כהים בסנפיר הזנב). אורכם אינו עולה על 7 ס"מ. שני מיני דגים גדולים יותר הם אמנון מצוי ואמנון הירדן.בדרך לברכות אפשר לראות שלט צהוב המציין את קו מפלס ים המלח בשנת 1985. מבט בים המלח המרוחק ממחיש את מצבו העגום של האגם ההולך ונסוג לנגד עינינו. - השמורה החבויה
בשמורה החבויה מותר לטייל רק בהדרכת מדריכי רשות הטבע והגנים. בסופי שבוע יוצאים סיורים בקביעות ואילו במועדים אחרים יש לתאם ביקורים מראש עם הנהלת השמורה. הסיור בשמורה החבויה מרתק, הוא מגלה למטיילים פלגים זורמים, ברכות טבעיות, קניונים חתורים בנוף חרסתי, צמחי מקומות לחים, ובעלי חיים מיוחדים כמו הנמלה האורגת ומינים של דגים נדירים.
איך להגיע
מצומת אלמוג נוסעים דרומה בכביש ים המלח (כביש 90). 3 ק"מ אחרי קומראן פונים שמאלה (מזרחה) לשער השמורה.
הערות
- יש להישמע למציל בברכה
- אין לסטות מהשביל המסומן
- הירידה במפלס ים המלח יוצרת ערוצים חדשים וגדותיהם מתמוטטות. יש לציית לשלטי ההזהרה ולהימנע מלהיכנס לשטח המסוכן
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.