יער אום צפא - מסלול טיול בשמורת הטבע יער אום צפא

מאת: מרדכי לאש 29.12.2019

פריחת סחלבים, אורן ירושלמי טבעי וחורש ים תיכוני מרשים מצפים למבקרים ביער אום צפא. שמורת הטבע הראשונה בארץ ישראל האוצרת בקרבה סיפורים על תוכניות פיתוח מודרניות העומדות אל מול טבע בראשיתי. כאן הטבע ניצח – כדאי להגיע ולראות מה מיוחד בו... 

יער אום צפא. צילם מרדכי לאש מרדכי לאש

מספר מפת סימון שבילים

מפת סימון שבילים: 7


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: השביל הירוק: כ-700 מטרים


השביל השחור: כ-1,200 מטרים


משך המסלול: השביל הירוק: כ-45 דקות


השביל השחור: כשעה


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי הטיול: שני מסלולי הליכה מעגליים בדרגת קושי קלה


מוקדי עניין


  • חורש ים תיכוני

  • פריחת סחלבים

  • בית יערן מנדטורי


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


שמורת יער אום צפא משתרעת על פני כ-420 דונם. בשמורה נמצא חורש ים-תיכוני טבעי של עצי אלון מצוי וקטלב וכן אחד הריכוזים הטבעיים, המעטים בארץ, של עצי אורן ירושלים. בשנות העשרים של המאה ה-20 החלה הממשלה הבריטית בפעולות יזומות לייעור השטח, במסגרת זו ניטעו בעיקר עצי אורן ירושלים וברוש מצוי. היער הוכרז כשמורת הטבע הראשונה בארץ ישראל בשנת 1922. פעולות הייעור במקום, נמשכו גם בתקופת השלטון הירדני. בצל עצי היער גדלים מגוון סחלבים. 

בתחומי השמורה נמצאים שני מעיינות קטנים – עין עמר ועין קוביש, ולצידם גדלה צמחיית מים.

תיאור המסלול

נקודת מוצא וסיום: חניון יער אום צפא

באפשרות המטיילים לבחור בין שני מסלולי הליכה קצרים: מזרחי – מסומן שחור ואורכו כ-1,200 מטרים. מערבי – מסומן ירוק ואורכו כ-700 מטרים.

השביל השחור

הבוחרים בשביל השחור ימצאו את תחילתו בקצה הצפון מערבי של החנייה. השביל רחב ברובו ובו נופי החורש הים תיכוני האופייני לשומרון ומידי פעם ניתן להבחין בגבעות מערב השומרון שמצפון וממזרח לשמורה. לאחר כק"מ של צעידה פונה השביל השחור דרומה במגמה לשוב אל החניה. המעוניינים יכולים לצעוד אל עין קווביש הנמצא מעט מצפון מערב לשביל השחור ולשוב חזרה אל השביל השחור. השביל מסתיים במגרש החניה. בסוף עונת החורף ובתחילת האביב פורחים בין העצים מינים שונים של סחלבים יחד עם רקפות ושלל פרחי אביב.

השביל הירוק

הבוחרים בשביל הירוק ימצאו את תחילתו בקצה הצפון מערבי של אזור החניה. צועדים בו לכיוון צפון מערב ובדרך חולפים על פני שני מבנים. אלו מבנים מנדטורים שהוקמו לרשות שומר היער. השביל הירוק חולף על פני עצי אלון, חלקם ניטעו כאן על ידי השלטון הירדני שהמשיך את פעולות הבריטים בשמירה ופיתוח היער. בשנות ה-70 של המאה ה-20 אושרה תוכנית להקמת התיישבות בין עצי היער. לאחר מאבק ממושך ומתוקשר נגוזה התכנית והיער נותר עד היום כשמורת טבע ללא בניה.

השביל הירוק מקיף את הגבעה המערבית וחוזר אל מגרש החניה לאחר כ-700 מטרים.

איך להגיע

שמורת יער אום צפא נמצאת מזרחית ליישוב חלמיש (נווה צוף). נוסעים על כביש 465, כ-800 מטרים מזרחית לכניסה לישוב נווה צוף, וכ-200 מטרים מערבית לכניסה למכינת "אלישע" נמצא כביש הגישה לשמורה. הפניה משולטת ל"יער נווה צוף". בסמוך לחנייה ישנם שולחנות פיקניק בהם ניתן לעצור למנוחה.

הערות

אין לסטות מהשביל המסומן
הטיול ביהודה ושומרון דורש תיאום מוקדם עם גורמי הביטחון

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת טבע יער אום צפא

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.