מחניון עין זיוון להר בנטל - המלצה למסלול טיול בשביל הגולן
12.01.2020שביל הגולן הוא אחד השבילים היפים בארץ והוא נמשך לאורך 120 ק״מ, מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. לאורך השביל מקטעי טיולים ובהם מסלולים באזורים הפחות מוכרים בגולן. אחד מהם הוא מסלול הטיול מחניון עין זיוון להר בנטל. קבלו מסלול טיול עם אחת התצפיות היפות ביותר בארץ!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
שביל הגולן הוא שביל טיול מסומן באורך כ-120 ק"מ. השביל חוצה את הגולן לכל אורכו, מהחרמון עד הקצה הדרומי של הגולן, ומחולק ל-15 קטעים המותאמים למשפחות ועד מיטבי לכת.
במסלול טיול זה (קטע מס' 5 בשביל) תוכלו ליהנות מאחת התצפיות היפות ביותר בארץ, מפסגתו של הר בנטל, בגובה של יותר מ-1000 מטרים מעל פני הים ולסיים בשרידי כפר הרוחות (באב אל הווא), שבו מערת קבורה תת קרקעית שעליכם למצוא! בהצלחה!
תיאור המסלול
נקודת מוצא: חניון עין זיוון
נקודת סיום: באב אל הווא
חניון עין זיוון
חניון עין זיוון הוסדר בצל עצי חורש טבעי, בעיקר אלון תולע ואלון תבור, וגם עצים נטועים. בחניון יש גם אתר הנצחה לחללי גדוד סיור 134: אנדרטה צנועה ובה טנק שרמן ישן, צריח של נגמ"ש ושל תותח סורי 122 מ"מ, ולוחות המנציחים את חללי הגדוד.
חורש עין זיוון
שביל הגולן יוצא מהחניון מערבה לאורך כביש 91 וחוצה אותו ממערב לקיבוץ עין זיוון. השביל נכנס תחילה לחורש צפוף של עצי אלון התולע ואלון מצוי, ויוצא ממנו חיש קל לרמה בזלתית פתוחה, זרועה בטרסות. גלי אבנים רבים משמשים בסיס לעצי אלון התולע. זהו עץ נשיר, הצומח בדרך כלל ברום יותר מ- 1,000 מ' מעל פני הים. בין העצים צומחים שיחי אחירותם החורש.
צועדים במישור רחב ידיים, המשמש למרעה. מימין מתנוסס הר אביטל (תל אבו א-נדה), המתנשא לרום 1,204 מ'. על ראש ההר יש מוצב פעיל של צה"ל ואין גישה לפסגה. ההר נקרא על שם שיח' אבו-נדה, הקבור בראש ההר. אבו-נדה (אב-טל בעברית) זכה בכינויו על שום ערפילי הבוקר המסתירים לעתים את ההר, והשיח' גם נודע בסגולתו להוריד גשם.
שביל הגולן עובר ליד מטעי תפוח ומגיע למעגל התנועה הסמוך לקיבוץ מרום גולן. חוצים את הכביש וממשיכים צפונה כקילומטר לאורך הכביש למרום גולן. השביל פוגש את הכביש במקום שעולה הדרך הסלולה להר בנטל.
הר בנטל
במקום לנסוע לראש ההר, נגזר על הצועדים בשביל הגולן להעפיל לפסגה בשביל תלול, העובר ליד הכביש. השביל מתגבר על כ-150 מ' עד הפסגה, ושם יש מוצב בלתי-מאויש של צה"ל ובית קפה מפורסם – "קופי ענן". הר בנטל (1,165 מ') מתנוסס ממערב לבקעת קונייטרה. שני ההרים, בנטל ואביטל, הם חלק מלוע של הר געש אחד.
עמדת הסברה קולית מספרת על הנוף המרהיב הנפרס לרגלי המטיילים. מזרחה מכאן נפרסים נופי בקעת קונייטרה ומישורי הבזלת שבעומק סוריה, וכן החרמון, דרום לבנון, הרי הגליל ומרחבי הגולן. כדאי להשהות מבט על קונייטרה. העיר נכבשה במלחמת ששת הימים ותושביה נטשוה. בהסכם ההפרדה שנחתם ב-1974 היא נמסרה לסורים. הם בנו לידה עיר חדשה, מדינת אל-בעת', והיאנראית ממזרח לקונייטרה הישנה.
סמוך לבית הקפה מוצגים פסלי ברזל פרי יצירתו של הפסל יופ דה-יונג, חבר קיבוץ מרום גולן.
השביל לבקעת קונייטרה
שביל הגולן יורד אל פתחה המערבי של בקעת קונייטרה הגדולה, הנמשכת לתחום סוריה. הבקעה הפורייה מעובדת במטעי פרי, בכרמים ובגידולי שדה. בחפירות בבקעה גילתה הארכאולוגית, נעמי גורן-ענבר, אתר פרהיסטורי ובו מצבור גדול של עצמות בעלי חיים, בהם קרנף, פרות בר גדולות, סוסים, אריה, צב, אייל אדום, צבי וזאב. על חלק מהעצמות התגלו סימני חיתוך שעשו בני אדם לפני כ-54,000 שנים. בתקופה ההיא היה בבקעת קונייטרה אגם מים גדול, וכשבעלי חיים באו להרוות את צימאונם בני אדם צדו אותם.
השביל התלול, כקילומטר אורכו, יורד במדרון הצפוני של ההר. כאן נותרו שרידים יפים מחורש טבעי ובו אלון מצוי, אלון תולע, אוג הבורסקאים ועצים אחרים.
בבקעת קונייטרה מגיעים למאגר בנטל, המנקז אליו מי גשמים וערוצים שזורמים מזרחה. שביל הגולן עובר בשולי המאגר, חוצה את כביש 959 ויורד לבאב אל-הווא (ליד שלט כניסה לקטע זה של שביל הגולן).
באב אל-הווא
באב אל-הווא, נקודת הסיום של הטיול, הוא אתר מעניין. הסיור בו נפתח במערת הקבורה. המערה תת-קרקעית ולכן יש לחפש אותה בשבע עיניים. פתחה נמצא כ-70 מ' ממערב-דרום-מערב למקום ששביל הגולן חוצה את הכביש. גג המערה משתלב בגובה פני הקרקע והוא בנוי לוחות אבן במתכונת הבנייה "החורנית". בכל צד במערה בנויים שמונה כוכי קבורה בשתי קומות.
כ-100 מ' מערבה מכאן מגיעים לברכת בראון (ברכת באב אל-הווא) – שמורת טבע המשמרת שלולית חורף ובה עולם צומח וחי מיוחד במינו. בברכה חיים חמישה משבעת מיני הדו-חיים הידועים בישראל: חפרית עין החתול, טריטון הפסים, קרפדה ירוקה, צפרדע הנחלים ואילנית. שלולית החורף מתפרסת בשקע טבעי, ובשיא גובהה שטחה הוא כ-120 דונם. בתקופה הביזנטית ניצלו תושבי היישוב באב אל-הווא את השקע, סכרו את חלקו הדרומי והפכו אותו לברכת אגירה. אם כן, אתר הרבייה של הטריטון ושל חבריו אינו רק מעשה הטבע אלא גם תוצר פועלם של תושביו הקדמונים של באב אל-הווא, הלוא הם היטורים.
שביל הגולן עובר בין שרידי בתי מגורים של היטורים ומגיע לשלט גדול המבשר על קצהו של קטע זה של שביל הגולן.
איך להגיע
לנקודת המוצא בחניון עין זיוון – בכביש 91, הכניסה לחניון עין זיוון היא מול הכניסה לקיבוץ עין זיוון.
לנקודת הסיום בבאב אל-הווא – בכביש 959, ליד סימן ק"מ 16, הכניסה היא 1.1 ק"מ ממזרח לצומת בנטל.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.