מסלול מעגלי בפסגת אום זוקא - המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע אום זוקא

מאת: מרדכי לאש 29.12.2019

מדרונות סלעיים משתפלים מהשומרון לצפון הבקעה ויוצרים פסיפס מגוון של חברות צמחים. כאן, צמחים חובבי חום כגון זקום מצרי וחלביב רותמי דרים בכפיפה אחת עם צמחים ים תיכוניים כמו רקפות ונרקיסים. מומלץ לטייל בסוף עונת החורף וליהנות מעושר ומגוון של פריחה מרשימה.

איריס הגלבוע באום זוקא - צילם מרדכי לאש איריס הגלבוע באום זוקא. צילום: מרדכי לאש

מספר מפת סימון שבילים

מפת סימון שבילים: 6-5


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-5 ק"מ

משך המסלול: כ-3 שעות


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול הליכה מעגלי בדרגת קושי בינונית,

מתאים גם לנסיעה ברכב שטח או אופנים


מוקדי עניין


  • צמחיית ספר המדבר

  • נופי בקעת הירדן

  • פריחת אירוס הגלבוע (בסוף מרס)


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


שמורת אום זוקא משתרעת על כ-22,000 דונם, והפרשי הרום בה תורמים למגוון רב של מיני בעלי חיים וצמחים. הקרבה לבקעת הירדן אחראית למיני צמחים ממוצא סודני, כגון חלביב רותמי. צמחים אחרים הם מצמחיית הספר הים תיכוני, כגון עירית גדולה וגלונית מצויה, אשחר ארצישראלי ואוג קוצני. כמו כן צומחים כאן אירוס הגלבוע, נורית אסיה, צבעוני ההרים ונרקיס מצוי.
בשמורה ניתן להבחין בשרידים קדומים של פעילות אנושית המעידים על קיומו של מחנה רומי שחנה בעבר בשמורת אום זוקא.

תיאור המסלול

נקודת מוצא וסיום: חניית הבסיס הצבאי בפסגת אום זוקא

תצפית אל בקעת הירדן והרי עמון וגלעד

תחילת המסלול בשביל המסומן שחור בו נצעד מזרחה כ-300 מטרים אל תצפית פנורמית המשקיפה אל בקעת הירדן והרי עמון וגלעד שבממלכת ירדן. את נקודת התצפית נזהה בסמוך לעצים נטועים ולסככה ישנה שנותרה במקום.

צעידה בשבילי השמורה

מהתצפית נמשיך עם השביל השחור צפונה כ-2.5 ק"מ עד לסיומו במפגש עם השביל המסומן כחול היורד אל נחל תלכיד. במפגש השבילים מומלץ להתבונן סביב ולנסות לאתר בעלי חיים השוכנים בשמורה. חדי העין ודאי יזהו שרידי פעילות יונקים על ידי גללים ועקבות וגם זוחלים ובעלי כנף רבים החיים בשמורה.
נפנה שמאלה (מערבה) בשביל הכחול ונעפיל במעלה ההר בהליכה, שאורכה כק"מ, עד לסיום השביל הכחול, בנקודה בה הוא פוגש את השביל הירוק היורד מפסגת אום זוקא אל כביש הבקעה. מצפון וממזרח לשביל הכחול ניצבים שרידים קדומים מהתקופה הרומית הכוללים בורות מים, מערות קבורה, בתי בד ועוד.

מרבדי פריחה מרשימים

נפנה שמאלה (דרום מערב) בשביל הירוק ונצעד כ-900 מטרים. במהלך הצעידה, מומלץ להתבונן משני צידי השביל הירוק ולמצוא את איריס הגלבוע ולצידו שפע צמחים כצבעוני ההרים, צמרורת בואסיה, נרקיס מצוי, תורמוס ההרים ועוד.
בחורף, כבר בינואר ובפברואר, רואים כאן משטחי פריחה יפהפיים של נרקיסים. רקפות רבות מציצות מחגווי הסלע ולידן שיחי ענק של רותם המדבר. בסוף חודש פברואר ובתחילת מרס יש כאן מרבדים נהדרים של כלנית מצויה ותורמוס ההרים וביניהם כיסי פריחה של איריס הגלבוע הנדיר.
כ-100 מטרים לקראת סיומה של דרך העפר, מעט מדרום לשביל הירוק, ניתן להבחין בשרידי בית בד עתיק המונחים בשטח.
נמשיך בצעידה בשביל הירוק עד לסיומו עם כביש האספלט (הרוס בחלקו). בדרך האספלט נפנה שמאלה (דרומה) ונצעד כקילומטר עד לסיום המסלול בנקודת ההתחלה, בסמוך למטווחים.

איך להגיע

המסלול מתחיל סמוך למטווחים בפסגת אום זוקא, מצפון לבסיס המכונה "פלס נח"ל" שבראש ההר. ההגעה לפסגת אום זוקא היא דרך כביש 578 המכונה גם בשם "ציר אלון", בין הישובים משכיות לחמדת מסתעפת פניה משולטת מזרחה אל שמורת אום זוקא. נוסעים בכביש העולה לפסגת ההר. אם בוחרים בצעידה רגלית מחנים את הרכב בסמוך לבסיס ומתקדמים אל עבר אזור המטווחים מצפון לשער הבסיס, שם מתחיל המסלול.

הערות

  • אין לסטות מהשביל המסומן
  • המסלול עובר בשטח אש
  • הטיול ביהודה ושומרון דורש תיאום מוקדם עם גורמי הביטחון
איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת טבע אום זוקא

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.