המלצת השבוע: שקיעה מדברית בנחל ממשית

05/07/2022

אם שקט מדברי, נוף פתוח ושקיעה מרהיבה עושים לכם את זה, יש לנו המלצה נהדרת עבורכם. וגם טיפ מנצח בסוף. הצטרפו אלינו למסלול חינמי מומלץ בערב המדברי

ממשית, צילום: מנו גרינשפן
ממשית, צילום: מנו גרינשפן

מסלולים רבים מתגלים במלא יופיים דווקא כשהשמש שוקעת ומזג האוויר נעים יותר. אז המרחב המדברי מתברר כנעים, יבש ולא לח, רומנטי להפליא ומלא הפתעות שמגלים עם קצת סבלנות. בואו אתנו לטיול בנחל ממשית (ותישארו עוד קצת).

המסלול הוא קצר, שעה ארכו ויש שתי אפשרויות: לעשות את החלק הראשון שבו עד הסכר המנדטורי, ואז לשוב על עקבותינו לכיוון הגן הלאומי ממשית, או להמשיך בערוץ הנחל היורד באופן מעגלי עד שובנו לגן הלאומי.

כך או כך מדובר בטיול שמומלץ להתחיל אותו סביב השעה 18:00 בערב ולא יאוחר מזה, כדי להספיק לצאת לפני רדת החושך. זכרו כי המדבר הוא ביתם של בעלי חיים רבים ששעות הערב והלילה הם השעות הפעילות שלהם.

ממשית, צילום: מנו גרינשפן
ממשית, צילום: מנו גרינשפן

תיאור המסלול

מחניית הגן הלאומי נעקוב אחר השביל המסומן אדום. השביל פונה מערבה (שמאלה) וממשיך לאורך הגדר הצפונית ומערבית של הגן הלאומי, בצד השני נשקפות אלינו עתיקות ממשית שעוד נשוב אליה בהמשך.

בנחל פונים ימינה (מערבה) אל אחד הסכרים הנבטיים. הסחף הרב מסתיר את מלוא גובהו של הסכר. מהסכר שבים במורד הנחל מזרחה ויורדים בזהירות על פני סלע בגדה השמאלית. כאן נמצא הסכר המנדטורי ששימש את משטרת הרוכבים הבריטיים. הסכר נבנה על יסודות הסכר הנבטי.

קצת היסטוריה

הנבטים תושביה הקדומים של ממשית, אגרו את מי הנחל לצורכי שתייה, רחצה וחקלאות. מערכת הסכרים הוקמה ככל הנראה במאה השנייה לספירה, וסכרי נחל ממשית הם הסכרים הגדולים ביותר שהוקמו בנגב. הסכרים העצומים הללו יכלו לאגור כ-15 אלף מ"ק מים. היום הם מלאים סחף וחול. ועדיין ניתן להתרשם מהעוצמה של הבניה הקדומה במדבר.

מסתבר שלא רק הנבטים חשבו על סכר במדבר אלא גם הבריטים, אם תפנו שמאלה תגלו סכר נוסף עם מדרגה מצידו השני בגובה של כ-10 מטרים (שימו לב בזהירות עם הילדים) שהוקם לטובת משטרת הרוכבים הבריטיים שהוקמה על חורבות מצודת כורנוב (ממשית) בנקודה הגבוהה של התל העתיק.

ממשית, צילום: מנו גרינשפן, ממשית, צילום: מנו גרינשפן

אל תפספסו ושימו לב לצורות הסלע הכוכים והמערות הקטנות שרואים מצידי הנחל, כאן גם אפשר לעצור, לנוח ולהתמכר לשקט שמסביב.

בהמשך נראה שלושה עמודי סלע מצד ימין וזה הסימן להיפרד מהנחל ולפנות עם הסימון הירוק בחזרה במעלה ערוץ קטן אל החניה ממזרח לתל ממשית.

פירוט נוסף על המסלול תוכלו למצוא כאן>>

עולים עם השביל המוביל לגדר הגן הלאומי (השביל האדום ממשיך עד כביש 206) וכאן הסתיים סיורנו. צבעי השקיעה באופק, והבטחנו עוד טיפ מיוחד: בסוף השבוע הקרוב מתקיימת פעילות מיוחדת בגן הלאומי הכוללת לינת לילה, סיורים מודרכים, צ'יזבטים סביב המדורה, ארוחת בוקר נבטית ואם באתם לסופש ארוך תוכלו להמשיך למחרת בשכשוך בעין ירקעם, או בסיור רכוב בארץ המכתשים.

סגרנו לכם פינה לפחות לחמשוש, ואם קיבלתם כמה דקות של שקיעה מדברית מהפנטת הרווח כולו שלנו!

נקודת התחלה וסיום: חניון גן לאומי ממשית

אורך המסלול: כק"מ

משך המסלול: כ-45 דק'

דרגת קושי ואופי המסלול: קל, מעגלי

עונה מומלצת:  חורף סתיו, אביב. קיץ- בשעות הערב.

שימו בווייז: גן לאומי ממשית

 

 

קטגוריות

גני שמורה קשורים