פקחי העולם התאחדו: קורס פקחים בינלאומי ביוזמת רשות הטבע והגנים יוצא היום לדרך
28/07/2019רשות הטבע והגנים מציבה את מדינת ישראל על המפה כמובילה בתחום הלוחמה ואכיפת צייד לא חוקי. כדי לחלוק את הידע שלנו עם העולם, אגף הפיקוח והאכיפה של הרשות יזם קורס העשרה ראשון מסוגו בעולם בנושא, שמתקיים בימים אלו.

ארגון הפקחים הבינ"ל, IRF, נוסד בשנת 1992 במטרה לקדם שיתופי פעולה וידע בין מדינות העולם למען השמירה על הטבע. מדינת ישראל הפכה לחברה בארגון הפקחים הבינ"ל ב-2016, וב-2017 הצטרפה לארגון הפקחים האירופי, המהווה חלק מהארגון העולמי. כיום, מעל 80 מדינות כבר חברות בארגון העולמי, ומידי שנה מצטרפות עוד ועוד מדינות.
הכנס הראשון בו השתתפה ישראל התקיים בארה"ב, ולאחריו הוזמנו נציגי הרשות להרצות בכנס של ארגון הפקחים האירופי בצ'כיה. אילן יגר ראש תחום מבצעים ומניעת ציד באגף הפיקוח והאכיפה של הרשות, ואורי שפירא, ממונה פיקוח ואכיפה במחוז מרכז הרצו במסגרת הכנס על התמודדותה של מדינת ישראל עם תופעת הציד הלא חוקי. "בסוף ההרצאה נגשו אלינו כמעט כל הנציגים שהיו בכנס ואמרו שההרצאה הייתה מרתקת והם רוצים לבוא לביקור בישראל וללמוד", מספר יגר.
הסנונית הראשונה שהגיעה לארץ היה פקח משוויץ, מנהל אגם ציריך אחריו הגיע פקח מגרמניה ואחרי פקח מארה"ב. שלושתם מאוד התרשמו מתחום הפיקוח והאכיפה בארץ מרמתם המקצועית של פקחי רט"ג וממגוון תחומי העיסוק של הפקחים, נושא השימוש באמצעים ,טכנולוגיה וניתוח מגמות לצורך הכוונת פעולות אכיפה הרשים גם הוא את הפקחים..
"לאחר הביקורים הבודדים הללו, עלה הרעיון לעשות משהו מרוכז, תוכנית מסודרת ומושקעת בישראל בנושא אכיפת ציד לא חוקי, אליו יגיעו מספר פקחים מרחבי העולם", ייחשפו לתחומי העשייה של פקחי רט"ג ויקיימו שיח בינ"ל עם הפקחים על מנת לדון בבעיות ובפתרונן. מסביר יגר. "הצענו את התכנית לארגון הפקחים הבינלאומי ולאירופי והם הרימו את הכפפה ולקחו חסות על התכנית המרשימה של הקורס..
קורס העשרה עולמי לאכיפת ציד לא חוקי
כך נולד המיזם הייחודי. חטיבת אכיפה בנתה קורס, העבירה את התכנית לארגון הפקחים האירופי והם שיווקו אותו. "הקורס הראשון נבנה כפיילוט עבור 10 פקחים, אבל תוך שבועיים קבלו יותר מ-20 בקשות של פקחים מכל רחבי העולם. לבסוף הרחבנו את הקורס ל-13 פקחים. הסתבר לנו שהביקוש לקורס היה רב בהרבה משציפינו".
הפקחים מגיעים לקורס ממגוון מדינות: קרואטיה, גרמניה, גיאורגיה, איטליה, אירלנד, רומניה, בריטניה וכו'.
מטרת העל של הקורס היא לחלוק את הידע והניסיון הרב שנצבר בישראל בתחום אכיפת ציד לא חוקי. דרך שיתוף הפעולה הבינלאומי עם ארגון הפקחים העולמי והאירופי, נחלוק עם הפקחים המשתתפים את הכלים, הידע והכישורים הנדרשים כדי להילחם ביעילות ובנחישות בציד לא חוקי.
מטרות התכנית העיקריות הן:
- היכרות עם האיומים הקיימים על הטבע והאופן בו אנו מגנים על החי והצומח בישראל
- היכרות עם שיטות פיקוח ואכיפה שונות של רשות הטבע והגנים בישראל
- היכרות עם שיטות העבודה של פקחי רשות הטבע והגנים בישראל אל מול אתגרי אכיפה שונים
- היכרות עם תחום איסוף הראיות כנגד עבריינים.
תעביר את זה הלאה: שיתוף טכנולוגיה וידע
התכנית בנויה על מיטב המרצים בישראל בתחום הציד הלא חוקי. מלבד הרצאות פרונטליות, הפקחים ייקחו חלק גם בקבוצות דיון, סדנאות יישום, יציאה לשטח, ביקור במעבדות ועוד. הם יבקרו במפעלי חברת אלביט, שם יכירו מקרוב את האמצעים הטכנולוגיים המשמשים אותנו בלוחמה ובאכיפת ציד.
"אחת הטכנולוגיות של אלביט שנחשוף אותם אליה היא 'קורל', אמצעי לראיית לילה ברמה גבוהה מאוד, באמצעותו ניתן לזהות דמויות במרחק של קילומטרים בודדים".
מלבד הפן המקצועי, מחכים לפקחים גם סיורי היכרות עם נופיה הקסומים של ישראל בקורס הנודד, שמתחיל בהר הכרמל ומסתיים במצדה. היחידה הימית תארח את הפקחים ובסיור על חוף מכמורת, תלמד אותם על נושא הפיקוח הימי, ולאחר מכן הם ימשיכו לביקור בבית החולים לצבי ים.
"נבהיר כי מדובר בקורס העשרה. הקורס נקרא באירופה 'Train the Trainer', כאשר הרעיון הוא שכל פקח שמגיע לכאן ילמד ויעביר את הידע שצבר לעמיתיו בארצו. כמו כן, אנחנו לא רק מלמדים, יש חשיבות רבה לשיתוף ידע – כולם לומדים מכולם – ולכן דרשנו מכל משתתף להציג וללמד אותנו. כל אחד מבאי הקורס הכין מצגת על פעילות השמירה על הטבע במדינתו", מסכם יגר.