יונקים ימיים בחופי ישראל

מאת: יאלי מבורך, פרוייקטורית ביחידה הימית של רשות הטבע והגנים - חוקרת מבנים חברתיים של דולפינים במסגרת לימודי התואר השני באוניברסיטת חיפה 09/06/2020

מי מאיתנו לא היה רוצה לפגוש דולפין? בעלי החיים הקסומים הללו נמצאים ממש כאן לחופי ישראל! מגוון מינים של יונקים ימיים מבקרים באזורנו ושניים מהם אף התמקמו באזור. הכירו את היצורים המופלאים האלו, המבלים כל חייהם בים הפתוח ויש בהם הרבה מעבר לחיוך השובב

Calf Suki
Calf Suki

אז מה זה בעצם יונק ימי?

זאת בדיוק השאלה ששאלתי את עצמי לפני 10 שנים, כאשר פגשתי לראשונה דולפין ישראלי במהלך שיט לחופי הארץ. מאז אותו מפגש ראשוני אני מתעניינת, חוקרת ולומדת על היצורים המופלאים האלה. יונקים ימיים הם יונקים, ממש כמוכם וכמוני, אשר גדלים כעוברים ברחם אימם ויונקים חלב עם לידתם! הם נושמים אוויר כמונו ושומרים על טמפרטורת גוף כמו שלנו. בניגוד אלינו, היונקים הימיים חיים בסביבה הימית לאורך כל חייהם ויש להם תכונות אשר מאפשרות להם להתקיים בתנאים השונים והמתאגרים הללו ולנצל את הסביבה הימית למחייתם.

בתוך ההגדרה הנרחבת של יונקים ימיים, קיימות מספר סדרות שונות:

סנפירגלאים (כלבי ים ואריות ים), טורפי יבשה (דובי קוטב ולוטרות), תחשאים (פרות ים, תחש הנהרות ותחש המשכן ולוויתנאים (לוויתני מזיפות ולוויתני שיניים). לוויתנאי המזיפות הם הלוויתנים הגדולים בעלי שיערות צפופות במקום שיניים אשר בעזרתן הם מסננים פלנקטון ולוויתנאי השיניים הם לוויתנים בעלי שיניים, ביניהם הדולפינים הקטנים יותר אשר נפוצים לחופי הארץ שלנו.

לאורך 196 הקילומטרים החופיים של מדינת ישראל על הים התיכון, מצאו להם בית שני מיני דולפינים שונים. הדולפינן המצוי (Tursiops truncates), אתם בטח מכירים אותו מהסדרה 'פליפר' או מריף הדולפינים, הינו דולפין יחסית גדול ואפור אשר נפוץ מאוד באזורים שונים בעולם. לחופי ישראל מתקיימת אוכלוסיה קטנה ויציבה אשר נצפית בעשרים השנים האחרונות לאורך כל קו החוף. את האוכלוסיה הזו אנחנו כבר מכירים לעומק. באמצעות סימנים מזהים על סנפיר הגב של הדולפין, קבועים ויחודיים ממש כמו טביעת אצבע, ניתן לזהות את הדולפינים באופן פרטני ולעקוב אחריהם לאורך השנים. אצלנו בארץ חיים כמה עשרות פרטים של דולפינים 'צברים' מוכרים שחיים פה כבר שנים רבות. את חלק מהדולפינים האלה כבר למדתי לזהות במהלך המפגשים איתם בים הפתוח וכל פעם מרגש אותי מחדש לפגוש בדולפין מוכר. קחו לדוגמא את סוקי, דולפיננית ישראלית ותיקה. נצפתה לראשונה ב 2005 עם גור קטן, ולאחרונה באפריל 2020 עם גור אחר. במהלך 15 השנים הללו צפינו בה פעמים אינספור עם 5 גורים שונים, דולפינים ישראלים גאים שהצטרפו לאוכלוסיה.

דולפין מצוי גיא לויאן, דולפין מצוי - צילום גיא לויאן

המין השני הנפוץ אצלנו בארץ הוא הדולפין המצוי (Dolphinus delphis), מין דולפין קטן יותר, עם דוגמת צבע יחודית בצידי הגוף. בחופיה הדרומיים של ישראל חיות מספר להקות של דולפין מצוי אשר נצפות ונחקרות בעשר השנים האחרונות. הדולפין המצוי מוגדר כמין בסכנת הכחדה בים התיכון ואכן המספרים שלו הולכים ומתמעטים, תופעה זו מגבירה את העניין והיחודיות של האוכלוסיה שלנו בדרום הארץ, ואת חשיבות השימור שלה שכן לא נשארו עוד הרבה כמוה בים התיכון.

דולפינן מצוי – צילום יאלי מבורך, דולפינן מצוי - צילום יאלי מבורך

בנוסף לשני המינים הללו, מגיעה אחת לכמה שנים אורחת מיוחדת מאוד, כלבת ים ממין כלב ים נזירי ים תיכוני (Monachus monachus). מין זה של כלבי ים הוא בלעדי לים התיכון ונמצא בסכנת הכחדה חמורה. נקבת כלבת הים מגיעה לצפון הארץ (אזור ראש הנקרה) לחפש מזון, ניתן לזהות שזו אותה אחת על פי צלקת קטנה בצד הראש. על מיני היונקים הימיים החיים לחופי הארץ מתקיימים מחקרים ארוכי טווח תחת אוניברסיטת חיפה, ביניהם המחקר שלי המתמקד במבנה החברתי של האוכלוסיות, בו אני מתמקדת בקשרים החברתיים בין דולפינים, חלוקה לקבוצות בתוך האוכלוסיה ואיך גורמים חיצוניים משפיעים על כל קבוצה או פרט בנפרד.

כלבת ים נזירית – מיה אלסר, כלבת ים נזירית - צילום מיה אלסר

לאורך הים האדום המצב קצת אחר, בגלל שרצועת החוף האילתית שלנו קטנה מאוד (14 ק"מ) וממוקמת ממש בקצהו של מפרץ עקבה, אין אוכלוסיות מקומיות של יונקים ימיים. דרומית לחופי ישראל, במימי הים האדום, חיים מספר מינים של יונקים ימיים אשר מבקרים את חופינו מספר פעמים בשנה. בין המינים ניתן לצפות בגרמפוסים (Grampus griseus), בעבשנים קטלניים (Pseudorca crassidens), בסטנלה ארוכת חרטום (Stenella longirostris), בדולפינן אנקולי (Tursiops aduncus), בסוסא הודי (Sousa plumbea) ובמינים נוספים נדירים יותר. (Notarbartolo Di Sciara et al. 2017)

בניגוד ליבשות ולגבולות מדיניים, הימים והאוקיינוסים הינם פתוחים ומחוברים ביניהם, ועל כן חיות ימיות יכולות לנדוד מרחקים ארוכים ומדי פעם מגיעים לחופינו מבקרים נדירים ומרתקים אשר עקבו אחר להקות מזון לאזורנו או טעו בדרך. בין התצפיות המעניינות בשנים האחרונות, זכיתי לצפות בלוויתן הכחול שהגיע לחופי אילת לביקור בשנת 2018 ובלוויתן הקטלן שהגיע לצפון הארץ בפברואר 2020. בנוסף, במהלך אפריל 2020 היו מספר תצפיות נדירות של להקות עבשנים קטלניים, זהו מין של מין עמוקים ונדיר מאוד לראות אותו בקרבת החוף. מעבר לתצפיות אלו, אחת לכמה שנים מבקרים אותנו להקות של גרמפוסים ואפילו לוויתנים מצויים.

צפו בסרטון 'עבשנים קטלניים מול שדות ים'  שצילם ערן לוי:

על היונקים הימיים החיים בקרבת בחוף מאיימים גורמים לא מעטים ורבים מהם קשורים לנוכחות האדם. מנועי כלי השיט הרבים הנעים לאורך חופינו מייצרים רעש תת מימי חזק המפריע לתקשורת והתמצאות הדולפינים. לכלוך וזיהומים המגיעים מהחוף עשויים לפגוע בבריאות הדולפינים ורשתות או חבלי דיג עלולים להיתפס על הדולפינים ולפגוע ביכולת השחייה שלהם. המחקר שלי ומחקרים נוספים מתאמצים ללמוד את אורח חייהם של הדולפינים על מנת להצליח לשמור עליהם בצורה הטובה ביותר. גם אתם יכולים לעזור! שמרו על החוף נקי, אספו אחריכם את האשפה. אם אתם רואים להקת דולפינים בים, אל תרדפו אחריהם עם הסירה, אפשרו להם מרחב תמרון ותהנו מהחיות הנהדרות האלה בסביבתם הטבעית.

אם ראיתם דולפין פצוע או במצוקה, התקשרו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*

 

כתבה: יאלי מבורך, פרוייקטורית ביחידה הימית של רשות הטבע והגנים – חוקרת מבנים חברתיים של דולפינים במסגרת לימודי התואר השני באוניברסיטת חיפה

Yaly Mevorach, project manager, marine unit, NPA
MSc student at the university of Haifa, studying social structures of dolphins