השקט שמוצאים מתחת למים

מאת: אביב אשד, מדריך ראשי בביה"ס לצלילה חופשית "עומקים" 23.03.2020

עולם הצלילה החופשית

IMG-20191122-WA0028~2
IMG-20191122-WA0028~2

צף לי ללא מאמץ על פני המים, גלים מערסלים בעדינות, עיניי עצומות, איבריי רפויים והנשימה האיטית מתואמת עם קצב הלב הרגוע. הכול סביבי כמעט עוצר ואני מתכנס לי אט אט לתוך עצמי ומלבד הד פעימות הלב דבר לא חודר פנימה.

 כמו מתוך שינה שואף את האוויר באיטיות דרך הפה והוא זורם לו במורד הגרון, ממלא את הריאות והנה, עוד שנייה יתחיל המסע אל תוך עצמי. קצב הלב יורד ושלווה מתפשטת באיברים. זה לא באמת משנה אם תעמיקו ל-50 מטרים או תישארו קרוב לפני המים. מעכשיו החיבור הזה של גוף ונפש מודעים ילווה אתכם בזמן הקרוב.

עבורי צלילה חופשית היא סוג של עמוד שדרה שמאפשר עוצמה פנימית לצד גמישות, וגם מחבר את רוב תחנות חיי לרצף של חוויות מים והתפתחות – החל מהיותי שחיין אלוף הארץ במשחי פרפר בילדותי ואחר כך צוללן  בחיל הים, דייג חובב ברובה, סטודנט לביולוגיה ימית, וכלה בהדרכה בארץ ובחופשות של צלילה חופשית בחו"ל.

אם אתם חושבים שצלילה חופשית היא ספורט אקסטרים שמתאים רק לאתלטים בכושר בעלי ריאות גדולות ותיאבון להרפתקאות, זה ממש לא נכון. צלילה חופשית היא ענף ספורט שמתאים לכל אחד וכמעט לכל גיל, ולכושר הגופני שלכם יש משמעות קטנה מאוד. צלילה חופשית היא אולי הספורט היחיד שההצלחה בו מגיעה מהמקום השקט ביותר שתמצאו בעומקכם. כל מה שדרוש הוא שקט ושלווה, ריכוז והשוואת לחצים. במילים אחרות, זו מדיטציה במים.

בעבר הצלילה החופשית שימשה את בני האדם רק לדברים מעשיים כמו שליית פנינים, איסוף ספוגים וכמובן דיג. כיום היא ענף ספורט ופנאי לכל דבר, עם תחרויות ושיאי עולם מרשימים. היום השיא הוא צלילה לעומק יותר מ-200 מטרים בעצירת נשימה. אחד הסודות שמאפשרים לנו לעצור נשימה לדקות כה רבות ולרדת לעומקים שכאלו הוא רפלקס הצלילה של היונקים (m.d.r), המשותף לנו וליונקים הימיים. מנגנון פיזיולוגי זה מעביר אותנו למצב חסכוני בחמצן, ובזמן זה קצב הלב יורד ירידה חדה, עד 15 פעימות בדקה, והדם זורם מהגפיים לכיוון מרכז הגוף והמוח (blood shift).

עומקים שבעבר נראו כמו חלום רחוק ובלתי אפשריים, היום הם בהישג ידו של אדם ממוצע והפכו לעניין פשוט  יחסית בזכות קורסים מסודרים של יומיים-שלושה. אז מה לומדים בקורס כזה, בעצם? לצד חומר תיאורטי לומדים כללי בטיחות וחוקים פיזיקליים שמשפיעים עלינו בזמן עצירת הנשימה, לומדים כיצד לנשום נכון ולהתכונן לעצירת הנשימה, איך להרפות ולהירגע מבחינה גופנית ומנטלית בעזרת דמיון מודרך, למשל, ואיך להתמודד בדרך חיובית ואף בחיוך עם התחושות שעולות בנו תוך כדי עצירת הנשימה. אותן תחושות שפעם קראנו להן "אמאל'ה, נגמר לי האוויר". או במילים אחרות: נלמד את הגישה הנכונה.

צלילה חופשית היא כלי שאפשר לנצל למטרות מעשיות במגוון אופנים לא שגרתיים, למשל להכשרת הפקחים הימיים ברט"ג האוכפים את פקודת הדיג כדי שיוכלו לרדת לעבוד בעומק 20-10 מטרים באופן יעיל ובטיחותי, לאימון חיילים כדי שיהיה להם ביטחון במים, לגולשים שנופלים מגלים גדולים לתוך התערבלות ארוכה מתחת לפני המים במצבי ים קשים, ואף לקבוצות נוער בסיכון. בני הנוער באים לסדנה לפיתוח מודעות. בסדנה, לצד הכיף וההנאה הבסיסית מעצם השהייה בים עם מסכה ושנורקל, אנחנו נותנים להם כלים להתמודדות נכונה יותר עם התת-מודע במצבי קיצון ימי ועם הצורך המיידי לנשום, ואלו כלים שהם יכולים להשתמש בהם גם בחיי היום-יום.

אז תרשו לעצמכם פשוט להירגע, לשים מסכה, שנורקל וסנפירים, לקחת נשימה עמוקה ופשוט להעמיק עם חיוך נינוח. הוא ילך ויתרחב עם כל שנייה של עצירת הנשימה.

>> למאמר באנגלית: The peace you can find underwater