צוללים ומנקים: שבוע אדם וים 2018 בהתאחדות הישראלית לצלילה
02/12/2018ב-8 ביוני השנה חל יום האוקיינוסים הבינלאומי, והשנה הוא עמד בסימן פסולת הפלסטיק בים. רשות הטבע והגנים קיימה בסמיכות לתאריך זה את ״שבוע אדם וים״, שבו ההתאחדות הישראלית לצלילה משתתפת בארבע השנים האחרונות.

בכל שנה אנו מארגנים במועד זה צלילות ניקיון בכל מועדוני הצלילה החברים בהתאחדות הישראלית לצלילה בים התיכון, מנהריה ועד אשקלון. המאמץ המרוכז הוא שיאן של צלילות הניקיון ושל סקרי הפסולת הימית המתבצעים במהלך השנה כולה. צלילות הניקיון עוזרות לנקות את אתרי הצלילה שלנו ואת שמורות הטבע הימיות, ועוזרות בהעלאת מודעות הציבור בכלל וציבור הצוללים בפרט לחשיבות השמירה על ניקיון הסביבה הימית.
בכל אחד מהמועדונים המשתתפים תודרכו הצוללים על ידי מתנדבי ההתאחדות הישראלית לצלילה וצוידו בשקי רשת לאיסוף הפסולת. בנוסף לתדריך נערכה במועדונים גם פעילות הסברה לצוללים על נזקי הפסולת הימית ועל הדרכים לצמצומה. לאחר סיום הצלילה שקל כל זוג צוללים את שק הפסולת שלו או כל חפץ אחר שהוצא מהמים. בנוסף לשקילה הפסולת מוינה בהנחיית מתנדבי ההתאחדות הישראלית לצלילה לקטגוריות, על פי סוגי הפריטים או החומרים המרכיבים אותם. כל המידע תועד בטופסי רישום מיוחדים.
מועדוני הצלילה המשתתפים נתנו הנחה משמעותית על שכירת ציוד, וברוב האתרים ניתנו לצוללים המשתתפים מכלי צלילה, משקולות ודחיסות אוויר בחינם, במימון ההתאחדות הישראלית לצלילה ורשות הטבע והגנים.
על מנת שצוללים רבים ככל האפשר יוכלו להשתתף בפעילויות, וכן בהתחשב במצב הים, התחלנו את הצלילות ב-1 ביוני וסיימנו אותן ב-16 ביוני. השנה הושם דגש מיוחד על צלילות ניקיון בשמורות ובגנים הלאומיים ולא רק באתרי הצלילה הרגילים. הצוללים ממועדון ״צוללי שמיר״ צללו בחוף שמורת אכזיב, צוללים ממועדון ״פוצקר״ מנהריה ניקו את הקניון שבשמורת אכזיב, צוללי ״משמר הים״ בעזרת מועדון ״רוח צפונית״ צללו וניקו את שמורת שקמונה, צוללי מועדון הצלילה ״קיסריה העתיקה״ צללו בנמל העתיק בגן הלאומי קיסריה, הסטודנטים למדעי הים ממכמורת צללו וניקו את מעגן מכמורת וסביבתו, צוללים ממועדון ״ריף הרצליה״ ניקו את חוף דן אכדיה, צוללים ממועדון ״אוקטופוס״ ניקו את חוף גורדון, צוללים ממועדון Out Of The Blu ממודיעין צללו וניקו את הגן הלאומי פלמחים, ו״צוללי הדרום״ צללו וניקו את חופי הגן הלאומי אשקלון. הצלילות בשמורות ובגנים הלאומיים נעשו בעזרתם של מנהלי הגנים ופקחי השמורות הימיות.

150 צוללים, 1,300 פרטי פסולת במשקל כולל של 600 ק"ג
השנה השתתפו בצלילות כ-150 צוללים והוצאו מהים יותר מ-1,300 פריטי פסולת במשקל כולל של כ-600 ק״ג. לאחר שקילה, מיון ותיעוד של הרכב הפסולת נמצא שפלסטיק מהווה 70% מסך כל הפסולת, ואחריו פסולת העשויה ממתכת, שהיוותה 11% מכלל הפסולת וכללה בעיקר ציוד דיג ופסולת בניין. 8% מהפסולת שהוצאה הייתה עשויה בד, בעיקר של פריטי לבוש שנמצאו בנמל קיסריה. כמו כן הוצאו פריטים כגון צמיגים, ומספר רשתות דיג הוצאו על ידי מתנדבי ״משמר הים״ שהוכשרו לכך. לצערנו, על פי הנתונים מקורם של רוב פריטי הפסולת הוא ציבור המשתמשים בחופי הרחצה ובגנים הלאומיים. המידע על כמויות וסוג הפסולת באתרים השונים מצורף לבסיס הנתונים המרוכז על ידי ההתאחדות הישראלית לצלילה בשנים האחרונות, ומשמש גם לצורך מחקר בינלאומי באוניברסיטת חיפה ולתוכנית הניטור הלאומית של המשרד להגנת הסביבה.
כמו בשנים הקודמות הייתה גם השנה היענות יפה מאוד של מועדוני הצלילה ושל ציבור הצוללים. אנו מעריכים שאם מצב הים לא היה מחייב דחייה ואף ביטול של חלק מהצלילות שתוכננו, היו מגיעים צוללים רבים יותר. לצוללים בכל המוקדים חולקו צמידים כחולים מתנת רט״ג, הקוראים להכרזת השמורות הימיות, וכובעים או רצועות מסכה מתנת ההתאחדות הישראלית לצלילה. זוג הצוללים המצטיין בכל מוקד גם זכה במינויי מטמון מתנת רשות הטבע והגנים.
אנו רואים בפעילות למען הסביבה הימית חלק מהמחויבות שלנו כארגון צלילה ועמותת צוללים, ובשנים האחרונות אנו הולכים ומרחיבים את מגוון והיקף הפעילויות של צוללי ומועדוני ההתאחדות הישראלית לצלילה למען הסביבה הימית.
