פיקוח ואכיפה ימיים: דיג במפרץ אילת

מאת: עמרי יוסף עומסי, פקח ביחידה הימית באילת 02/12/2018

על רצועת החוף הקצרה יחסית של מפרץ אילת, שוכנת אחת השוניות הטרופיות הצפוניות ביותר בעולם, המהווה בית למאות מיני דגים ואלמוגים ולמעל אלף מיני חסרי חוליות. בתוך מערכת אקלוגית צבעונית זו, קיימים גם מינים רבים הייחודיים למפרץ אילת. בזכות ססגוניותם הם מהווים מוקד משיכה לתיירות, ובכך מבססים חלק גדול מכלכלת התיירות של העיר. כל אלו מדגישים את הצורך בשמירה ובהגנה על המשאב הייחודי כאינטרס מקומי ולאומי.

מפרץ אילת - דג מהמין יולית ים סופית כפי שהוא נראה כשהוא שוחה בחופשיות במימי מפרץ אילת (צילום עמרי יוסף עומסי.jpg
מפרץ אילת - דג מהמין יולית ים סופית כפי שהוא נראה כשהוא שוחה בחופשיות במימי מפרץ אילת (צילום עמרי יוסף עומסי.jpg, יולית ים סופית שוחה בחופשיות במימי מפרץ אילת. צילום: עמרי יוסף עומסי

עם העברת הסמכויות לאכיפת תקנות הדיג מפקחי הפיצוח של משרד החקלאות לידי רשות הטבע והגנים, הגיעה לדייגי אילת בשורה חדשה: לאחר יותר מעשור שבו על פי חוק היה אסור לעסוק בדיג ספורטיבי מכלי שיט באילת, חודשה הנפקת רישיונות הדיג הספורטיביים. כעת דייגי אילת יכולים לעסוק בדיג ספורטיבי באופן חוקי ולהחזיק רישיון על שמם, המקנה להם אישור לעסוק בדיג. בחודשים הראשונים של שנת 2018 נעשו מאמצים רבים על מנת להנגיש לציבור הדייגים את המידע על הצורך ברישיונות ולעודד אותם להקדים ולהסדיר את רישיונותיהם האישיים. יש לציין לטובה את ציבור הדייגים באילת, שברובו פעל על פי חוק וכיום, לקראת סוף 2018, אני נהנה לומר שנדיר להגיע לכלי שיט שעליו דייגים ולגלות כי מבוצע ממנו דיג ללא רישיון.

על דייגי אילת – הספורטיביים והמקצועיים – להכיר לא רק את תקנות הדיג אלה גם את רשימת מיני הדגים המוכרזים כערכי טבע מוגנים, ולדעת לעשות ככל הניתן על מנת להשיב דגים מוגנים למימי המפרץ תוך גרימת נזק מינימלי לבעלי החיים. יפה לראות שלא מעט דייגים בקיאים בדרכי השחרור של בעלי החיים ונהנים לשים דגש על שחרור נכון של מיני דגים האסורים בדיג ואף על שחרור של מיני דגים צעירים שלא הגיעו לבגרות, וזאת אף על פי שמגבלות גודל המינימום כמעט לא חלות על מיני הדגים הנפוצים במפרץ.

למרות כל אלו ישנם מקרים חריגים שבהם פקחי רט"ג נתקלים בדייגים בעת דיג בלתי חוקי של מינים מוגנים בשיטות שאסורות באילת ובתחום שמורות הטבע. באוקטובר השנה התרחש אירוע יוצא דופן אשר בו עוכבו, נעצרו ונחקרו מספר דייגים שעסקו בדיג ברובה צלילה לדיג תת-מימי בתחום שמורת טבע מוכרזת, ובכליהם נתפסו אמצעים רבים – בהם ציוד לצלילה חופשית, כפפות, סכינים ורובה חיצים לצלילה. בידי הדייגים נמצאו לצערנו חמישה דגי שונית מוגנים בוגרים: ארבעה תוכינונים ממינים שונים ודג מהמין יולית ים סופית שהוסרו מהם קשקשים ואיברים פנימיים.

פגר של יולית ים סופית שנתפסה באירוע דיג זה (צילום עמרי יוסף עומסי).jpg, פגר של יולית ים סופית שנתפסה באירוע בדיג. צילום: עמרי יוסף עומסי

נגד החשודים במעשים המליץ רכז האכיפה באילת להגיש כתבי אישום ולהביא אותם לדין בפני שופט. חשוב להבין את תפקידם של דגים אלו במערכת האקולוגית כמעצבי שונית. גריעת מספר דגים בוגרים גדול כל כך מאזור קטן יחסית מהווה שינוי משמעותי למבנה האקולוגי, וכמובן הפגיעה היא לא רק בדגי השונית שנידוגו אלא בכלל סביבתם הטבעית. הטבע ידע להשתקם, אך מקרים כאלו יש לעקור מן השורש ולדעת למתוח קווים אדומים בכל הנוגע לפגיעה מכוונת וחמורה בשמורה תוך שימוש באמצעי דיג דוגמת רובה חיצים לדיג תת-מימי, האסור לשימוש בכל מפרץ אילת.

ציוד הדיג באירוע הדיג בניגוד לחוק בשמורה .jpg, ציוד הדיג שנמצא באירוע הדיג ומנוגד לחוק בשמורה

הציבור ברובו המוחלט מביע נכונות ורצון לדוג על פי החוק. במהלך שנת 2018 פנו אליי עשרות דייגים בשאלות מגוונות, ולרבים מהם תואמו פגישות אישיות עם דייגים שהביעו את רצונם בכך.

בסמוך לתום תקופת ההסברה באמצע השנה התקיים מפגש דייגים ביוזמת רט"ג וכלל שיח פתוח עם דייגי אילת. ערב דייגים נוסף באילת מתוכנן לצאת לדרך לקראת סוף השנה, בדגש על עדכון רשימת המינים המוגנים העתידה להתפרסם ברשומות בתקופה הקרובה והשפעתה על המשך הדיג במפרץ.