פיקוח ים כנרת
02/12/2018בחודש מאי 2018 נכנסנו, איליה קשקרוב ואנוכי, לתפקיד פקחי דיג בכנרת. משיחות עם קודמים לנו בתפקיד (מטעם גופים אחרים) הבנו שאנו הולכים לריב הרבה עם דייגים מטבריה והסביבה. בפועל, מצאנו דייגים העובדים בים עשרות שנים, רוצים רק להתפרנס, ונראה כאילו הסיפורים שייכים לעבר או מוגזמים.

ביום הראשון בעבודה קיבלנו טלפונים מגורמים שונים עם מידע על דייג שהוציא שני טון של דג כסיף וכל הדגים מורעלים. הגענו למקום ופגשנו דייג בן 70 שנראה בן 40. הוא קיבל את פנינו בצעקות רמות תוך כדי שהוא מסביר שכך הוא מדבר והוא לא יודע לא לצעוק.
אספנו מדגם מהדגים ושלחנו לבדיקת מעבדה, והתברר שהכול בסדר ואין הרעלה.
ענף הדיג המקצועי בים כנרת מורכב מכ-60 עד 70 סירות דיג שדגות ברשתות עמידה בשיטות מסורתיות, וסדר גודל של 100 דייגים מקצועיים, רובם בני 70-40 וחלקם דור שלישי של דייגים. דור ההמשך מורכב מכ-15 דייגים בני 40 ופחות.
הדיג מתבצע ביום ובלילה והסירות מתחלקות לדייגי אמנונים ולדייגי בורי. האמנון הוא דג מקורי בכנרת והבורי הוא דג מאוקלם בה, וכ-800,000 דגיגים מוזרמים בכל שנה על ידי משרד החקלאות לאגם. לעיתים מזרימים גם דגיגי מושט לצורך הגדלת מספר הדגים באגם. פרט לכך ישנו גם דג הכסיף, שאוקלם בכנרת בעבר ומתרבה באופן עצמאי.
מלבד הדייגים המסורתיים ישנה ספינת דיג אחת השייכת לקיבוץ עין גב. בספינה זו דגים ברשת הקפה והיא היחידה כיום שעוסקת גם בדיג סרדינים.

בכל יום בשעה 4 לפנות בוקר עולים הדייגים מהים למזח הדייגים בטבריה ושם מחכים סוחרים מחנויות הדגים בעיר, מהכפרים הערביים בסביבה, וכאלו המשווקים את דג הבורי לרצועת עזה.
דגי הבורי נמכרים בדרך כלל לסוחרים קבועים במחיר קבוע, ואילו על דגי המושט מתקיימת במקום מכירה פומבית או שהדגים נמכרים לפי הזמנה מראש לחנויות.
כשנכנסנו לתפקיד לכמחצית מהדייגים לא היה רישיון דיג בתוקף, והתחלנו בהליך של אזהרות והסברה כדי להסדיר את כולם. כיום כל הדייגים מסודרים עם כל הרישיונות הדרושים, ולחלקם עזרנו באופן אישי למלא טפסים ולהוציא את הרישיון.
כיום, מערכת היחסים בין הצוות לדייגים היא של הערכה וכבוד הדדי, והדייגים מדגישים פעמים רבות שהם מעריכים את זה שיש סדר בים ושכל הדייגים הלא מקצועיים יצאו מהים.
התמודדות נוספת שלנו בתחום האכיפה היא דיג לא חוקי בעזרת רשתות מהחוף, בדרך כלל בלילה. דייגים אלו הם דייגים לא חוקיים, שמגיעים בלילות בעיקר לאזור צפון הכנרת ודגים בגריפה עם רשתות בעלות עין קטנה. את הרשתות הם מסליקים בשיחים בתום הדיג בדרך כלל, ולכן אנו עורכים סיורים וחיפוש פעם בשבוע. בשיטה זו כבר מצאנו כ-3,000 מ' רשתות.
הדיג הספורטיבי בכנרת מצומצם לדיג חכות מהחוף ומכלי שיט. דיג בצלילה חופשית אסור בכנרת ועקב חוסר הראות במים כמעט ואינו מתבצע.
לפני כניסתנו לתפקיד היו רק כמה עשרות רישיונות דיג ספורטיביים בכנרת. נכון להיום, הודות להסברה נכונה ועיקשת, הונפקו 1,150 רישיונות ספורטיביים. הציבור ברובו המוחלט מבין את הדרישה לרישיונות דיג ספורטיביים ולא נתקלנו בוויכוחים או בהתנגדויות יוצאות דופן.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות