מניעת דריסת לוטרות באמצעות "מדפים יבשים"
23/08/2023רשות הטבע והגנים ונתיבי ישראל בשיתוף פעולה למניעת דריסת לוטרות באמצעות "מדפים יבשים"

הלוטרה הוא מין של יונק טורף החי בסביבה של מים זורמים או מקווי מים קבועים. בעשור וחצי האחרונים נדרסו בעמק החולה מעל לעשרה פרטים כאשר ניסו לחצות כבישים. מוזר ככל שישמע הדבר הלוטרה נמנעת מלחצות את הכביש במעבירי המים אליהם מנותבים נחלים איתנים וחלק ניכר מהדריסות אירעו ממש בסמוך למעברי המים.
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: "מניסיון שנצבר בארץ ובעולם אנחנו יודעים שתוספת של מדף יבש הממוקם מעל למפלס המים במעביר המים יכול להועיל. נתיבי ישראל התגייסו למאמץ לשמירה על הלוטרה והרכיבו לבקשת רשות הטבע והגנים מדפים יבשים בכמה מעבירי מים בהם זורמים מים כל השנה.
התקנו מצלמות מעקב והתוצאות לא אחרו לבוא. לאחרונה צולמה לוטרה חוצה באחד המעבירים. סביב מעביר זה נדרסו בעשור האחרון 4 פרטים. על מנת להגביר את השימוש במעבר הותקנה גם גדר מנתבת. הגדר מונעת את העלייה לכביש ומנתבת את הלוטרה לעבר מעביר המים. בנוסף ללוטרה אנחנו רואים שימוש גם של מינים נוספים ובהם נמיה, דלק ומכרסמים שונים. שיתוף הפעולה עם נתיבי ישראל לשיפור המעברים ושיתופי פעולה עם גורמים נוספים לשיפור איכות וכמויות המים הזורמים בנחלי ישראל נותנים תקווה שאוכלוסיית הלוטרה תמשיך לשגשג ואולי תוכל לחזור ולאכלס גם מקומות מהם נכחדה בעשורים האחרונים."
לוטרה הוא מין של יונק טורף החי בסביבה של מים זורמים או מקווי מים קבועים. בישראל הלוטרה האירופית נמצאת בקצה גבול התפוצה העולמי הדרומי שלה ומאכלסת את הנחלים של מערכת הירדן שמצפון לכנרת את הירדן בואכה עמק בית שאן ובעבר הלא רחוק אף את נחלי החוף כמו נחל תנינים הקישון והנעמן. צמצום אוכלוסיית הלוטרה נובע מפיתוח מואץ של אזורי מחייתה קיטוע בית הגידול שלה על ידי כבישים ותשתיות ופגיעה באיכות המים של הנחלים.
זיהומים שונים הביאו לפגיעה משמעותית בדגה וגרמו לעליה בעכירות המים דבר שמקשה על ציד בצלילה. סקרים שעורכת רשות הטבע והגנים בשיתוף החברה להגנת הטבע, בעשורים האחרונים הצביעו על פגיעה באוכלוסיית הלוטרה וכיום היא מוגדרת בסכנת הכחדה קריטית.
לאחרונה השיקו רשות הטבע והגנים, נתיבי ישראל וטיקטוק קמפיין משותף להצלת חיות הבר בכבישים. מידי שנה מתועדים למעלה מ-2,000 בעלי חיים שנדרסים בכבישים ברחבי הארץ, אך המספר גדול בהרבה שכן אלו רק התאונות המדווחות כשהם נפגעים ומתים הרחק מהכביש. על מנת להעלות את המודעות לנושא, השיקה רשות הטבע והגנים ונתיבי ישראל קמפיין משותף עם טיקטוק ישראל תחת ההאשטאג: #דרך טבע.
מדובר בבעלי חיים רבים ומגוון של מינים: יעלים, צבועים, צבאים, דורבנים, קיפודים וזאבים אשר מעוניינים לעבור מבית גידול אחד לאחר, בחיפוש אחר מזון או טריטוריה חדשה ונאלצים לחצות כבישים ומוצאים בהם את מותם. כמו כן היקף הדריסות בקרב בעלי חיים קטנים בניהם זוחלים, דו-חיים וציפורי שיר הוא גדול מאוד אך אין כיום יכולת לאמוד אותו במדויק.
בהתאם לדיווחים שהגיעו לרשות הטבע והגנים, הכבישים בהם נדרסות יותר חיות בר ובהם צריך לשים לב באופן מיוחד הם: כל הכבישים ברמת הגולן, כביש 90, לאורך ים המלח, הבקעה ובערבה הדרומית, כביש 12 בהרי אילת, כבישים 89 ו-899 בגליל המערבי ובגליל העליון, כבישים 1 ו-395 בהרי ירושלים, כביש 38, 35 232 וכביש 4 בשפלה ובמישור החוף הדרומי וכבישים 40 ו-171 בהר הנגב ובנגב המרכזי.