פקודות הדייג וסיכום שנת 2018

מאת: איל מילר, מנהל מרחב ים, מחוז צפון 02/12/2018

בינואר 2018 קיבלה רשות הטבע והגנים את האחריות לאכיפת פקודת הדיג בכל הארץ. לאחר גיוס והכשרה של צוות ימי, המורכב מ-5 פקחים ומנהל מרחב, ב-1 במאי המרחב הימי החדש של מחוז צפון, הנפרש מחדרה ועד ראש הנקרה, היה מוכן להתחיל את המשימה.

סיכום 2018 - שמורה ללא דייג איל מילר.jpg
סיכום 2018 - שמורה ללא דייג איל מילר.jpg, שמורה ללא דייג. צילום: איל מילר

וחשבנו ששנת 2017 הייתה שנה טובה…

בכתבה הקודמת שלי סקרתי את ההישגים של הפעילות הימית ב-2017. שנת 2018 הגדילה לעשות ולהיטיב עימנו עוד יותר. בינואר 2018 קיבלה רשות הטבע והגנים את האחריות לאכיפת פקודת הדיג בכל הארץ. לאחר גיוס והכשרה של צוות ימי, המורכב מ-5 פקחים ומנהל מרחב, ב-1 במאי המרחב הימי החדש של מחוז צפון, הנפרש מחדרה ועד ראש הנקרה, היה מוכן להתחיל את המשימה.

התחלנו לצאת לסיורים ימיים בשעות לא שגרתיות ולבצע מפגשים עם דייגים, ביקורות על רישיונות, שיטות דיג ובדיקות שלל ומכסה יומית. לשמחתי נראה שציבור הדייגים המסחרי והספורטיבי לקח אותנו ברצינות ומהר מאוד ראינו שיש עלייה במספר הרישיונות המונפקים. ניתן לומר שרובם הגדול של מפגשי הפיקוח, גם אלו שהסתיימו בחקירה, התנהלו באווירה טובה ומכבדת. רק אירועים מעטים כללו צעקות וניסיונות בריחה והתחמקות של החשודים, ואני שמח להגיד שאין חשוד שלא הצלחנו לחקור.

המעבר ממצב שבו לא הייתה אכיפה בים למצב שבו היא מתרחשת על בסיס יומי לא קל, ולכן במקביל לפעילות הפיקוח והאכיפה קיימנו מספר ערבי הסברה עם הדייגים והסברנו את תקנות הדיג בדרך הבהירה ביותר. כמו כן הופקו חוברות הסברה בשפה העברית, הערבית והרוסית, והן מסבירות את תקנות הדיג בשפה פשוטה וברורה.

פעילות האכיפה בים של המרחב הימי כוללת מפגש עם הדייג בים או ביבשה, בדיקת רישיונות, בדיקת שיטת הדיג, מדידה של אורך הדגים על מנת לוודא שהם באורך המינימלי הדרוש, ושקילה של השלל אם מדובר בדיג ספורטיבי (בדיג מסחרי אין מגבלת שלל). בתקופות האיסור על שיטות דיג כאלה ואחרות יצאנו לים על מנת לוודא שלא מתבצע דיג בשיטה או בזמן האסורים.

על אף ההתבטאויות המרובות מפי מעט אנשים על הגזמה בפיקוח ובאכיפה, נראה שרוב הדייגים מברכים על הצעד שבו יש מעורבות ישירה של רשות הטבע והגנים בנושא הדיג.

סיכום 2018 – תפיסת שלל כפול מהמותר בצלילה חופשית (צילום איל מילר).jpg, תפיסת שלל כפול מהמותר בצלילה חופשית (צילום: איל מילר)

עד כאן בעניין פקודת הדיג.

ב-16 במאי 2018 התקיים דיון בבית הדין הגבוה לצדק בירושלים בעניין עתירת הדייגים הספורטיביים נגד איסור הדיג בשמורת ראש הנקרה (ראו כתבה קודמת בנושא בגיליון בויה מספר 8). בית הדין, בהסכמה של שלושה שופטים פה אחד, דחה את עתירתם וקבע ששמורת ים ראש הנקרה צריכה להתנהל על פי התקנות האוסרות דיג בשמורה, למעט החלק שבו היתרנו דיג במקל בלבד ללא שום אמצעי עזר.

לאחר מאמצי הסברה ואכיפה ממושכים ניתן לומר שיש לנו שמורת ים תיכון ישראלית ראשונה שלא מתבצע בה דיג בשום שיטה. נוף השמורה, שהיה מורכב ברובו מדייגים העומדים על טבלאות הגידוד, התחלף במטיילים, ציירים, צלמים או בקטעי חוף פראיים של טבלאות גידוד וים נקיות מכל מפגע.

מאחל לכולנו שנת 2019 טובה לפחות כמו השנה שקדמה לה.