עונת ההטלות החלה: קן ראשון של נקבת צב ים אותר השבוע בעכו
09/05/2023קן ראשון לעונה אותר באזור עכו עם 44 ביצים של נקבת צב ים חומה. הטלה ראשונה לעונה זאת התרחשה שבוע מוקדם יותר מאשר שנה שעברה. עונת ההטלות של צבי הים החלה

הקן שאותר הועתק על ידי פקח רשות הטבע והגנים מהיחידה הימית זיו נדר לחוות הדגרה מוגנת בשמורת ראש הנקרה, משם האבקועים יצאו אל הים.
עונת ההטלות החלה
עונת ההטלות של צבי הים מתחילה בימים אלו ותימשך עד ספטמבר. שימו לב לזהות את העקבות שמשאירה אחריה נקבת צב הים שעולה לחוף להטיל ביצים ועקבו אחר ההנחיות בהמשך.
בעונת ההטלה המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בשילוב עשרות פקחי רשות הטבע והגנים ומתנדבים רבים סורקים את רצועות החוף של ישראל מדי יום בשעות הבוקר המוקדמות כדי לאתר את הקינים והביצים שהוטלו בלילה הקודם. זאת לפני שייטרפו על ידי טורפים או ייפגעו ממשתמשי החוף במהלך היום . מדי שנה מאותרים בחופי ישראל מאות קינים.
הקינים והביצים שיאותרו, יועתקו ברובם על ידי פקחים ואקולוגים של רשות הטבע והגנים שהוסמכו לכך לחוות הדגרה מוגנות בשמורות טבע וגנים לאומיים לטובת הגנה עליהם במהלך ההתפתחות העוברית עד הגחת האבקועים מהקן לעבר הים הפתוח.
במקומות מסויימים בשמורות טבע או גנים לאומיים של רשות הטבע והגנים, הקן יישאר במקום בו הוטל עם שלט הסברה בנושא. כדי לשמור עליהם יש להימנע מהפרעות כמו נוכחות ותאורה בלילה, השארת פסולת, רעש וכדומה סמוך לקנים.

מה עושים כשרואים עקבות על החוף
דבר ראשון מדווחים – דיווח על עקבות חשוב על מנת שפקחי רשות הטבע והגנים יוכלו להגיע אל הקן ולהעתיק אותו לחוות הדגרה בשמורת טבע המוגנת ממפגעים. בחופים עירוניים פעילים במיוחד עלולים העקבות להימחק ולא ניתן יהיה לאתר את הקן. הסכנה לקן כזה שיישאר בחוף גדולה והוא עלול להינזק מפעילות אדם או להיטרף, והאבקועים שיבקעו בחוף יהיו חשופים לסכנות רבות (רמיסה ע"י אנשים, רכבים, כלבים, דיסאוריינטציה עקב זיהום אור ועוד).
ארבעה דברים פשוטים שתוכלו לעשות כדי לשמור על הקן:
- לפקוח עיניים ולזהות את העקבות
- לא לטשטש את העקבות ולא לדרוך עליהם ולנסות למנוע טשטוש ע"י משתמשי חוף אחרים (אנשים, רכבים, טרקטור, כלבים וכ'ו)
- לא לחפש, לחפור, לדקור את הקן ולא לגעת בו
- לדווח על מציאתם מייד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* ואם ניתן להמתין בסמיכות לעקבות עד להגעת פקח רשות הטבע והגנים. חל איסור לנסות לחפור ולהעתיק את קני צבי הים. העתקת הקנים דורשת ידע מקצועי הקיים אצל פקחי רשות הטבע והגנים לאחר שעברו השתלמויות בארץ ובחו"ל. ניסיון לבצע העתקה שלא ע"י פקח מוסמך, יגרום למוות של העוברים בביצים.
מה עושים כשרואים נקבת צב ים מטילה
לעיתים אתם עשויים להיתקל בנקבת צב ים שטרם השלימה את ההטלה. זהו מפגש בלתי נשכח, אך אנא – הקפידו על הכללים הבאים כדי להגן על בעלי החיים המיוחדים האלה:
- דווחו על מציאתה מייד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* (אם ניתן הישארו סמוך למקום עד הגעת הפקח)
- שמרו מרחק (לפחות 20 מטרים) ועמדו מאחוריה, מחוץ לשדה הראייה שלה
- שמרו על שקט ובקשו גם מהסובבים אתכם שינהגו כמוכם
- אל תאירו אותה בפנסים או במבזקים
- אל תגעו בה בשום פנים ואופן. אל "תעזרו" לה או תכוונו אותה
- אפשרו לה להשלים את ההטלה ולשוב לים ללא הפרעה
- אין לטשטש את העקבות, ואין לגעת בקן
- בשום אופן אין לחפש אחר נקבות צבי ים מטילות – ההפרעה לחיות בר אלו עלולה להיות גורלית להמשך קיום המין
שומרים על צבי הים
צבי הים נמצאים בסכנת הכחדה עולמית. עונת ההטלה של נקבת צב הים החום וצב הים הירוק כאמור חלה בחודשים מאי עד ספטמבר בחופי הים התיכון של ישראל. בתקופה זאת הנקבות עולות לחוף, חופרות קינים, חופרות גומה ומטילות עשרות ביצים ואף יותר. לאחר ההטלה שנמשכת מספר שעות צבת הים מכסה את הגומה וחוזרת לים.
נקבות צבי הים מותירות אחריהן עקבות ברורות בחול והעקבות מסייעות לפקחי רשות הטבע והגנים שהוכשרו לכך לאתר את הקינים ולהצילם.
נקבות צבי הים עולות להטיל, על פי רוב, באותו אזור בו הן עצמן בקעו, ורק אחוז קטן מהקינים מוטל באתרים מרוחקים יותר. שימוש הולך וגובר של האדם בחופים, לאורך השנים, גורם להרס של חופי ההטלה ומקשה על הרבייה: מבני מגורים ותיירות, מסעדות, כבישים, מפעלים, מרינות ונמלים מצמצמים את שטח החוף הזמין לנקבה המטילה. רעש, תאורה חזקה ונוכחות אנושית בחופים במהלך הלילה מפריעים לצבות העולות אל החוף להטיל ומפחידים אותן.
נקבת צב הים רגישה מאוד לכל הפרעה, ואם לא תינתן לה האפשרות להטיל בשלווה או לא תמצא מקום הולם להטלה, היא תשוב אל הים מבלי להטיל את הביצים. יתכן שתנסה שוב למחרת, אך אם גם הפעם לא תצליח היא עשויה להטיל את הביצים בים (אז סיכויי ההישרדות של הביצים אפסיים), או חמור מכך – הביצים לא יוטלו, ובמקום זאת ירקבו בגופה ויגרמו למותה של הנקבה.
המרכז להצלת צבי ים
רשות הטבע והגנים פועלת להגנה על צבי הים משנות ה-80 ועד היום; סריקות חופים לאיתור ושמירה על קיני צבי הים, הקמה של מרכז ארצי להצלת צבי ים פגועים וגרעין רבייה לצב הים הירוק, צמצום הפגיעה בצבי הים ממפגעים שונים, הכרזה על שמורות טבע ימיות וחופיות, הגברת מודעת הציבור לחשיבות השמירה על צבי הים ואיסוף נתונים רבים לטובת מחקרים על צבי הים. מתנדבים/ות רבים הצטרפו אלינו ומסייעים לנו בשמירה על בעל חיים ייחודי זה.

ברשות הטבע והגנים מבקשים מהציבור הרחב לדווח להם בהקדם האפשרי באמצעות מוקד רשות הטבע והגנים הפעיל 24 שעות ביממה ומספרו 3639* על כל זיהוי של צב ים פצוע ובמצוקה בחוף או בלב ים, של נקבת צב ים שעלתה לחוף להטיל את ביציה או סימני עקבות שהותירה על החוף. כמו כן במידה ונתקלים באבקועים אבודים על חוף הים יש לדווח על כך מיד. אמנם חופי הארץ נסרקים נאמנה מידי בוקר בעונת ההטלות אך יתכן והיו קינים שלא אותרו.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים