שמורת טבע חוף גדור - מסלול בחוף פראי עם שפע של מפרצונים, לגונות צלולות ופינות יפות
22.12.2022בשמורת טבע חוף גדור מפרצונים יפים לצד סלעים גדולים ועוצמתיים, היוצרים מראה פראי שגורם למטייל לרצות לראות עוד פינות נסתרות לאורך המסלול. לא סתם מוגדרת רצועת החוף שבין מכמורת לאולגה כאחד החופים היפים בארץ.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
שמורת טבע חוף גדור נמצאת בין הישוב מכמורת בדרום לשכונת גבעת אולגה בעיר חדרה בצפון. במערב שמורת טבע ימית "ים גדור" ובמזרח גובלת בשטחי גן לאומי פארק השרון. ביחד הם חלק מן המסדרון האקולוגי של נחל אלכסנדר והאזורים הסובבים אותו.
בשמורה יש חוף סלעי לצד חוף חולי, היוצרים לגונות צלולות. רכס כורכר מתנשא לגובה של כ-40 מ', ומאפשר נקודות תצפית מרשימות. השמורה היא בית גידול לצמחיית חוף, סרטני חולות ועופות מים רבים. גולת הכותרת היא חוות ההדגרה לשני מיני צבי הים המקננים בישראל – צב הים החום והירוק. בימי הקיץ ניתן להצטרף לסיורי פתיחת קן ולראות איך האבקועים רצים לחופשי, בהרשמה מראש באתר רשות הטבע והגנים.
נקודת מוצא: שמורת גדור כניסה דרומית, מהישוב מכמורת.
נקודת סיום: שמורת גדור כניסה דרומית, מהישוב מכמורת.
תיאור המסלול :
מסלול מעגלי המתחיל בחוף בחלקה הדרומי של השמורה, המסלול המסומן בסימון שבילים ירוק, ממשיך לחלק הצפוני וחוזר במסלול המסומן בסימון שבילים כחול, על המצוק לנקודת ההתחלה.
נתחיל צעידה מהחנייה לכיוון חוף הים עם סימון שבילים ירוק.
נצעד צפונה בחוף. יש להיזהר לא לשהות צמוד לרכס הכורכר מחשש להתמוטטות. לאורך המסלול אפשר לחפש צדפים שונים ולנסות לנחש מי חי בהם. הנעמית, אותה אנו רואים בתמונה, היא קונכייה מוכרת לכולנו ונמצאת בכמויות גדולות בחוף. פרטים חיים הם נדירים ונמצאו בעומק של 20-65 מטרים. כנראה שהקונכיות שנראות בחוף הן שרידי צדפות מתקופות קדומות. כל הצדפים הם ערך טבע מוגן מתוקף חוק ואסור לקחת אותם הביתה.
ניתן לצפות בשמורה הטבע הימית "ים גדור" בטבלאות הגידוד. טבלאות הגידוד הם הסלעים בים שהגלים מתנפצים עליהם ויוצרים מעין שולחנות סלע בים. הטבלאות בנויות מסלע הכורכר שעבר תהליכי בליה ועליו תצורת סלע ייחודית הנוצרת על ידי חלזונות הבונים שכבות גירנית עליהם. הטבלאות מהוות בית גידול ייחודי ונדיר בים התיכון, בהם חיים שפע של בעלי חיים ימים, סרטנים שונים, שושנות ים, דגים, ספוגים ותמנונים. מקור הסלעים הללו הוא
נמשיך לצעוד עד חוות ההדגרה. החווה הוקמה בשנת 2002 כחלק ממאמץ השימור של רשות הטבע והגנים על צבי הים. הכוונה היא לאזור מגודר אליו מעבירים פקחי רשות הטבע והגנים קני צבי ים מהסביבה. הסיבה לכך היא פגיעה הן בבית הגידול (חופים רבים שבהם יש פיתוח, תאורה ורעש) ופגיעה בקנים (על ידי אדם, חיות בר וחיות מחמד).
העתקת הקנים לשמורת טבע חשובה מהסיבה שהשמורה לא תעבור תהליכי פיתוח. צבות הים יגיעו בעוד כ 25 שנה, בערך גיל הפוריות, להטיל את ביציהן במקום בו הן בקעו, מנגנון זה נקרא " מנגנון ההחתמה". מכיוון שזו שמורת טבע מוכרזת היא מוגנת מפני בנייה ומהווה בית גידול בטוח לצבי הים.
לעיתים בחורף החווה עוברת שדרוג לכן לא נראה אותה בשטח.
בחופי השמורה יש תיעוד לקינון של שני מיני צבי ים – צב הים החום וצב הים הירוק. בעונת ההטלה, שמתחילה באזור חודש מאי ומסתיימת בחודש אוגוסט, עולות צבות הים להטיל בחוף את הביצים וחוזרות לים.
מהחווה נמשיך עוד כ-100 מטר צפונה עד שנראה מצד ימין עלייה לרכס, המסומנת בסימון שבילים ירוק. נטפס למעלה, שם נפגוש שילוט המפנה לסימון כחול ועליו רשום "שביל גדור". נמשיך צפונה ל"מפרץ הסיני".
המפרץ קרוי על שם קבוצת יהודים, שנמלטו מרחבי אירופה אל עיר הנמל שנחאי שבסין. חלקם עלו לארץ והתיישבו בשכונת גבעת אולגה שבחדרה. העולים החדשים הגיעו לבילוי בחוף הים במפרץ הזה, מה שגרם לתושבי השכונה לכנות את החוף "המפרץ הסיני".
בראש הרכס מצפון ל"מפרץ הסיני" נמצא תל גדור. אין לעלות לתל מחשש להתמוטטות. בתל נמצאו שרידי מבנה מרובע, המעיד על התיישבות בתל מתקופת הברונזה המאוחרת ועד ראשיתה של העיר חדרה.
לאחר טיול ב"מפרץ הסיני" נחזור על המצוק דרומה ב"שביל גדור" (סימון שבילים כחול) לנקודת ההתחלה.
רכס הכורכר הוא הראשון מתוך שלושה רכסים הבונים את אזור השרון. המצוק עשוי משכבות של אדמת חמרה וסלע כורכר. במצבו הטבעי, רכס זה מתנשא בשיא גובהו לכ-40 מ' מעל קו החוף. רכס כורכר זה מהווה בית גידול ייחודי למיני צומח כמו חבצלת החוף, לפופית החוף, דו פרק חופי, מד חול דוקרני, ידיד החולות ועוד. את השמורה מאכלסים בעלי חיים האופייניים לשרון בכלל ולשטחים חוליים בפרט. מינים אלו מכונים פסמופיליים (חובבי חול) והם ירבוע, גרביל החוף ומיני זוחלים רבים כגון קמטן החורש, שנונית השפלה ועוד.
לאחרונה ישנם התמוטטות רבות של המצוק בעקבות ההתחממות הגלובלית לכן יש להימנע מלעמוד או לצעוד בסמוך לשפת המצוק.
איך להגיע:
לנקודת המוצא: ממחלף ינאי פונים ימינה לכיוון הישוב מכמורת. חולפים על פני הישוב מימיננו וחוף מכמורת משאלנו. ממשיכים צפונה עוד כ-300 מ' בדרך חולית עד לרחבת החניה.
- חלקו הראשון של המסלול עובר למרגלות מצוק הכורכר ולחלקו השני על רכס הכורכר. הכורכר פריך ונוטה להתמוטטות ומפולות. יש להימנע מהפסקות ומנוחה למרגלות המצוקים ואין להתקרב לשפת המצוק.
- אין להשאיר ציוד יקר ערך ברכבים.
- אסורה הרחצה בים לאורך המסלול. רחצה אפשרית בעונת הרחצה בחופים מסודרים עם שירותי הצלה, במכמורת ואולגה.
- אסורה שהייה בשעות החשיכה בשמורה.
- כניסה עם כלבים מותרת בתנאי שהם מובלים כל העת ברצועה ועל פיהם מחסום.
- שומרים על הטבע נקי! השארת פסולת בשטח מסכנת את חיות הבר – קחו את הפסולת עמכם.
אורך המסלול: כ-4.5 ק"מ
דרגת קושי ואופי המסלול: קל
מוקדי עניין: חוף ים, רכס כורכר, שמורה ימית, צבי ים, פריחה.
ציון דרך ל-waze (לנקודת המוצא): שמורת טבע גדור מכמורת
מסלולי טיול נוספים באזור:
- גן לאומי נחל אלכסנדר
- שמורת טבע ביתן אהרון.
- חוף בית ינאי
- גן לאומי פארק השרון
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.