מסלול בגן לאומי נחל אלכסנדר לאורך הנחל מגשר הצבים עד לחורבת סמארה
22.12.2022נחל אלכסנדר הוא אחד הנחלים הגדולים והחשובים במישור החוף. בנחל חיים דגים, עופות מים, צבי ביצה, נוטריות והנדיר שבהם הוא הצב הרך.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
נחל אלכסנדר מתחיל את מסלולו מאזור השומרון, הר עיבל והר גריזים, שני היובלים העיקריים שלו הם נחל שכם ונחל תאנים, הנחל זורם ממזרח למערב ונשפך לים התיכון. בחלקו העליון הוא נחל אכזב, בחלקו התחתון הוא נחל איתן בו זורמים המים כל השנה. קיימות שתי גרסאות לשמו של הנחל, אחת על שם המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי שכבש בתקופת החשמונאים את האזור, גרסה שנייה אומרת שעל שמו אסכנדר אבו זבורה, בעל קרקעות עשיר וסוחר אבטיחים מצליח שחי במאה ה-19 והיה מייצא אבטיחים מאזור שכם למצרים.
הגן הלאומי משתרע בחלקו התחתון של נחל אלכסנדר, באזור בו אנחנו מטיילים היום (ממסילת הרכבת ועד לשפך הנחל לים צפונית לבית ינאי).
בעבר היה ניתן לרחוץ ולשוט במי הנחל. היום למרות המאמצים הרבים לטהר את המים הם עדיין מים מזוהמים והכניסה אליהם אסורה. הטיול מתחיל בגשר הצבים ויסתיים בחורבת סמארה, אזור פיקניקים מוצל ונוח.
נקודת מוצא: גשר הצבים בנחל אלכסנדר (בקרבת כפר ויתקין)
נקודת סיום: חניון חורבת סמארה
תיאור המסלול : המסלול קווי, מתחיל ב"פארק הנחל" באזור גשר הצבים, חוצים את הגשר על הנחל, פונים שמאלה (מערבה) עם סימון שביל ישראל אתו נצעד עד נקודת הסיום, חורבת סמארה. קיימת אפשרות לחזור באותה הדרך לחנייה ב "פארק הנחל" .
ב"פארק הנחל" ניתן לטפס למגדל התצפית ואז להביט מזרחה ולנסות לזהות את מוצאו של הנחל בהרי שומרון, וגם להביט מערבה ולנסות לזהות את אזור השפך של הנחל לים התיכון.
את הגשר על הנחל בנו ראשוני כפר ויתקין בשנות ה-30 של המאה ה-20. זה היה גשר מרשים, בנוי בולי עץ עבים. הגשר חרב בשיטפון גדול בשנת 1991 ובמקומו נבנה גשר בטון צר המאפשר מעבר לגדה השנייה של הנחל.
הצב הרך הוא זוחל ממוצא אפריקאי. שריונו מצופה שכבת עור חלקה המקנה לו מראה של רקמה רכה, ומכאן שמו. מבנה גופו השטוח מותאם בצורה מושלמת לחיים בנחלים, קרומי השחייה בגפיו הופכים אותו לשחיין מצוין. הוא מוסווה היטב במים העכורים ובקרקע הבוצית, צווארו הארוך והגמיש מאפשר לו להציץ מעל פני המים, לסקור את סביבתו ולנשום. כמו מיני זוחלים רבים גם הצב הרך נהנה להתפרקד בשמש. ציפורניו החדות מאפשרות לו לטפס על הצמחייה והסלעים החלקים שבגדות הנחל. הוא ניזון מחרקים, רכיכות ודו-חיים, אך גם מצמחים שונים. אורך השריון עשוי להגיע ליותר מ-90 ס"מ ואורך חייו מגיע לעשרות שנים.
בעבר חיו צבים רכים בכל נחלי החוף, אך הם נכחדו מרוב האזורים בהם הם חיו בעבר. סקרים מדעיים גילו שאוכלוסיית הצבים הרכים בנחל אלכסנדר שבישראל נחשבת לאחת משלוש האוכלוסיות העיקריות של הצב הרך באגן הים התיכון.
היום רשות הטבע והגנים משיבה צבים לנחלים בהם חיו בעבר – ירקון, שורק ועוד – ומשיבה עטרה ליושנה.
שימו לב: אסור להאכיל את הצבים או כל בעל חיים אחר בנחל, זה מזיק ופוגע בבריאותם, בנוסף מסכן אתכם בנשיכה מאוד כואבת.
נחצה את הגשר ונפנה שמאלה (מערבה) עם סימון "שביל ישראל".
לאורך המסלול תלווה אתכם צמחיית נחלים המאופיינת בפטל קדוש קנה מצוי ועוד. בחלקו הראשון של המסלול ניתן להתרשם מחוות הדגרה של הצב הרך הנמצאות בגדה הדרומית של הנחל. חוות ההדגרה נועדו ליצור משטחי הטלה נוחים לצבים, כמו כן ניטור מעקב אחרי ההטלות. הדרך ממשיכה ועוברת מתחת לגשר הרכבת ומתעקלת צפונה, לאחר כחצי ק"מ השביל נפרד מהדרך הראשית ופונה שמאלה עם הנחל. בחודשי החורף פורחים נרקיסים בשדה צפונית לשביל, שריד אחרון בשרון לשדות הנרקיסים שגדלו כאן בעבר.
נמשיך את הצעידה לאורך הנחל המתפתל בחודשי החורף ניתן לראות קורמורניים על עצי האקליפטוסים, בגדה הדרומית של הנחל.
בהמשך המסלול נצעד כשהנחל משמאלנו וחורשת עצי אקליפטוס מימין לשביל. בשלב מסוים עצי האקליפטוס מתחלפים בעצים מקומיים, חרובים ואלה ארץ ישראלית. עצים מקומיים אלו הועתקו לכאן כחלק מהשבת נופי יער הפארק ובית הגידול החולי.
השבות אלו מתבצעות במטרה להחליף את האיקליפטוס, עץ זר, בעצים מקומיים לאורך הנחל. מקור העצים בעבודות תשתית הנדרשות להעתקת העצים והצלתם.
נמשיך בצעידה עד שנראה גבעה נמוכה צפונית לשביל ועליה מבנה ישן בנוי אבני כורכר. זוהי חורבת סמארה, ששמה בא משם משפחה משומרון שחיה כאן. נטפס לחורבה נשקיף על תוואי הנחל ונבין איך המבנה הזה חולש מרומו על כל האזור. המבנה הוא שריד מסוף המאה ה-19. המקום שימש, כנראה, תחנת מכס של השלטון העות'מאני. משני צדי הנחל גידלו אבטיחים, שהיו ידועים בטעמם המתוק בכל האזור. כדי לייצא את האבטיחים למדינות השכנות היה צריך להעביר אותם למעגן "מינת אבו זבורה", שהיה באזור מכמורת של היום. העברה נעשתה על רפסודות שעליהן שילם איסכנדר אבו זבורה, בעל השטחים, מכס לשלטון.
במדרון הדרומי של הגבעה יש שתי מערות, שנוצרו כתוצאה מכריית כורכר בתקופות קדומות. המערות סגורות לביקור, אך ניתן להתרשם מהן.
בחורף ובאביב שופע אזור הגבעה בפריחה מרהיבה של רקפות, כלניות, קחוונים, פרגים, איריס א"י ועוד.
בצל עצי איקליפטוס הוסדר מקום גדול ובו שולחנות פיקניק, ברזיות ושלטי הסבר לשירות הקהל.
איך להגיע:
נקודת המוצא פארק צבי הנחל:
מכביש הישן (כביש 4) פונים בצומת חפר לכיוון כפר ויתקין (כביש 5720). נוסעים מערבה עוברים את הרמזור הנמצא לפני הגשר שעובר מעל נחל אלכסנדר ובכיכר הבאה פונים ימינה לפארק צבי הנחל. נוסעים כקילומטר בכביש מפותל עד שמגיעים לרחבת החניה של פארק צבי הנחל.
מכביש החוף (כביש 2) עולים במחלף בית ינאי ופונים בפניה הראשונה ימינה לכביש 5720 הכביש מתעקל שמאלה לישוב כפר ויתקין, ממשיכים כל הזמן ישר, חולפים על הישוב כפר ויתקין, עוברים גשר ארוך עד שמגיעים לכיכר ובה שילוט פארק צבי הנחל, שם פונים שמאלה. ממשיכים כקילומטר בכביש מפותל עד שמגיעים לרחבת החניה של פארק צבי הנחל.
נקודת הסיום חורבת סמארה:
בכביש החוף (כביש 2) עולים במחלף בית ינאי לכיוון בית ינאי. ב T פונים ימינה לכיוון הישוב מכמורת. כעבור כ 500 מ' פונים שמאלה עם השילוט נחל אלכסנדר. נוסעים בדרך עפר, ממשיכים מתחת לגשר של כביש 2 עד שמגיעים לחורבת סמארה.
הערות :
- אין להאכיל את בעלי החיים בנחל.
- בימים גשומים האזור בוצי ולא נוח למעבר.
- מי הנחל מזוהמים ואסורים בשתייה או ברחצה.
- השהייה בגן הלאומי בשעות החשיכה אסורה.
- שומרים על הטבע נקי! השארת פסולת בשטח מסכנת את חיות הבר – קחו את הפסולת עמכם.
- מרבית מסלול ההליכה חשוף לשמש.
אורך המסלול: כ 3 ק"מ.
משך המסלול: כ שלוש שעות
דרגת קושי ואופי המסלול: קל
מוקדי עניין: נחל, בעלי חיים שונים, צמחיית גדות, היסטוריה.
ציון דרך ל-waze (לנקודת המוצא): גשר הצבים – נחל אלכסנדר
מסלולי טיול נוספים באזור:
- גן לאומי חוף בית ינאי
- שמורת טבע ביתן אהרון.
- שמורת טבע גדור
- גן לאומי פארק השרון
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.