עין פרת - המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע נחל פרת

מאת: יעל לרנר 24.12.2019

הטיול לעין פרת, שבשמורת נחל פרת (הידועה בערבית כואדי קלט), הוא אחד ממסלולי הטיול הקלילים והיפים בארץ. בשמורה ריכוז גדול של טבע בראשיתי מתפרץ כמעיינות, נביעות ונחל זורם לצד שרידי אמות מים קדומות, מנזר קסום, שרידי תחנת שאיבה בריטית, שולחנות פיקניק, חורשה מוצלת ועוד מגוון מסלולי טיול בכל רמות הקושי.

בריכה בעין פרת - ערן קרוזל.jpeg בריכה בעין פרת. צילום: ערן קרוזל
משקיפים בעין פרת. צילום: ערן קוזל
עין פרת. צילום: ערן קרוזל

מספר מפת סימון שבילים

: 8

משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-2 ק"מ.


משך המסלול: כשלוש שעות (אפשר לבלות במעיין יום שלם).


דרגת קושי ואופי הטיול

מסלול קווי (הלוך ושוב), קל


מוקדי עניין


  • מעיין מדברי

  • צמחייה ובעלי חיים מדבריים

  • מנזר מתחדש

  • תצפית מרהיבה על נופי מדבר יהודה


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


נחל פרת (ואדי קלט) יורד מאזור נווה יעקוב בירושלים ולאחר כ-30 ק"מ נשפך לירדן באיזור יריחו. הנחל חוצה את מדבר יהודה ויוצר בדרכו קניונים עמוקים ומרשימים ונובעים בו שלושה מעיינות גדולים: עין פרת, עין מבוע ועין קלט. שפע המים במעיינות נחל פרת, באזור המדברי הזה, מפתיע, וההסבר לכך הוא המבנה הגאולוגי הייחודי של הרי יהודה. 

בטיול הקליל לעין פרת, תוכלו ליהנות מפינות חמד ומקורות מים מפכים, וכמובן האטרקציה המרכזית – עין פרת, אחד משלושת מעיינותיו של נחל פרת הנמצא בסמוך ליישוב ענתות. תוכלו להגיע לכאן וליהנות משכשוך במים הנעימים בנחל או בבריכת התמר המקסימה, ולהתרשם מהמצוקים המדבריים הניבטים מכל עבר לצד הצמחייה הירוקה, הנחל והמעיינות ולהרגיש מהו נוה מדבר אמיתי!

תיאור המסלול:

בית המשאבות

הסיור מתחיל בבית המשאבות המנדטורי. במבנה זה ניצבה המשאבה ששאבה את מי עין פרת לירושלים המזרחית. רשות הטבע והגנים שיפצה את המבנה, ועתה הוא משמש למשרדי השמורה. שאיבת המים החלה בשנת 1927 ונפסקה בשנת 1969, כאשר מערכות המים של ירושלים המזרחית והמערבית חוברו זו לזו. היום משרתים מי המעיין את הטבע ואת חובביו.

ערוץ הנחל – כבר בצעידה מרחבת החניה של עין פרת במעלה השביל הכחול אפשר לשמוע את הזרימה בנחל. על גדות הנחל צומחים צמחי מים, ובהם נענע משובלת, קנה מצוי, הרדוף הנחלים, סמר, גרגיר נחלים ושיח אברהם מצוי. במרחק מה מהגדות צומחים בכפיפה אחת צמחים ים-תיכוניים וצמחי מדבר, כגון רכפתן מדברי. על עצי השיזף צומח הצמח הטפיל הרנוג השיטים, הניכר בפרחיו האדומים.

מי הנחל יוצרים ברכות טבעיות קטנות, ובקיץ אין טוב יותר מלעצור ולטבול במים הקרירים.
מקור מי עין פרת נמצא כ-500 מ' מבית המשאבות, במעלה הנחל, ליד החורשה היפה של עצי האיקליפטוס. המעיין נובע בערוץ, מתוך ברכה צלולה.

מנזר פארן

על הצוק שמשמאל ניצבים המבנים של מנזר פארן (מנזר חריטון). מנזר פארן זוכה לתואר המכובד "ראשון המנזרים במדבר יהודה". את המנזר הקים הנזיר המפורסם חריטון, שהקים עוד שני מנזרים סמוכים במדבר יהודה. חריטון נולד בראשית מאה הרביעית לסה"נ בעיר איקוניום (כיום קוניה) שבאסיה הקטנה. בעקבות רדיפות דת, עלה לרגל לירושלים, ועל פי המסורת הנוצרית, לכדו אותו שודדים ואסרו אותו במערה בוואדי קלט, שם נהגו להחביא את שללם. חריטון ניצל בדרך נס – נחש זחל למערה והטיל ארס בכדי היין של השודדים, וכששבו למערה, לגמו השודדים מהכדים ומתו. חריטון ירש את שללם והקים בעזרתו את הלאורה (מנזר מתבודדים) של פארן, שמרכזה היה במערה שמעל עין פרת.
כמו את שאר מנזרי מדבר יהודה, החריבו הפרסים גם את מנזר פארן כאשר כבשו את ארץ ישראל מידי הביזנטים בשנת 614 לסה"נ. שנים אחר כך פרשה הכנסייה הרוסית, נציגת האורתודוקסיה היוונית, את חסותה על המנזר הזה. על מקומם של המבנים הביזנטיים נבנו בשלהי המאה ה-19 מבנים חדשים. למרות זאת, המנזר ננטש, ושב לפעול בשנות ה-90 של המאה העשרים.
קברו של חריטון נמצא במערה קטנה בלב חצר המנזר. מטיילים חדי עין יוכלו להבחין בשרידי הכנסייה הביזנטית המקיפים את מקום הקבר. יש להניח שהקבר היה בקריפטה של הכנסייה, כמקובל בכנסיות ביזנטיות. הנזירים מתגוררים בתאים הנמצאים במערות במצוק הסלע, והמערה שבה על פי המסורת נאסר חריטון היא עתה כנסייה נחמדה, מעוטרת באיקונות.
מהמנזר שבים באותה הדרך לנקודת המוצא. מומלץ להמשיך לברכת התמר ובמורד נחל פרת.

צפו בסרטון שצילם ארז דגן:

ברכת התמר

ברכה מלבנית הבנויה סביב נביעה טבעית. בצד הברכה צומח עץ תמר. עומק המים בברכה הוא שניים וחצי מטרים. ברכת תמר היא מקום נהדר לטבילה מרעננת במדבר. זהירות! אין לקפוץ למים ואין לנהוג בחוסר אחריות.

מורד נחל פרת – כדאי מאוד לצעוד בשביל המסומן מזרחה, במורד הנחל, ולהתרשם מנופי המדבר, מאמות המים העתיקות, מהחי ומהצומח. אפשר לצעוד כקילומטר מזרחה, על פי הזמן והעניין, ולשוב לנקודת המוצא באותה הדרך.

ניתן להזמין הדרכות במרכז הדרכה שומרון
מייל: mh-shomron@npa.org.il
טלפון: 09-9539222

 

איך להגיע

מצומת הגבעה הצרפתית (ירושלים) נוסעים לכיוון פסגת זאב. עוברים את מחסום חיזמה ונוסעים מזרחה בכביש 437 לכיוון עלמון (ענתות). פונים שמאלה לכיוון עלמון ( ענתות) נכנסים לישוב ונוסעים על פי השילוט. משער השמורה נוסעים במורד כביש סלול ומפותל. מכוניות פרטיות יכול לחנות ליד הנחל. אוטובוסים רשאים לחנות בחניה העליונה בלבד, כ-200 מ' מהנחל (בחגים אין גישה לאוטובוסים).

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת טבע נחל פרת-עין פרת

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.