שמורת פורה, תל נגילה ונחל שקמה: המסלול הארוך - המלצה למסלול טיול בשמורת טבע פורה

מאת: יעל לרנר 24.12.2019

הטיול בשמורת פורה, אשר ממוקמת באיזור שפלת יהודה, הוא אחד ממסלולי טיולי הפריחה המקסימים (והקרובים) שתוכלו למצוא בחורף ובאביב, בין גבעות מוריקות המנוקדות במרבדי פרחים צבעוניים, מאגר מים ותל אחד ומיוחד. יש מסלול קצר וארוך, שניהם קלים ומתאימים למשפחות!

שמורת טבע פורה - צילם איל מיטרני שמורת טבע פורה. צילום: איל מיטרני
צילום: יעקב שקולניק
כלניות בשמורת פורה. צילום: יעקב שקולניק

מספר מפת סימון שבילים

: 13

משך ואורך המסלול

אורך המסלול הקצר: כ-2 ק"מ


משך המסלול הקצר: כשעה


אורך המסלול הארוך: כ-9 ק"מ


משך המסלול האורך: כארבע שעות


דרגת קושי ואופי הטיול

המסלול הקצר – מסלול מעגלי קל


המסלול הארוך – מסלול קווי קל


מוקדי עניין


  • פריחה מרהיבה בעונה

  • אגם מים עונתי המתמלא בחורף ובאביב

  • תל נגילה

  • שרידי מסילת הרכבת הטורקית.


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


שמורת פּוּרה, שמורת טבע קטנה בנגב הצפוני, בסמוך למחלף מאחז שעל כביש קריית גת־בית קמה. השמורה המיוחדת, שלרוב אנו חולפים על פניה בנסיעה לכיוון באר שבע, משתרעת על פני 12 דונם, באפיק נחל פורה, שהוא יובל של נחל שקמה. שמה של השמורה ניתן לה על שם חורבת פורה הנמצאת בגבולה המערבי, אך רובם של המטיילים מכירים אותה בשם "שמורה 215", שכן היא שוכנת בקילומטר ה־215 של כביש 40. 

מסלול הטיול בשמורה הוא אחד ממסלולי הפריחה הקסומים ביותר, בין גבעות מוריקות, שבעונת הפריחה מנוקדות בשלל פרחים: מרבדי כלניות ופרגים, מרבדי חרציות, מרווה ריחנית ואפילו פרחי דבורנית!

תיאור המסלול

המסלול הקצר בשמורת הטבע פורה – מעגלי. המסלול הארוך משמורת הטבע פורה עד נחל סד ­– קווי.

נקודת מוצא: חניון שמורת פורה

נקודת הסיום של המסלול הקווי: רחבת החניה של תל נגילה. הדרך המובילה לחניה זו היא דרך נוף נחל שקמה ובקטע זה היא עבירה לרכב פרטי ונמצאת כחמישה ק"מ משמורת הטבע פורה.

שיר הפריחה

בכניסה לשמורה חניון מוסדר (על כביש 40). מהחניון יוצא שביל הליכה רגלי מסומן ירוק המוביל לתוך השמורה (שביל זה חופף לתוואי "שביל ישראל" – שביל הטיולים הלאומי מדן ועד אילת). השביל הזה עובר לכל אורך השמורה ומפגיש את המטיילים עם מגוון הפרחים בה. העונה המומלצת לטיול היא בחודשים ינואר-אפריל. פריחת הכלניות באזור מגיעה לשיאה באמצע פברואר, אולם גם לאחר מכן פורחים באזור פרחים אחרים היוצרים פסיפס צבעוני. מומלץ להצטייד במגדיר פרחים.

הכוכבת בשמורה היא, כמובן, הכלנית המצויה הפורחת במרבדים בצבע אדום עז. מרבדי הכלניות האדומות הם תופעה ייחודית לאזור זה של ספר המדבר, ואפשר לצפות בה הן במזרח השפלה והן בנגב המערבי. באזור זה יש רק כלניות אדומות (ואולי תמצאו גם כמה לבנות!), ואולם בצפון הארץ פורחות כלניות בגוונים נוספים – לבן, סגול וורוד.

מלבד כלניות צומחים בשמורה עוד מינים רבים: ערטנית השדות פורחת בצהוב, שמשון הדור בוורוד, לַזְהבית פרחים צהובים קטנים צמודים לקרקע, וינקה עשבונית פורחת בסגול-כחול, לשון-הפר הסמורה – בכחול, קדד פיינברון – בלבן ועוד. מומלץ להצטייד במגדיר פרחים כדי לזהות את מגוון המינים.

 המסלול הקצר (מעגלי) – תצפית מאגר פורה וחזרה לחניון

אחרי כ-800 מ' הליכה פוגש השביל המסומן את דרך הג'יפים המלווה את גבולה הדרומי של השמורה. מכאן אפשר לשוב אל הרכב בשביל משולט (אך לא מסומן) העובר בצמוד לדרך הג'יפים ומצפון לה. עם זאת, מומלץ להמשיך בשביל הירוק עוד כ-300 מ' ולהגיע לסכר הנטוי על נחל פורה. מהסכר יש תצפית יפה על מאגר פורה.

המאגר לוכד את מימיו של נחל פורה, אחד מיובליו של נחל שקמה, ויוצר פינת חמד בחורף ובאביב. בקיץ ובסתיו המאגר יבש. המקום אינו מגודר ואינו מוסדר והרחצה אסורה! מכאן תוכלו לחזור בשביל לאורך גבולה הדרומי של השמורה.

המסלול הארוך (קווי) – טיול לאורך נחל שקמה

גשר נחל פורה

נרד בפינה המזרחית של סכר מאגר פורה לתוך אפיק נחל פורה, ונצעד במורד האפיק בעקבות שביל ישראל וסימון השבילים הירוק. הנחל חושף שטחי סלע קירטוני. תחילה נלך באפיק עד למפלון נמוך ומשופע בגובה כ-3 מ', ומשם נפנה ימינה ונלך לאורך הגדה הצפונית של נחל פורה, הדרך עוברת ביער אורנים וגם בגבול היער והשדות המעובדים.

לאחר כקילומטר אחד נחלוף מתחת לקו מתח, נתרחק מנחל פורה ונחצה אפיק רדוד. אחרי האפיק, נפנה שמאלה ונעבור בסולם קטן מעל גדר תיל. מכאן נמשיך שוב ביער האורנים הצמוד לאפיק, ולאחר הליכה קצרה נגלה הריסות של גשר. גשר זה הוא שריד ממסילת הרכבת שסללו הטורקים במהלך מלחמת העולם הראשונה (1914). הם הזדקקו למסילה כדי להעביר כוחות ואספקה לבאר שבע במהלך ניסיונם לעצור את הבריטים שהתקרבו לארץ ישראל מכיוון מצרים. בסופו של דבר, עלו מאמצי הטורקים בתוהו והבריטים כבשו את ארץ ישראל.

אפיק נחל שקמה

אחרי הגשר נמשיך ללכת על הגדה הצפונית של הנחל. לפנינו נראה היטב תל נגילה ולפניו אפיק נחל שקמה. נחל שקמה הוא אחד מנחלי החוף הגדולים בארץ. ראשיתו באזור קיבוץ להב, והוא מנקז חלקים גדולים מגשמי דרום השפלה ומערב הנגב (שטח אגן הניקוז שלו כ-750 אלף קמ"ר – 5% משטחי מדינת ישראל).

תל נגילה

השביל מטפס לתל נגילה, נקודת ציון מרכזית באזור. קל לזהות את התל על פי עץ האשל הגדול שבפסגתו. השם נגילה הוא הצורה העברית של השם הערבי נג'ילה. בתל נמצאו ממצאים ארכאולוגיים מתקופות רבות, מהתקופה הכלקוליתית (לפני כ-4,400 שנים) ועד ימי הביניים. גם בתל ובסביבתו פריחה שופעת של כלנית, עירית גדולה, כלך ועוד.

אם דאגנו מראש לרכב שיאסוף אותנו בתל נגילה, נשוב בו לנקודת המוצא בשמורת נחל פורה. אם לא, נוכל לשוב ברגל בדרך הנוף של נחל שקמה – דרך רחבה ונוחה מאוד לצעידה.

איך להגיע

יש להגיע לחניון שמורת טבע פורה.

נקודת הסיום של המסלול הקווי היא רחבת החניה של תל נגילה. הדרך המובילה לחניה זו היא דרך נוף נחל שקמה ובקטע זה היא עבירה לרכב פרטי ונמצאת כחמישה ק"מ משמורת הטבע פורה ניתן גם לחזור ברגל בדרך נוחה.

איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת פורה

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.