שביל החצבים בגן לאומי ירקון: האוצר הסמוי של מתחם תל אפק, הצעה למסלול טיול

20.09.2023

שביל אחד קצר העונה לשם "שביל החצבים" יפגיש אתכם עם שפע של ערכי טבע, מורשת והיסטוריה. אה, וגם עם לא מעט חצבים (בעונה כמובן) – כי הרי שמות לא נותנים סתם ככה. הצעה לטיול משפחתי קליל ולא מוכר באחד הגנים הלאומיים הכי מוכרים בישראל

שביל החצבים בירקון, צילמה שרית פלצ'י מיארה צילמה שרית פלצ'י מיארה
צילמה שרית פלצ'י מיארה
צילמה שרית פלצ'י מיארה

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון שבילים: 7


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-2 ק"מ


משך המסלול: כשעה


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: קלה, מעגלי


מוקדי עניין

מוקדי עניין:



  • פריחת חצבים

  • תיאטרון וקארדו רומיים

  • מבצר תל אפק

  • מפעל המים הבריטי

  • האגם בתל אפק

  • בריכת חורף


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


תמיד ידעתם שמתחם תל אפק בגן לאומי ירקון הוא ממלכת הפיקניק והשכשוך האולטימטיבית? הגיע הזמן לשנות פאזה ולהכיר לעומק את "שביל החצבים", שאורכו כמה מאות מטרים בלבד, אבל מאחורי כל צעד בו יש סיפור. ואיך גם זה קשור לסתיו? תתכוננו להיות מופתעים…

נקודת מוצא: חורשת האקליפטוס בכניסה לגן לאומי ירקון

נקודת סיום: חורשת האקליפטוס בכניסה לגן לאומי ירקון

תיאור המסלול

קבלו חמש עובדות על חצבים שיערערו את עולמכם (הבוטני, עולמכם הבוטני):

  1. החצב ממש לא מבשר את תחילת הסתיו, אלא את אמצע הקיץ.
  2. בימי קדם, ניצלו את החצבים בכדי לסמן חלקות חקלאיות. הסיבה: פריחתו המרשימה, הכולל "עמוד" מפואר של פרחים שנראה היטב מרחוק גם בעונת הקיץ השחונה.
  3. החצב כולל חומרים חריפים שבעלי חיים לא ממש מחבבים. מכל הרוויחו בעיקר החקלאים, שידעו כי החצב יישאר במקומו דורות רבים (למעשה, גם החצבים די הרוויחו מזה).
  4. מאיפה הגיע השם "חצב"? חלק טוענים שהסיבה נעוצה בעובדה שהוא חוצב את אדמת הקיץ הקשה. אחרים טוענים בלהט שהוא פורח במחצית חודש אב (חצי-אב). תבחרו את הנימקו המועדף עליכם.
  5. החצבים שתפגשו כאן בגן לאומי ירקון, הועתקו מאזורי בנייה בראש העין לגנים הלאומיים מגדל צדק וירקון, כדי לשמר אותם.

כעת, כשאתם מצוידים במידע הבלתי נשכח הזה, הגיע הזמן לטייל בשביל החצבים. נכון, אפשר לטייל בו כל השנה, אבל אם כבר בחרתם בשביל עם שם כה מחייב, עדיף לעשות זאת בשלהי בקיץ ובתחילת הסתיו, בזמן שבו החצבים נותנים את השואו הכי טוב שלהם.

שביל החצבים שבמתחם תל אפק – אנטיפטריס (גן לאומי ירקון) הוכשר לטיולים לפני מספר שנים, והוא ייקח אתכם בין סיפורי טבע ושמירת טבע, גיאוגרפיה, היסטוריה, תנ"ך וארכיאולוגיה. כל העושר הזה מצוי לאורך פחות משני קילומטרים, מה שאומר שגם משפחות עם ילדים קטנים יכולים לצלוח אותו בקלילות, לפני או אחרי הפיקניק והשכשוך שמציע מתחם תל אפק.

שביל זה זכה לשמו מאחר שכחלק מיזם הצלת בצלי חצבים וצמחים מוגנים אחרים בעת בניית השכונות החדשות של ראש העין, הם הועתקו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים ונשתלו במקומות שבהם הם יישארו מוגנים.

שביל החצבים מתחיל באופן רשמי בחורשת האקליפטוס ליד הכניסה לגן הלאומי (יש שילוט), אבל נקודת העניין הראשונה האמיתית היא בריכת החורף, שמלאה – כיאה לשמה – רק בעונה הגשומה. זהו מקווה מים עונתי שמהווה בית גידול ייחודי, כך שמינים שונים של דו-חיים, סרטנים ירודים וחרקי מים קוראים למקום הזה בית.

השביל מטפס מעט ויספק לכם תצפית לעבר "דרך הים" ההיסטורית (כמו גם עם נתיבי תחבורה ראשיים של היום – כביש 444, כביש 6 ומסילת רכבת ישראל). מה שאתם רואים כעת הוא לא רק נוף פתוח אלא בעיקר מסדרון אקולוגי חשוב, שגן לאומי ירקון מהווה חלק ממנו. מסדרון אקולוגי הוא שטח פתוח המחבר בתי גידול טבעיים ומאפשר לבעלי חיים ולזרעי צמחים ליצור קשר עם אוכלוסיות שכנות ולשמר את המגוון הגנטי. במסדרונות אלו משתמשים בעלי חיים כמו תנים, שועלים, דרבנים, נמיות, חזירים, קיפודים, נחשים, לטאות ושלל חרקים.

עוד טיפוס קליל והגעתם אל התיאטרון והקארדו הרומיים. "קארדו" הוא רחוב מרכזי בעיר רומית. במקרה זה, באנטיפטריס, הקרויה על שם אביו של המלך הורדוס שבנה את העיר. בסמוך לקארדו ניצבו מבני חנויות, בתי אמידים ומבני ציבור (אם יש לכם עיניים חדות וחוש סקרנות, תוכלו לאתר את מימומם של חלקם). לא איתרתם כלום? מה שבטוח, לא תוכלו לפספס את שרידי התיאטרון שממתינים לכם בהמשך הדרך.

התחנה הבאה היא ליבו של הגן הלאומי: מבצר תל אפק. המבצר, שמתנוסס בראש התל, הוקם בתקופה העות'מנית בין השנים 1574-1572 ושמו היה "בינאר באשי". פירוש השם בטורקית הוא  "ראש המעיינות" (לא במקרה השם מזכיר לכם את ראש העין). בוניו ייעדו אותו לשמור על מעבר אפק, רצועת הדרך המזרחית שהיא קטע של "דרך הים" בין עזה לכרמל. מומלץ להיכנס לשטח המבצר ולחקור אותו מכל כיוון. יש בו שלטי הסבר מאירי עיניים ובהחלט שווה ללמוד דבר או שניים על התהפוכות שעבר התל הזה.

עוד כמה מטרים בעקבות השילוט, ולפניכם ניצבים שרידיו המפוארים של מפעל המים הבריטי. המבנים שאתם רואים הם למעשה תחילת קו המים הראשון לירושלים הצמאה. הוא החל לפעול בשנת 1936 ופעילותו הופסקה לאחר שלוש שנים, בעקבות פיצוץ של אחת המשאבות בסמוך ללטרון.

ממשיכים על השביל ומקבלים מבט נהדר לעבר האגם של גן לאומי ירקון. זהו מאגר מים מלאכותי על בסיס שקע קרקע שהיה קיים בעבר ותפקד כבריכת חורף עונתית. כיום יש בו מים כל השנה והוא מהווה את ראשיתו של נחל הירקון. האגם מהווה בית גידול לח יפהפה, ובו צמחיית מים וגדות. יש בו בעלי חיים רבים בעלי כנף, דגים ייחודיים ודו-חיים. שימו לב כי האגם, ככל יתר חלקי הגן הלאומי, מוגן ואין לפגוע בחי ובצומח בו ואין להאכיל דגים, ראשנים ובעלי חיים אחרים.

כעת, אחרי שסימנתם "וי" על שביל החצבים, אתם בהחלט זכאים לפיקניק המיוחל. וגם לשכשוך באחת מבריכת השכשוך הרדודות שממתינות רק לכם.

הערות

אורך המסלול: כ-2 ק"מ

משך המסלול: כשעה

דרגת קושי ואופי המסלול: קלה, מעגלי

מוקדי עניין: פריחת חצבים, תיאטרון וקארדו רומיים, מבצר תל אפק, מפעל המים הבריטי, האגם בתל אפק, בריכת חורף

 

איך להגיע

מתחם תל אפק בגן לאומי ירקון נמצא בין צומת גנים שבפתח תקווה (כביש פתח תקווה-לוד) לראש העין – כביש מספר 483 בין הקיבוצים גבעת השלושה ועינת מצד צפון. לבאים מכביש 6 – ניתן לרדת במחלף קסם.

איך להגיע?
כתבו בוויז: גן לאומי תל אפק

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.