מה קורה בנחל אל על? למה הוא נצבע באדום בימים האחרונים?

08/01/2023

לצמח שאחראי על התופעה הזו קוראים אזולה שרכנית, וההמצאות שלו בטבע היא בעייתית מאוד.

אזולה השרכנית צילום לימור קטן-פרידמן, רשות הטבע והגנים
אזולה השרכנית, צילום לימור קטן-פרידמן, רשות הטבע והגנים

מקורה של האזולה השרכנית הוא באמריקה, שם התפוצה הטבעית שלה רחבה מאוד. בארץ היא מין פולש, שהובא בתחילה כצמח נוי והתפשט לבתי גידול טבעיים. לאזולה השרכנית השפעה רבה ומזיקה על גופי המים עליהם היא משתלטת – המרבד הצפוף אותו היא מייצרת גורם לירידה בשיעור החמצן במים ולעלייה בחומציות, מה שמוביל לפגיעה באורגניזמים החיים במים.

לצערנו אין שיטה יעילה ובטוחה לטיפול באזולה. בריכוזים קטנים ניתן לאסוף אותה ולהשמידה, אך הצמח קטן ושביר ואין דרך לאסוף את כל החלקים שלו. ריסוס בקוטלי עשבים יפגע גם באורגניזמים אחרים ולכן אנחנו משתמשים בשיטה זו בשמורות הטבע רק במקרים מאוד חריגים. לצערינו, כל ניסיון טיפול עלול להביא יותר נזק מתועלת. בעבר נצפו הופעות מסיביות של אזולה שרכנית בבתי גידול מימיים בשמורות טבע, כמו בבריכת יער בשרון או ברמת הגולן. במקרים אלו האזולה נעלמה אחרי זמן מה והמערכות האקולוגיות התאוששו. אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי הקורה בנחל אל על ומקווים שגם הפעם הטבע יצליח להתאושש.

המקרה הזה מוכיח שוב שהאמצעי היעיל, הזול והנכון ביותר לטיפול במינים פולשים הוא מניעה – מניעת יבוא ומניעת הפצה. צמחים פולשים גורמים נזקים עצומים למערכות אקולוגיות, למינים מקומיים ולמגוון הביולוגי המקומי. חשוב מאוד שצמחים בעלי פוטנציאל פלישה ידוע לא ימשיכו להגיע לארץ ולא יימכרו בחנויות ובמשתלות. לצערנו אין כיום חקיקה שאוסרת זאת.

📍 שימו לב – האזולה בנחל אל על נמצאת במקום שאין בו שבילי טיול מסודרים, ואנחנו מבקשים לא להגיע למקום.